Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Nyt principprogram bliver ABF’s politiske kompas

Fire politiske temaer vil præge retningen for ABF’s politiske arbejde i de kommende år. Her giver vi dig en kort intro til principprogrammet, der blev vedtaget på landsmødet 2022.

DEL ARTIKEL


ABF har fået nyt principprogram. Det blev vedtaget på landsmødet 1. oktober.
Principprogrammet er kort sagt ABF’s politiske kompas. Det er det, der sætter retningen for, hvad ABF skal arbejde for. Det tidligere principprogram var fra 2008 – altså 14 år gammelt.

− Det har været vigtigt at få et opdateret principprogram, så vi dels arbejder for emner, der er aktuelle, og for det, som ABF’s medlemmer synes, er det vigtigste, ABF skal arbejde for, fortæller landsformand Hans Erik Lund.

Revisionen af principprogrammet er sket i en proces, hvor alle i organisationen har deltaget.
− Men vigtigst er det, at vi også har givet alle medlemmer mulighed for at melde ind og komme med forslag til de emner, programmet skal behandle. Det er sket på både kredsgeneralforsamlingerne, online dialogforum, i kredsene
og ude i de enkelte foreninger, fortæller landsformand Hans Erik Lund.


Fire temaer danner rammen
Principprogrammet beskriver den service, som ABF yder, og det som ABF vil. Det gælder blandt andet medlemsrådgivningen og muligheden for kurser, støtte og dialog på tværs af foreningerne. Det er en fast del af ABF, og det bliver der ikke rykket ved, som landsnæstformand Brian Fabricius sagde det på landsmødet.

Der er dog også en politisk del, som valgte og sekretariatet styrer efter i deres daglige arbejde i ABF.

Den politiske del af principprogrammet indeholder fire hovedtemaer:

1. Andelsboligens identitet

Dette tema indeholder seks principper, der definerer det, ABF mener, andelsboligen er.
Den demokratiske medbestemmelse og friheden for den enkelte forening står her som kerneværdier, som ingen udefra skal ændre på, og som ABF vil værne om. Men der er også stort fokus på fællesskabet og de forpligtelser, der ligger i det. Fællesskabet handler her både om økonomiske og demokratiske forpligtelser.
Principprogrammet slår også fast, at andelsboligen fortsat skal være en boligform, der placerer sig midt mellem ejer- og lejeboliger.

2. Andelsboligens rolle i samfundet

I dette tema slås det fast, at andelsboliger skal være med til at sikre blandede byer og et fair boligmarked med plads til alle.

Maksimalprisbestemmelsen er vigtig at fastholde og kæmpe for, og dette ændres ikke ift. tidligere principprogrammer.

Andelsboligerne skal være medvirkende til, at der er mulighed for mobilitet på boligmarkedet.
Eksempelvis er andelsboligen en god vej ind på boligmarkedet, når du er ung,
og et trygt boligvalg, når du bliver ældre. ABF arbejder for en andelsbolig, hvor der er plads til alle - og en boligform, som findes i hele landet.

3. Bæredygtige andelsboliger

Et nyt tema er bæredygtighed.

Det handler naturligvis om miljø og klima. Det er vigtigt at have fokus på bæredygtighed for alles skyld, både for miljøet og for økonomien. Det har energikrisen de seneste måneder tydeliggjort.

Bæredygtigheden har også et socialt aspekt med fokus på ansvarlighed.

- Vi skal alle være bevidste om, at det måske ikke længere kun er økonomi, der vejer tungest. Det kan fx sagtens være en prioritet at støtte lokale firmaer, som gør noget godt for lokalsamfundet, eller vælge produkter, som
gavner miljøet, frem for at være den billigste løsning, fortæller Brian Fabricius, landsnæstformand i ABF, og fortsætter:

- Bæredygtighedstanken lægger op til samarbejder i bred forstand, og med bæredygtige andelsboliger viser vi, at andelsboligsektoren er en vigtig del af løsningen på flere udfordringer i samfundet. Rent politisk er det også vigtigt, at ABF gør sig tanker om bæredygtighed.

- Vi risikerer at blive sat udenfor døren, hvis vi ikke også er medspillere på bæredygtighedsdagsordenen, fortæller Brian Fabricius.

4. Andelsboligens tilknytning til andelstanken

I de senere års debat har udenforstående erklæret andelstanken for ”død”, men det har altid været uden rigtigt at definere, hvad andelstanken egentlig er. For ABF lever andelstanken!

Andelstanken handler om fællesskab og om at løfte i flok. Andelstanken er det gode foreningsliv, fælles ejerskab, fælles ansvar, demokrati og dialog. Fordi man kan mere, når man gør det sammen!

Fakta