Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Politisk sæson i gang – intet nyt om andelsboliger

En justering af tilbudspligten er det eneste relevante, der er i vente på andelsboligområdet nu her, hvis man skal tro de planer, der blev fremlagt, da Folketinget åbnede tirsdag. Det ærgrer ABF, at der endnu ikke er nogen afklaring på værdiansættelse af andelsboliger, men håbet er, at der snart bliver taget fat på det.

DEL ARTIKEL


Da Folketinget åbnede tirsdag den 3. oktober, var det skuffende for landets andelsboligforeninger. Det eneste relevante var nemlig, at der arbejdes på at lukke et hul i reglerne om tilbudspligt.

Det var ellers forventningen, at der ville være nyt om reglerne for værdiansættelse af andelsboliger, hvor de offentlige vurderinger har ligget stille i mere end ti år. Men andelsboliger - og boligsituationen i det hele taget - blev ikke nævnt med et ord i åbningstalen og altså kun meget lidt ift. den skriftlige redegørelse for den kommende sæson på Christiansborg, der tæller tiden helt frem til og med februar 2024.

- Det kan undre, at der slet ikke bliver meldt noget reelt ud ift. boligpolitikken, da man tidligere har sagt, at der skulle komme et boligudspil nu her i efteråret, og vi ærgrer os især over, at ændringen af lovgivningen ift. værdiansættelse af andelsboliger endnu ikke er afklaret. Det er fortsat et kæmpe problem i rigtig mange foreninger, at man har en værdiansættelse af andelsboligerne, der har stået stille så længe, siger Jan Hansen, der er direktør i ABF.  

Han påpeger, at den manglende lovgivning konkret betyder, at mange foreninger er tilbageholdende med at sætte gang i større renoveringsarbejder, som f.eks. arbejder, der skal energioptimere foreningens ejendom.

- Jeg har svært ved at forstå, at det ikke også er i politikernes interesse, at de arbejder kommer i gang, siger Jan Hansen.

Han henviser til, at forslaget om værdiansættelse har været fremsat - og planlagt fremsat - flere gange i løbet af det seneste års tid - kun for at blive pillet af igen.

- Det har betydet store frustrationer i mange foreninger, og i ABF har vi forsøgt at forklare politikerne, at den manglende lovgivning er et stort problem for rigtig mange mennesker i hele landet, siger han.

Stor betydning
Det oprindelige forslag om værdiansættelse blev fremlagt første gang tilbage i oktober 2022, og var baseret på rådgivning fra et enigt ekspertudvalg, med repræsentanter fra hele ejendomsbranchen. Konkret lægges der op til at ændre mulighederne, så de offentlige vurderinger af andelsboliger kan fremskrives med nettoprisindekset, ligesom valuarvurderinger kun skal fornyes hvert tredje år fremfor hvert år, som det er kravet nu.

- Vi har jo løbende fortalt vores medlemmer det, vi hørte fra Folketinget - at nu var lovforslaget snart klar, og at forslaget skulle behandles. Men hver gang har vi måtte meddele, at det desværre var blevet skubbet. Derfor har vi også brugt meget tid på at snakke med og rådgive de af vores medlemmer, som er ramt, og derudover har vi fremlagt konsekvenserne for de ansvarlige politikere. Derfor håber vi, at politikerne sørger for at gøre noget ved det her snart, så de mere end 200.000 mennesker, der bor i en andelsbolig, kan få klarhed om værdien af deres hjem, siger Jan Hansen.

Tilbudspligt med huller
Ift. til det, vi ved kommer op - en tilpasning af reglerne om tilbudspligt - er der lagt op til, at man kører videre med forslaget, der lukker det hul, der gør, at udlejere kan slippe for at tilbyde lejerne at købe deres ejendom og danne en andelsboligforening.
Her har ABF tidligere foreslået, at man lukker begge huller - senest da forslaget, der nu skal behandles, var i høring.

Om man kigger på det fra politisk side, ved vi først i løbet af de næste par måneder, og ABF vil også arbejde på at få politikerne til at rykke forslaget om værdiansættelse frem igen, så det måske alligevel kan nå at blive behandlet her i efteråret.

ABF holder naturligvis øje med udviklingen og melder ud til medlemmerne, så snart der er nyt.