Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Undgå en ekstra vandregning på 20.000 kr.

Københavns Kommune tilbyder gratis informationsmateriale, som kan hjælpe jeres forening med at nedbringe vand- og varmeregningen – og der følger en gummihandske med.

DEL ARTIKEL

Glemmer andelshaverne de gode spareråd i en hektisk hverdag? Har I som bestyrelse svært ved at orientere jer i varmecentralen? Eller klør I jer i nakken over høje vand- og varmeregninger? Så er der råd at hente på Københavns Kommunes hjemmeside.

Her finder I en lang række videoer, postkort, skilte og hængere, som både kan hjælpe den enkelte andelshaver, når vand- og varmevanerne skal ændres og hjælpe bestyrelser, når der skal justeres på termostater i varmecentralen.

Nedenfor giver vi jer et overblik over de vigtigste materialer, som er gratis for andelsboligforeninger beliggende i Københavns Kommune. I finder link til bestillingsliste nederst i artiklen. 

Hånden i toilettet
45 % af vandforbruget i danske husstande går til personlig hygiejne. Derfor har Københavns Kommune produceret en hænger i plast til badeværelset, som giver gode råd til, hvordan andelshavere kan tage vandbesparende bade, ændre vaner og i sidste ende reducere vandregningen.

Badevaner er ikke det eneste fokuspunkt. Et ”løbende” toilet kan udløse en spildevandsudgift, som kan sparke benene væk under de flestes privatøkonomi.


Et løbende toilet kan koste flere
tusinde kroner i ekstra vandregning. 

Ifølge Energistyrelsen bruger et gammelt toilet op til 12 liter vand på ét skyl. Nye toiletter skyller med tre eller seks liter pr. gang. Et toilet, der løber en lille smule, spilder omkring 275 liter vand pr. døgn. Det svarer til mere end 7.000 kr. om året. Hvis toilettet løber, så der helt tydeligt er uro på vandoverfladen, går der mellem 550 og 1.100 liter vand til spilde pr. døgn, og kan i yderste konsekvens koster omkring 20.000 kr. i vandregning. En dryppende vandhane kan til sammenligning koste omkring 1.200 kr. om året.

Et løbende toilet eller dryppende vandhane kan med andre ord være en bombe under privatøkonomien.
Af samme grund har kommunen lavet et af de mere alternative værktøjer; en gummihandske og et postkort med vejledning i, hvordan den enkelte andelshaver selv kan tjekke om toilettet løber og med prisen på et løbende toilet.

Derudover kan bestyrelser bestille postkort, som minder andelshaverne om at drikke mere postevand fra køleskabet i stedet for at lade vandhanen løbe og vente på koldt vand, lige til at sætte på køleskabsdøren.

Radiatoren kan koste dyrt
Et andet værktøj er en hænger til radiatoren, som andelshaveren kan bruge til at sikre, at radiatoren er indstillet på den rigtige temperatur.

I kan bestille klistermærker til hver enkelt radiator, som man kan sætte på radiatoren, når den er indstillet korrekt, så andelshavere ikke bliver fristet til at justere på temperaturen - en slags plombering.

Materialet til andelshavere kan I løbende uddele til nye andelshavere.

Hjælp til varmecentralen
Et af de vigtigste værktøjer for bestyrelsen er otte farvede skilte samt en medfølgende tjekliste, der kan vise jer de rigtige indstillinger af varmecentralen. På bagsiden af skiltene står der, hvad I skal gøre og hvor ofte. Skiltene skal I hænge op de relevante steder i jeres varmecentral. 

På hjemmesiden finder i også en lang række videoer, som trin for trin guider jer igennem varmecentralen og hvilke opmærksomhedspunkter, I bør have fokus på. Emnerne dækker varmecentralen, ventilation, radiatorer og indeklima.

Hvis I bestiller fysisk materiale, så sæt kryds ved Ja til spørgsmålet ”Er du partner i Energispring”. (ABF er partner og partnerskabet er en del af jeres ABF-medlemskab)

Nabokonkurrence
Er jeres forening medlem af ABF har I også mulighed for at blive en del af Københavns Kommunes benchmarkordning, hvor I én gang i kvartalet får en oversigt over jeres varmeforbrug. I kan her sammenligne jeres forening med de andre foreninger, som har tilmeldt sig ordningen og få gode råd til, hvordan I kan optimere jeres varmecentral.

På ABF’s hjemmeside kan I læse mere om, hvordan I tilmelder jeres forening til Benchmarkordningen. Her kan I også læse om A/B Wesselsgade 6-10 på Nørrebro, som er med i benchmarkordningen og møde A/B Nørrebros Andelsboligforening, som har sparet 40.000 kr. på deres varmeregning.