Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Webinar: Når kalk forpester el-apparater og rengøringen

Drømmer du om kalkfrit vand og mindre elregning? Gratis ABF-webinar den 24. januar sætter spot på en mulig løsning.

DEL ARTIKEL

Der findes flere typer af kalkfjernerløs­ninger, hvis I bøvler med meget kalk i vandet. De to mest brugte løsninger er enten et blødgøringsanlæg (fx ionbytningsanlæg), hvor fx foreningens vicevært tilsætter salt (natri­um) i vandet, som fjerner kalk og magnesium, inden vandet rammer hanerne. En anden løs­ning er kemifrie anlæg, som ændrer kalkens struktur, så den er nemmere at fjerne, men uden egentlig at fjerne kalken fra vandet.

Fordele og ulemper

Uanset hvilken teknologi man vælger i for­eningen, er der et par gode råd, som profes­sor i vandteknologi ved DTU, Hans-Jørgen Albrechtsen, gerne vil give medlemmerne:

− Tjek fx vandets hårdhed og vandkemien hos vandværket, tjek også, om vandkemien tillader tilsætning af salt inden for grænse­værdien, og at det blødgjorte vand ikke bliver korrosivt. Derudover, få skriftlig dokumenta­tion for, at produktet virker, og om løsningen har DK-VAND-mærkatet, som er et bevis på, at produkter, der bruges i drikkevandsforsynin­gen, opfylder kravene i den danske lovgivning.

Derudover minder Hans-Jørgen Albrechtsen om et ekstra fokuspunkt:

− Kalk og magnesium tilsætter også smag. De saltbaserede løsninger, som fjerner kalk og magnesium, kan derfor ændre vandets smag, siger han.

Til sidst opfordrer Hans-Jørgen Albrectsen foreninger til at kontakte deres lokale vand­værk for at høre, om man har planer om at blødgøre vand, inden man investerer i et an­læg og ellers opfordre sit vandværk til at lave en central løsning.

En fælles beslutning

Hvis din andelsboligforening overvejer at installere kalkfjernerløsninger, er det vigtigt, at I vedtager indkøb og opsætning på en ge­neralforsamling, anbefaler ABF’s jurist, Jacob Vilhelmsen:

− Installation af et system, som fjerner kalk, vil ofte koste mere end hvad, der ligger inden­for vedligeholdelsesbudgettet, og hvad der er vedtaget af generalforsamlingen. Derfor skal indkøb som udgangspunkt til afstemning på en generalforsamling, siger han og fortsætter:

− Derudover er det rimeligt, at indkøbet tages op på en generalforsamling, fordi kalk­fjerner-anlæg vil påvirke foreningens fælles installationer. Det kan der være holdninger til blandt andelshaverne.

Webinar for medlemmerne

Er du en af de mange, som bander over kalk i vandet, der sætter sig fast som genstridige hvide plamager på fliser og i elkedlen? Så er der hjælp at hente hos ABF. I samarbejde med det danskejede firma LAGUR tilbyder ABF sine medlemmer et gratis webinar den 24. januar kl. 16-17, som sætter spot på kemifri vandbehandling.

På webinaret vil LAGUR fortælle om deres kemifrie teknologi, anlæggets effekt, drifts­omkostninger, tilbagebetalingstid og mulig­hederne for at tage hensyn til klima og miljø. Der vil være mulighed for at stille skriftlige spørgsmål i chatten.