Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Folkemødet: Andelsboligfællesskaber øger livskvaliteten

Andelsboligerne er fællesskabets boligform og en vigtig faktor i kampen mod ensomhed, men det er også her der skal satses, hvis man vil en kommende boligmangel til livs. ABF’s direktør var til debat med nogle af de store spillere på boligmarkedet til Folkemødet 2023.

DEL ARTIKEL


Andelsboliger kan bidrage til at forbedre menneskers livskvalitet. Det slog ABF’s direktør, Jan Hansen, fast på Folkemødet fredag middag.
Her kom direktøren netop ind på vigtigheden af andelsboligen, der særligt ift. til den demografiske udvikling og behov for flere boliger i fremtiden, kan være en rigtig god løsning.

- Det er vigtigt, at boligmarkedet og politiske beslutningstagere er opmærksomme på samfundets behov ift. at skabe passende boligløsninger - herunder andelsboliger - der imødekommer disse behov. Andelsboligerne kan netop bidrage til at sikre, at alle borgere har adgang til passende og tilgængelige boliger, uanset deres familiestatus eller civilstand, forklarede Jan Hansen.

Debatten, der var arrangeret af EjendomDanmark, tog udgangspunkt i den voksende befolkning, hvor der ventes at komme flere enlige/singler og ældre, som har andre boligbehov og ønsker, end det nuværende marked kan dække.

Og selvom panelet bestod af EjendomDanmarks direktør, Peter Stenholm, Bent Madsen, direktør i BL, samt filantropidirektør i Realdania, Nina Helk, der dækker meget forskellige interesser, så var der enighed om, at især fællesskab og bæredygtighed kommer til at betyde rigtig meget for boligmarkedets udvikling og beboernes livskvalitet.

Her er andelsboligen netop en vigtig faktor.

- Det, at andelsboliger kan være mere økonomisk overkommelige sammenlignet med andre boligformer, kan frigøre økonomiske ressourcer til andre aspekter af livet, såsom uddannelse, sundhedspleje og fritidsaktiviteter. Dette kan have en positiv indvirkning på den overordnede livskvalitet for beboerne. Selvfølgelig er livskvalitet en multifaktoriel ting, og andelsboliger alene kan ikke garantere en forbedret livskvalitet for alle, men andelsboliger kan bestemt være en faktor, der bidrager til en forbedret livskvalitet for mange mennesker, forklarede ABF-direktøren.

Han understregede samtidig vigtigheden af, at andelsboligen også giver beboerne mulighed for at engagere sig i fællesaktiviteter og samarbejde omkring fællesanliggender i og omkring foreningsfællesskabet. 

- Det kan føre til udviklingen af venskaber og stærkere naboskabsrelationer, der har stor betydning, lød det videre i debatten, der blev afviklet i god stemning og med respekt for de fordele og muligheder de forskellige boligformer har.

Næstformand Kirsten Holm, formand Hans Erik Lund, og direktør Jan Hansen, på vej til debat på årets Folkemøde.
Nina Helk, Realdania, forklarer om den mulige kommende boligmangel i debatten med Jan Hansen fra ABF.

Boligmanglen truer
I forbindelse med debatten på Folkemødet 2023 kom ABF's direktør, Jan Hansen, ind på nogle af de faktorer, som man bør tage højde for, ift. at vi kan udvikle og skabe bedre og flere af de andelsboliger, som der i den grad bliver behov for fremover.

Det gælder blandt andet:
 1) Økonomiske hensyn: Etablering af nye boliger kræver kapitalinvesteringer, og det kan være en udfordring at skaffe tilstrækkelige midler til at finansiere byggeriet af andelsboliger. Mangel på finansiering og adgang til lån kan være en hindring for oprettelsen af flere andelsboliger.
2) Boligmarkedets dynamik: Boligmarkedet kan være komplekst og påvirkes af forskellige faktorer som boligpriser, efterspørgsel og politiske forhold. Disse faktorer kan have indflydelse på incitamentet til at etablere andelsboliger i visse områder eller tidsperioder.
3) Lovgivningsmæssige og administrative forhold.
4) Manglende opmærksomhed og bevidsthed: Der kan være behov for øget information og oplysning om fordelene ved andelsboliger for at skabe større interesse og incitament.

Debatten fandt sted på EjendomDanmarks stand på Folkemødet 2023, fredag d. 16. juni kl 11.30, med deltagelse af ABF's direktør, Jan Hansen, EjendomDanmarks direktør, Peter Stenholm, Bent Madsen, direktør i BL samt filantropidirektør i Realdania, Nina Helk.