Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Andelshavere redder den lokale købmand

Da den lokale købmandsbutik lukkede i landsbyen Venslev, gik byens borgere sammen om at åbne den på ny. To andelshavere fra A/B Venslev Søpark har været med i projektet fra dag ét.  

DEL ARTIKEL

Da Venslevs købmandsbutik i Hornsherred lukkede tilbage i sommeren 2015, var det til stor ærgrelse for byens borgere.

Der blev derfor stablet borgermøder på benene, så byens købmandsbutik ikke skulle forblive lukket, og efter blot trekvart år kunne Høkeren åbne igen i marts 2016. - Engang var der købmandsbutikker i hver en lille flække, men den tid er forbi, så hvis vi ikke havde Høkeren, ville der være seks kilo­meter til nærmeste indkøbsmulighed, fortæl­ler Lotte Hemmingsen, som bor i andelsbolig­foreningen A/B Venslev Søpark.Det betyder en gåtur på bare 200 meter, når der skal handles.

Dunja Thomsen bor i samme forening og er meget glad for den korte afstand til indkøb:

- Det var lykken, da Høkeren genåbnede. Ellers skulle jeg med bus, hver gang jeg skulle handle, og det var altså noget af en tur frem og tilbage, mindes hun tiden på otte måneder uden købmandsbutik i Venslev.

Andele i Høkeren
Udover at være andelshavere i A/B Venslev Søpark, har Lotte Hemmingsen og Dunja Thomsen også andele i Høkeren.

- Det koster 500 kroner for en andel, og det var vi jo mange, der købte, dengang vi gerne ville have købmandsbutikken tilbage, forkla­rer Lotte Hemmingsen.

I alt er der i dag 300 andele i butikken for­delt på cirka 230 andelshavere. - Man har andele i Høkeren, fordi man gerne vil støtte den. Og det er vi heldigvis mange i byen og omegn, der gerne vil, siger Lotte Hemmingsen.

For selvom Venslev er en lille landsby med bare 250 indbyggere, er der stor opbakning til Høkeren, som sidste år havde 52.600 ekspedi­tioner, hvilket svarer til 144 om dagen.

Frivillige kræfter
Det er blandt andet Lotte Hemmingsen, som tager sig af de mange ekspeditioner. Hun er frivillig i Høkeren og har en halv arbejdsdag om ugen, hvor hun sidder bag kassen. Det er nemlig hovedsageligt de frivillige kræfter, som er skyld i, at Høkeren kan eksistere.

- Der er en daglig leder ansat til at styre bu­tikken på fuldtid, og så er der to medarbejdere mere, som har nogle faste timer hver uge. Så i alt halvanden ansat. Var det ikke for alle de frivillige, måtte vi nok sande, at Høkeren ikke kunne løbe rundt, forklarer Lotte Hemming­sen.

Dunja Thomsen er også frivillig med to formiddagsvagter om ugen. Hun smører sand­wich, og nyder at kunne bidrage på den måde.

- Jeg er sikker på, at det er hyggen, der gør en forskel for os frivillige. Folk hygger sig, når de er her. Vi sidder tit og sludrer i vores pauser. Ægte dansk hygge, fortæller hun.

I Venslev Høkeren er der i alt 40 frivillige. De fleste er, ligesom 78-årige Dunja Thomsen og 68-årige Lotte Hemmingsen, pensionister, men ens for dem alle er, at de gerne vil hjælpe til, så byens købmandsbutik fortsat kan eksi­stere. Der er 10 frivillige, der sidder bag kas­sen, og ellers hjælper alle til med blandt andet at fylde varer op, gøre rent, lave romkugler og smøre sandwich.

- Ja, vi har sågar også frivillige, som kan hjælpe med småreparationer i butikken, for­tæller Dunja Thomsen.

Mere end bare en købmand
Udover at være købmandsbutik, så er der også en café i forlængelse af butikken. Her er der altid kaffe på kanden, og rummet med de opstillede borde og stole fungerer som socialt samlingspunkt for alle, der måtte lægge vejen forbi.

- Det er selvfølgelig de lokale selv, der bruger caféen, men der kommer fx også et cykelhold forbi til kaffe og basser. De cykler hertil hele vejen fra Roskilde, det synes jeg er imponerende, fortæller Dunja Thomsen.

- Vi skal blandt andet også afholde vores næste generalforsamling her. Det er gratis at låne lokalet, når man har andele i Venslev Høkeren, tilføjer Lotte Hemmingsen.

Livet på landet
Bor man i Venslev eller omegn, kan man også mod kommission sælge sine varer i Høkeren.

- Vi har en masse varer, der ikke er i nor­male købmænd. Trævarer, keramik, børnetøj. Alt sammen lavet af lokale, som man som andelshaver i Høkeren må udstille og sælge i butikken, fortæller Lotte Hemmingsen.

Hun flyttede til Venslev to år efter, at række­husene i A/B Venslev Søpark blev bygget.

- Så jeg har boet i byen i 31 år. Jeg flyttede hertil, fordi jeg kunne få en bolig, der var ny og til at betale. Og det kunne blive sådan cirka mit eget, den tanke kan jeg godt lide, forklarer hun. Af samme årsag valgte Dunja Thomsen at flytte til byen for 10 år siden.

- Jeg ville gerne på landet, og her kunne jeg få et hus, jeg havde råd til, siger hun.

Lotte og Dunja er begge glade for, at Venslev Høkeren, med den frivillige indsats, nu kan fejre syvårs fødselsdag og forhåbentlig kan byde velkommen til endnu flere kunder man­ge år ud i fremtiden.

Mød andelshaverne fra A/B Venslev Søpark