Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Tag godt imod nye bestyrelsesmedlemmer

Med medlemsrådgivningen, ABF-håndbogen og hjemmeside kan nye bestyrelsesmedlemmer blive klogere på opgaver, ansvar, de gode bestyrelsesprincipper, og hvordan I skaber engagement i bestyrelsen.

DEL ARTIKEL

Foråret er ofte store skiftedag i mange bestyrelser. Rutinerede kræfter stopper, og nye ansigter bliver en del af foreningens bestyrelse. Og de skal tages godt imod.

Download skabeloner
På ABF’s hjemmeside finder I blandt andet information om en lang række af de hverdagsopgaver, som er en del af driften. Det kan være alt fra download af GDPR-skabeloner til information om foreningens årsrapport, som fx kan være nyttig at læse, inden din bestyrelse skal i dialog med foreningens revisor.

ABF opfordrer alle bestyrelser til at bruge organisationens hjemmeside i hverdagen.
Her er alt fra pjecer om oplysningspligt ved salg til en juridisk og økonomisk ordbog for andelshavere samt undersider, hvor vi har samlet informationer og anbefalinger om en lang række emner som fx salg, husorden og ventelister.

Et godt tip er at bruge hjemmesidens søgefunktion, og husk at tjekke, om jeres forening har abonnement på ABF’s digitale håndbog, et digitalt eller fysisk opslagsværk, hvor I finder den nyeste lovgivning.

Gratis rådgivning
Tvivl og usikkerhed kan være en naturlig følgesvend, når I kaster sig ud i bestyrelsesarbejdet. Heldigvis sidder ABF’s jurister og økonomiske rådgivere klar til at svare på spørgsmål i dagtimerne mandag til fredag -  jeres livline er med andre ord lige ved hånden. Medlemsrådgivningen er gratis og I kan altid ringe eller maile.
Og så slår vi lige et slag for vores juridiske og økonomiske kurser og arrangementer. Her kan I blive klogere på alt fra bestyrelsesansvar over foreningens lån til dødsboer og ventelister. Nogle aktiviteter er gratis, andre koster - igen tjek vores hjemmeside, vi opdaterer løbende vores aktivitetsudbud.

”Tryg i bestyrelsen”
ABF udgiver også pjecen ”Tryg i bestyrelsen – bestyrelsesansvar og opgaver”. Pjecen er skrevet både for at give en tryg start for nye bestyrelsesmedlemmer og give inspiration til de rutinerede kræfter.
Her kan I (gen)læse mere om alt fra bestyrelsens opgaver og ansvar over bestyrelsesprincipper til forretningsorden, årshjul og ideer til, hvordan I engagerer hele bestyrelsen.

Forebyg konflikter
Pjecen kommer også rundt om samspillet mellem bestyrelsen og generalforsamlingen, som er foreningens demokratiske hjerte og her, de vigtige beslutninger træffes.

God ledelse handler nemlig også om at få alle til at føle ejerskab overfor de beslutninger, som bliver vedtaget på den årlige generalforsamling. Derfor sætter ABF også fokus på vigtigheden af at tjekke foreningens vedtægter i forhold til rollefordelingen mellem bestyrelsen og andelshaverne. Det kan forebygge mange konflikter.

Tegn en bestyrelsesforsikring
Tryghed handler også om at turde handle i trygge rammer. Derfor tilbyder ABF en bestyrelsesansvars- og besvigelsesforsikring til medlemmerne. Forsikringerne beskytter andelshavere, der sidder i foreningens bestyrelse, mod at skulle dække eventuelle tab personligt.

ABF råder sine medlemmer til at forsikre sig mod et eventuelt erstatningsansvar som følge af fejl, som bestyrelsen eller udvalgsmedlemmer begår. Derfor fremgår det af ABF’s standardvedtægter, at foreningen skal tegne en bestyrelsesansvars- og besvigelsesforsikring.

ABF udvikler i øvrigt løbende informationsmateriale målrettet medlemmernes behov. Savner du materiale om specifikke emner, især som nyvalgt bestyrelsesmedlem, så send en e-mail til kommunikation@abf-rep.dk mærket ”ABF infomateriale” og beskriv, hvilke emner du ønsker materiale om.