Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Feststemte gæster hyldede ABF’s første 50 år

Med balloner, bobler og politisk opbakning har ABF skudt gang i jubilæumsfejringen, som kulminerer på landsmødet, hvor alle medlemmer er inviteret.

DEL ARTIKEL


15. marts var dagen, hvor ABF rundede 50 år som andelsboligernes talerør. En imponerende milepæl og en fantastisk rejse, som blev fejret ved en festlig jubilæumsreception i Forenet Kredits/Nykredits stilfulde lokaler, hvor indbudte lokal- og landspolitikere, valgte og professionelle aktører hyldede 50 års succesfuld interessevaretagelse.

Landsformand Hans Erik Lund startede festtalen med at skrue tiden tilbage til den 15. marts 1974. ABF blev stiftet på en generalforsamling i Folkets Hus på Enghavevej på Vesterbro i København. I referatet fra den stiftende generalforsamling kan formand for arbejdsgruppen, Erik Warn, fortælle, at gruppen, allerede inden stiftelsen, har måttet rykke ud med akut hjælp til en andelsboligforening på Blågårds Plads, da foreningen mod deres vilje var ved at blive solgt til Almennyttigt Saneringsselskab A/S.

En beskyttende og hjælpende hånd, som både i 1974 og i 2024 er en lige så vigtig del af ABF’s dna som den politiske interessevaretagelse. Derfor blev der skålet i bobler i en hyldest til en fællesrepræsentation, som er vokset fra 69 medlemsforeninger i 1974 til aktuelt 5.435 medlemsforeninger. 

ABF’s mangfoldige netværk
Fødselsdagsgæsterne hyldede selvfølgelig verdens bedste boligform og fejrede fællesskabet, dialogen og den blandede by.

Snakken gik livligt omkring festbordet, hvor fødselsdagslagkage og farverige macarons blev skyllet ned med bobler fra et spansk vinkooperativ – i andelstankens ånd. 
De mange feststemte fødselsdagsgæster talte både borgmestre, landspolitikere, direktører fra andre interesseorganisationer, embedsfolk samt flere af ABF’s valgte og frivillige.

I panelsamtalen under underskriften ”Andelsboligernes betydning i samfundet i dag og i fremtiden” deltog overborgmester i København Sophie Hæstorp Andersen (S), direktør Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videnscenter, direktør for andelsboligområdet i Nykredit Søren Brynningsen og ABF’s direktør Jan Hansen i samtalen, som blev styret af Jens Jonathan Steen, direktør i tænketanken Demokratisk Erhverv.

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen satte fokus på andelsboligformen som den gode ”begynderbolig”:

− Andelsboligen er trædestenen ind på boligmarkedet for mange unge. Ventelisterne er ofte kortede end hos de almene boligselskaber, og prisen er mere overkommelig end en ejerbolig, men det er svært at opnå lån i bankerne.

Dette var der enighed i, og ABF’s direktør Jan Hansen supplerede overborgmesterens indspark med at pege i retning af Finanstilsynet. Tilsynet sætter nemlig lighedstegn mellem en ejer- og andelsbolig, selvom det fælles ejerskab skaber økonomisk sikkerhed:

− Andelshaverne vedligeholder ejendommen i fællesskab og betaler lån af i fællesskab. En ejerbolig vedligeholdes af én person og afdrages af én person. Det giver ingen mening, at de to boligformer ligestilles, når vi taler adgang til finansiering.

Paneldeltagerne var alle enige om, at andelsboligen fortsat skal være en del af danskernes boligudbud og bakkede massivt op om behovet for flere andelsboliger.

Medlemmernes fest
Selvom denne jubilæumsfest var for indbudte gæster, er 50 års virke først og fremmest medlemmernes fortjeneste.

Til receptionen den 15. marts understregede landsformanden igen og igen sin store taknemlighed over medlemmernes opbakning. Uden medlemmer, ingen ABF.
Derfor fortalte Hans Erik Lund også, at der i løbet af foråret bliver afholdt en række jubilæumsfejringer lokalt i nogle af ABF’s kredse. Andre kredse fejrer jubilæet i efteråret. Og alle medlemmer er indbudt til den helt store fejring, som sker på landsmødet, lørdag den 23. november i Odense.

Så sæt kryds i kalenderen, og hold som altid øje her på hjemmesiden, hvor vi har en side dedikeret til jubilæet:

Du kan læse mere om jubilæet og se flere arrangementer på: