Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Farvel til fugten

En ældre ejendom på Amager investerede i 150 meter omfangsdræn for at få bugt med opstigende fugt. I dag er kældrene tørre og lugter ikke.

DEL ARTIKEL

På Amager ligger A/B Drogden med fem opgange og 40 andele. Ejendommen blev opført tilbage i 1898.
I takt med flere skybrud og stigende grundvand er det med årene blevet sværere og sværere for den københavnske forening at holde fugten ude af det gamle fundament.

Derfor besluttede andelshaverne på en generalforsamling at investere i et omfangsdræn til hele ejendommen, som én gang for alle skulle holde ejendommen tør, fortæller foreningens formand Jesper Farver:
− Vores ejendom havde fugt i væggene, og der stank i kældrene, som løber under hele ejendommen. Derfor indhentede vi tre tilbud på omfangsdræn, for vi var nødt til at gøre noget, forklarer han.

Svenskermodellen
Valget faldt på en løsning, som kaldes for ”den svenske model”, hvor man graver ind til murværket, lægger plader langs muren, derefter et plastiklag og til sidst grus.

Inden gravkoen ”blev sluppet løs”, var der blot lige det med ansøgninger til kommunen, som tog sin tid, fortæller Jesper Farver:
− Vi begyndte ansøgningen til kommunen i 2017, og da vi også skulle tæt på naboejendommen, var vi nødt til også at have deres tilladelse. Derfor kom vi først i gang i marts 2018 og var færdige i november 2019, erindrer han.

Et projekt med grave-, kloak- og sokkelarbejde er komplekst og ikke mindst dyrt, fordi du af gode grunde ikke ved, hvad der gemmer sig under jorden, før du graver.

Økonomien skal derfor kunne bære uforudsete udgifter, og det var foreningen på Amager heldigvis også gearet til:
− Det oprindelige tilbud lød på 920.000 kr., og det endte på 1,4 mio. kr., fordi der opstod uforudsete ting undervejs, da vi først begyndte at grave. Blandt andet var vi nødt til at hyre en bygningsingeniør, som skulle lave en vurdering af fundamentets holdbarhed og det oprindelige kloaksystem. Det blev projektet ikke billigere af, fortæller Jesper Farver.

Andelshaverne finansierede projektet med henlæggelser, realkreditlån og en huslejestigning på 2 kr. pr. m2. 80 % af omfangsdrænet var forbedringer på ejendommen og de sidste 20 % en forbedring, hvilket var heldigt, fordi andelskronen var faldet en smule, supplerer han.

Mange meters arbejde
A/B Drogden er nu en up to date andelsboligforening med 255m2 grundmursisolering, brøndsikring, brøndpumper, højvandssikring og nye brønde, som tilsammen udgør 150 meter omfangsdræn, der leder grund- og regnvand ud i kloakken og væk fra ejendommen.

Omfangsdræn befinder sig nok i den kedelige ende af ”fed investering-barometeret”, fordi alt arbejdet er gravet ned og er usynligt, men i foreningen er der stor glæde over beslutningen:
− Tidligere stank der i kældrene, det gør der ikke længere. Faktisk er kælderen nu så tør, at vi skal til at etablere udluftning, så der ikke bliver for tørt, slutter Jesper Farver.

ABF har skrevet artiklen og gartner Gottlieb har bidraget med billeder.


Omfangsdræn:

Et omfangsdræn er et rørsystem, som leder grund- og regnvand væk fra ejendommens fundament via brønd og afløb.