Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Tænketank: Der er brug for flere andelsboliger

Hvis vi skal have et boligmarked for alle og en blandet by i København, så kræver det, at der skabes flere andelsboliger. Det fastslår tænketanken Cevea i en ny kampagne, hvor de også peger på, hvad der skal til, baseret på deres forskning. ABF bakker op.

DEL ARTIKEL


Der er mange der gør sig kloge på, hvordan man skaber et boligmarked for alle i Hovedstaden, hvilket ikke mindst er aktuelt på grund af studiestart og fordi Københavns Kommune har en ny kommuneplan i høring. Det er dog få der faktisk har forskningsbaserede beviser for, hvad der rent faktisk virker.
Men det har tænketanken Cevea, der netop har lanceret en kampagne ift. det københavnske boligmarked, hvor andelsboligen er i fokus som en hovedløsning.

- Andelsboliger er en gylden mellemvej mellem ejer- og lejeboliger og kræver ikke en direktør-formue at få adgang til, skriver Cevea blandt andet i opslag på sociale medier, hvor de har lavet deres egen kommentar til Københavns Kommunes busreklamer, hvor der stilles spørgsmålet: ”Hvordan skaber vi et boligmarked for alle?”

Og svaret er altså – ifølge tænketanken Cevea – helt klart: ”Flere andelsboliger”.

En løsning klar
Cevea har i øvrigt også en del af løsningen klar - nemlig en tilpasning af planloven. Det kan lyde lidt teknisk, men som det er nu, kan kommunerne kræve 25 % almene boliger i deres lokalplaner ved nybyggeri. Her foreslår Cevea, at kommunerne bør have samme mulighed, når det kommer til andelsboliger, så der på den måde bygges flere.

- Netop denne ændring af planloven - som forslaget kræver - er noget som vi i ABF også har talt meget for. Der bygges for få nye andelsboliger ift. hvad der er behov for - især i Hovedstaden. Så Cevea rammer virkelig hovedet på sømmet, når de fremhæver den løsning, og vi kan kun bakke op, siger landsformand i ABF, Hans Erik Lund.

Almindelige mennesker
Når Cevea foreslår flere andelsboliger i Hovedstaden, så er det ikke bare grebet ud af den blå luft. Forslaget kommer netop fordi de sidste år lavede en stor undersøgelse og analyse af hele andelsboligsektoren. Tesen var at andelsboliger var blevet for dyre og det efterhånden kun var velbjærgede borgere, der havde råd til dem, men det viste sig ikke at holde stik.

Tværtimod vise undersøgelsen helt tydeligt, at det stadig er sådan, at dem, der bor i andelsbolig i København, er helt almindelige mennesker. Cevea kunne samtidig påvise, at andelsboligen på alle parametre netop placerer sig midt mellem lejeboliger og ejerboliger og skaber den blandede by. Præcis som det altid har været intentionen.

Andelsboligen giver således rigtig mange mennesker mulighed for at få foden ind på det københavnske boligmarked - hvilket ellers ville være uopnåeligt, med de voldsomt stigende priser på ejerboliger i byen.

- Ceveas undersøgelse viser jo også at andelsboligerne er dem, der søger for, at vi får en blandet by. Så København ikke bliver opdelt med rigmandsghettoer i ejerboliger og socialt udsatte i almene lejeboliger. Andelsboliger er netop for almindelige mennesker; håndværkere, sygeplejersker, lærere og lignende. Andelsboligerne er med til at skabe et helt boligmarked og danne bro mellem boligformerne i byen, siger Hans Erik Lund.

Brug for hjælp
Der er dog problemer, som ikke kan løses ved blot at ændre planloven og bygge flere andelsboliger.
Som det er nu, kan det nemlig være rigtig svært at finansiere andelsboliger. Det gælder både når det kommer til at bygge nye andelsboliger og når almindelige mennesker ønsker at finansiere købet af en andelsbolig eller stifte en andelsboligforening i fællesskab. Det skyldes, at finanssektoren har ekstremt skrappe krav, når de skal låne penge ud til kommende andelshavere.

- Finansieringen er helt oplagt noget der skal arbejdes med, hvis man vil gøre alvor af intentionerne om at give flere mennesker muligheden for at være medejere af deres hjem i form af en andelsbolig. Det er helt essentielt, hvis man mener, at det er vigtigt at skabe en blandet by, hvor der er plads til alle - også i Hovedstaden, siger Hans Erik Lund.

ABF har tidligere omtalt Ceveas rapport om andelsboliger - se herunder:

Du kan også læse om rapporten på Ceveas egen hjemmeside - se herunder:

Der er flere måder hvorpå man kan få flere af de tiltrængte andelsboliger. Læs om nogle af tiltagene herunder: