Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Når enlige også får råd til nye vinduer

Andelsboligformens identitet er ét ud af fire temaer i ABF’s principprogram, og ABF giver dig her en intro til din boligform.

DEL ARTIKEL

Er du boligejer og skal have nye vinduer, altaner eller carport, må du selv finde pengene eller låne dig til dem. Bor du i en andelsboligforening, kan du gå sammen med de andre andelshavere og i fællesskab optage et realkreditlån, som det måske ikke var muligt for dig at optage. Dermed kan fællesskabet sikre, at den enlige mor også får nye vinduer.

Fællesskab eller individualisme?
Andelsboligformens identitet spænder bredt og rummer et både økonomisk, praktisk og socialt fællesskab inden for de rammer, som andelshaverne vedtager gennem foreningens vigtigste dokumenter, som er vedtægter, årsrapport og husorden. Naturligvis vedtaget på en generalforsamling, så alle har demokratisk mulighed for at gøre sin stemme gældende. Foreningens frihed og selvbestemmelse er for ABF central ift. andelsboligernes identitet. På den måde kan hver enkelt andelsboligforening selv indrette sig, som den ønsker. For andelsboliger dækker bredt – fra stærkt værdibaserede fællesskaber til foreninger præget af ønsket om mest mulig individualisme. Alle er dog baseret på en demokratisk grundtanke om “én person – én stemme”, at man ikke skal kunne spekulere i andelsboliger, og at andelsboliger fortsat skal være underlagt en maksimalpris.

Seks bærende søjler
I ABF har vi defineret andelsboligformens identitet ud fra seks bærende søjler, som tilsammen udgør fundamentet i en privat andelsboligforening. Søjlerne spiller hver især en stor rolle i en velfungerende forening:

  • Det økonomisk forpligtende fællesskab
  • Frihed og selvbestemmelse
  • Demokratisk og beboerstyret
  • Det skal være let at træffe beslutninger
  • Spekulationsfri
  • Maksimalpris og omdannelse.

På ABF’s hjemmeside finder du en uddybende forklaring på de enkelte søjler, ligesom du kan læse mere om ABF’s politiske arbejde.

Det er naturligvis op til dig og dine naboer, om I blot vil mødes én gang om året på generalforsamlingen, om I vil holde månedlige beboermøder eller kommunikere via jeres foreningshjemmeside eller sociale medier. Det er i krydsfeltet mellem de seks søjler, at demokrati, frihed og beboerstyring går hånd i hånd med det økonomisk forpligtende fællesskab.

Ud over andelsboligformens identitet er temaerne bæredygtige andelsboliger, andelsboligernes tilknytning til andelstanken og andelsboligernes rolle i samfundet.