Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Plads til andelsboliger

Flere andelsboliger vil styrke et blandet boligmarked og understøtte mobiliteten i hele Business Region Aarhus.

DEL ARTIKEL

I august 2021 udkom Aarhus Kommunes før­ste boligredegørelse, som viser, at det er blevet dyrere at bo centralt i Aarhus. En udvikling, som bekymrer borgmester Jacob Bundsgaard og rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek, der i redegørelsen skriver: ”Den bo­ligpolitiske redegørelse viser, at de senere års markante befolkningsvækst har været ledsaget af stigende salgs- og lejepriser på det aarhu­sianske boligmarked og deraf følgende øget segregering i midtbyen.”

Samtidigt har Aarhus Kommune en bolig­politisk vision om, at: ”Alle aarhusianere har mulighed for at bo i en god bolig i en by med social balance. Visionen skal realiseres gennem tre indsatsområder: Plads til flere aarhusianere – nu og i fremtiden, mangfoldig­hed – boligtyper, boligstørrelser og ejerformer til alle behov og velfungerende lokalsamfund og stærk social sammenhængskraft.”

Derfor er ABF’s landsformand Hans Erik Lund også glad for, at de første andelshavere er flyttet ind i A/B haveHUSENE i Lisbjerg. Andelsboligforeningen bidrager dermed til at skabe gode lokale boligforhold for ansatte i østjysk erhvervsliv, som er forankret i Busi­ness Region Aarhus, et politisk samarbejde mellem 12 østjyske kommuner:

- Andelsboliger som A/B haveHUSENE bidrager til mobiliteten på hele det jyske boligmarked, ikke kun i Aarhus Kommune, og er et reelt alternativ til andre boligformer. Med en blandet beboersammensætning og omgivet af både nybyggede ejerboliger og lejeboliger opfylder den spritnye andelsboligforening ønsket om en bolig til førstegangskøbere og et trygt og nemt boligvalg for seniorer, påpeger han.

Aarhus er vækstområde

Boligredegørelsen viser, at Aarhus Kommune har fået samme udfordring, som mange andre storbyer, nemlig flere indbyggere, færre boli­ger og stigende priser på både ejerboliger og lejeboliger.

Derfor fremhæver Hans Erik Lund også nybyggede andelsboligforeninger som A/B haveHUSENE, når Aarhus Kommune i de kommende år skal bygge tæt uden for Aarhus midtby:

- I novembernummeret af medlemsbladetABFnyt har vi netop sat fokus på nystiftede andelsboligforeninger for at synliggøre boligformens bidrag til et fair boligmarked. Det understøttes også af tal, som viser, at gennemsnitsprisen for de dyreste va­luarvurderede andelsboligforeninger i Aarhus ligger på 13.000 kroner pr. m2 mod 38.000 kroner pr. m2 for ejerboliger. Den markante prisforskel bør politikere i Aarhus Kommune tage med i deres byplanlægning.

Den uafhængige tænketank Cevea har tid­ligere analyseret andelsboligmarkedet, både i København og i resten af landet. Senioranaly­tiker Magnus Thorn Jensen er en af pennefø­rerne i Cevea-analysen. Analysen flugter med Hans Erik Lunds vurdering af andelsboligen. som en mellemform, som også i 2023 kan træ­de i stedet for både ejerboliger og lejeboliger. Også i nye boligområder som Lisbjerg.

- Andelsboligen er med til at sikre den blan­dede by og blandede boligformer, hvor der bor indbyggere i alle aldre. Andelsboligen skal ikke kun være en trædesten ind på boligmar­kedet, men være et langsigtet valg.

Magnus Thorn Jensen lægger heller ikke skjul på, at han havde en anden opfattelse af andelsboligformen, inden han kastede sig over analysen:

- Jeg tænkte, at andelsboliger var blevet langt dyrere, og jeg havde hørt om skyhøje priser, og at andelsboliger nærmest kostede det samme som ejerboliger, men det ser ikke sådan ud, når vi kigger på tallene.

Andelsboliger i vækstområder

Ifølge Aarhus Kommune skal der bygges knapt 30.000 nye boliger frem mod 2033, primært i de fem byvækstområder Lisbjerg, Nye, Årslev, Harlev og Brendstrup. Det fremgår i øvrigt af Aarhus Kommunes boligpolitiske vision, at: ”Et vigtigt indsatsområde er at sikre en mere blandet boligmasse i alle dele af byen, hvilket giver mulighed for, at lokalområdet kan efter­komme ændringer i beboernes boligbehov. Det betyder, at der skal være forskellige boligstør­relser samt bolig- og ejerformer i de forskellige lokalområder.”

Hans Erik Lund ser da også andelsboligerne som garant for den blandede by, som en del af et nødvendigt blandet boligudbud med plads til skolelærere, pædagoger og politibetjente med almindelige indkomster.

- Både seniorer, børnefamilier og studerende ønsker at bo tæt på de levende og pulseren­de byer. Her bør offentlig støtte til nybyg af andelsboliger og en mere fleksibel planlov, som åbner op for flere andelsboliger, være vejen frem og dermed blive en integreret del af kommunens boligpolitiske vision, slutter Hans Erik Lund.

Andelsboligens rolle

ABF sætter spot på de fire temaer, som udgør ABF’s principprogram.

Ud over an­delsboligernes rolle i samfundet er temaerne bæredygtige andelsboliger, andelsboligernes tilknytning til andelstanken og andelsboligfor­mens identitet.