Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Grønt og bæredygtigt åndehul midt på Vesterbro

En ny gårdhave er blevet indviet, hvor man har tænkt bæredygtighed ind i alle afkroge. Drømmer I også om fx lækre affaldsløsninger i baggården, så kom til gratis Mød Eksperterne-arrangement den 16. maj kl. 17-20 i København.

DEL ARTIKEL

Pølsevognen står parkeret og klar. Det røde bånd venter på at blive klippet over. Alt er gjort klar denne efterårsdag i oktober, hvor flere og flere mennesker samler sig i gården på Vesterbro i København. Brian Fabricius er formand i A/B VE-BO, som er én andelsboligforening ud af i alt otte andre lejer-, andels- og ejerforeninger, som nu deler gårdhave og sammen er klar til at skulle indvie og fejre, at den er blevet renoveret.

– Projektet blev besluttet af Borgerrepræsentationen i 2014, men er ad flere omgange blevet udskudt. Selve arbejdet med etableringen begyndte i foråret 2022 og blev endeligt afsluttet i august, fortæller Brian Fabricius om det længerevarende gårdrenoveringsprojekt.

Sammen med en række andre beboere stiftede de hurtigt et gårdlaug, så de i fællesskab kunne holde sig opdateret på projektet i samarbejde med Københavns Kommune.

– Det er betalt af kommunens byfornyelsesmidler til fælles gårdhaver. 7,1 millioner kroner har det kostet, og vi er meget glade og taknemmelige for vores nye gård, som dog også virkelig trængte til en overhaling, siger Brian Fabricius.

Fokus på bæredygtighed

På indvielsesdagen fornemmer man virkelig, hvordan der i uderummet er plads til børn såvel som voksne. Det er til stor glæde for Brian Fabricius, men også for hans medbeboere. En af dem er Ege Lau Frandsen. Han fortæller, hvordan han nyder lyden af de mange børn, som render rundt og leger.

– Det er en fornøjelse at se, hvordan de drøner rundt på løbecykler, griner og leger på den store plæne, siger han.

Netop børnene er også en af grundene til, at Brian Fabricius er stolt af de bæredygtige tanker, der er tænkt i forbindelse med gårdrenoveringen.

– Projektet har taget højde for arealer med beplantning og græs, som giver mulighed for, at regnvandet kan sive ned. Før var der en masse små gårde med hårde overflader som fliser og asfalt, og en del af strategien for at lave gården om var at bløde overfladen op, så regnvand kunne løbe fra langsomt i stedet for at løbe direkte i kloakkerne og overbelaste dem, fortæller Brian Fabricius.

– Men bæredygtighed handler også om, hvad vi giver videre til de næste generationer. Det handler om overlevering, og der er jeg da stolt af, at vi kan sørge for, at foreningen er vedligeholdt ikke kun indenfor, men nu også udenfor, så de andelshavere, der kommer efter os, overtager en god og sund ejendom, siger han.

Ege Lau Frandsen nikker og stemmer i:

– Det er en grøn have, vi har fået, men den er meget mere end det. For den giver os alle tryghed og plads til ro og rare stunder.

En kommunal plan

Brian Fabricius fortæller, at det er Københavns Kommune, som sammen med rådgiverne Opland har udarbejdet projektforslaget til den nye gårdhave.

– Vores ønsker og behov er blevet lyttet til, eksempelvis ved at tænke bæredygtighed ind i projektet, og projektlederen var heldigvis meget lydhør over for os beboere, siger han.

Det var Maria Sangill, som er projektleder i Københavns Kommune, der varetog projektet på Vesterbro.

– De her projekter er til for at få mere grønt og bynatur ind i gamle gårde ligesom denne. Her var der et stort behov, da det var nogle meget nedslidte gårdrum kun med asfalt. Nu har vi skabt grønne friarealer, som giver beboerne et åndehul midt i byen, siger Maria Sangill.

Brian Fabricius erklærer Vesterbros nye grønne åndehul for officielt åbent.

– Jeg håber, at den her nye gårdhave vil blive startskuddet til, at vi får et fællesskab på tværs af foreninger og sammen kan mødes i vores nu fælles og grønne gård, siger han fra en ølkasse. Der bliver klappet, den røde snor klippes over, og gården er nu indviet og klar til brug.


På mødet vil der være oplæg fra:
 

HomeCharge, præsenterer deres ladeløsninger til foreninger. Herunder anskaffelse, økonomi, administration og refusion

OKNygaard fortæller om regnvandsafledning, klimasikring, beplantning og mulighederne for totalløsninger med energirigtig besparende belysning m.v. OKNygaard kommer desuden med eksempler fra afsluttede projekter, så I kan se slutresultatet hos andre.

Enstall vil gennemgå energirigtig besparende udendørs LED belysning. Herunder hvordan I kan installere det i eksisterende belysning.

Joca vil gennemgå affaldsløsninger. Joca har et meget omfattende sortiment der dækker ethvert behov, skal det være over eller under jorden eller på hjul. Kæmper I med indendørs sorteringsløsninger har de også løsninger til det.

Nordea som sætter fokus på finansiering og eventuel låntagning.

ABF’s medlemsrådgivning, som fortæller hvad I bør være opmærksomme på for at få en god og demokratisk beslutningsproces i foreningen.