Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Grønne udearealer med tilskud og totalløsninger

Mød Eksperterne om renovering af udearealer byder blandt andet på oplæg fra anlægsgartner og klimaentreprenør OKNygaard, der bl.a. fortæller om naturbaserede totalløsninger til andelsboligforeninger.

DEL ARTIKEL

Når man som andelsboligforening skal have etableret eller renoveret gårdrum og udemiljøer, er der meget at tage stilling til. Hvor skal der være cykelparkering? Eller affaldscontainere? Skal vi have ladestadere eller på anden vis tænke den grønne omstilling ind? Hvad kan vi gøre for at øge biodiversiteten? Og hvad med håndtering af regnvand og skybrudssikring?

Svarene på de mange spørgsmål vil OKNygaard gerne hjælpe andelsboligforeninger med at finde og står klar til at svare på spørgsmål på ABF’s Mød Eksperterne-arrangementer om renovering af udearealer.

Mød Eksperterne afvikles i følgende byer:

  • Kolding 22. marts 2023
  • Roskilde 29. marts 2023
  • Aarhus 25. april 2023
  • Aalborg 26. april 2023.

Den gode proces

OKNygaard tilbyder en totalløsning, hvor man som andelsboligforening tages i hånden gennem hele renoveringsprocessen - fra idéudvikling til indvielse og den efterfølgende drift og vedligeholdelse. Totalløsningen består i fire delfaser, som alle tager udgangspunkt i den enkelte boligforenings behov, ønsker og potentiale.

  1. Dialog om ønsker og behov
  2. ’’Den Grønne Vandring’’, inkl. afdækning af mulighederne for lokal håndtering af regnvand
  3. Udførsel af projektet, inkl. afdækning af tilskudsmulighederne ved regnvandshåndtering
  4. Drift og vedligeholdelse.

Samskabelse skabte glæde hos fynsk forening

Hos boligforeningen Søndermarken i Nørre Aaby valgte de at begive sig ud på den grønne vandring. Foreningen havde et stort ønske om mere ’vilde’, farverige og biodiverse udearealer, men kunne ikke komme skridtet videre fra idébasis til projektering.

− Vi havde et ønske om få omdannet vores grønne arealer, men vi havde ikke selv kompetencerne i vores forening og en landskabsarkitekt lå uden for vores budget, fortæller Mads Skou Møller-Sørensen fra foreningen Søndermarken.

Efter anbefaling faldt valget på OKNygaard, der foreslog bestyrelsen en fælles vandring på foreningens arealer for nemmere at kunne forestille sig mulighederne for nye, grønne og biodiverse omgivelser, der samtidig var brugbare for beboerne.  

− Vi endte ud med en række forskellige løsningsforslag, der matcher vores ønsker. OKNygaard har stillet de rette spørgsmål, som har gjort os endnu mere skarpe på vores behov, uddyber Mads Skou Møller-Sørensen.  Han fremhæver, at de fælles drøftelser skabte grobund for individuelle løsninger, et stærkt samarbejde og en tydelig forventningsafstemning om proces og resultat.

Stort tilskud gjorde lokal regnvandshåndtering rentabelt

Også hos boligforeningen Olufsgaard II, a. i Kastrup er der god energi. Her er OKNygaard netop nu i gang med at genskabe ejendommens udearealer efter en større altanudskiftning. Men fremfor blot at genetablere de store græsarealer er renoveringsudgiften kanaliseret over i et klimatilpasningsprojekt, hvor Tårnby Forsyning yder et betragteligt tilskud. Hele 40% af ejendommens tilslutningsbidrag tilbagebetales, fordi beboerne nu selv håndterer deres tag- og overfladevand via lokal nedsivning.

− Det er ren win-win. Vi får flottere uderum til glæde for beboerne, mens den biodiverse beplantning, regnbede og små regnvandsbassiner sikrer en fremtidssikret løsning, der også er til gavn for klimaet og naturen, fortæller Brian Andersen, der er formand for foreningen Olufsgaard II, a.