Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Sådan finder I elprisen - og jeres vaskemaskines strømforbrug

Alle andelshavere skal spare på energien. ABF slår ned på de lavthængende frugter, som I kan implementere her og nu. Deltag også i MødEksperterne om energibesparelser.

DEL ARTIKEL

Tirsdag d. 23. august fra kl. 19-20, hvor vejret stadig var til at grille, kostede en 60 °C vask i A-mærket vaskemaskine 12,67 kr.

Havde I derimod trykket på startknappen, søndag den 21. august kl. 13-14, mens I alligevel holdt weekend og måske spiste en is nede på havnen, kunne I nøjedes med at slippe 5,49 kr.

Hvis I bor i en andelsbolig, hvor I vasker fire gange om ugen, ville besparelsen blive på næsten 1.500 kr. om året, hvis I udnytter de billige tider, viser beregninger fra SparEnergi.dk, som er en hjemmeside under Energistyrelsen.

At spare energi og dermed komme igennem en dyr vinter, uden at blive presset på pengepungen, kan med andre ord gøres forholdsvis nemt uden de helt store livsstilsomlægninger.  

Derfor har SparEnergi.dk søsat en landsdækkende kampagne, som sætter spot på fire nemme tiltag, som dækker strøm, vand og varme – og som er nemme at bygge ind i en travl hverdag.

Derudover afvikler ABF en række MødEksperterne-arrangementer ”Spar på energien”, der har fokus på energimærket og vedligeholdelsesplanen, som styringsværktøjer til energibesparelser for hele foreningen.

Arrangementerne løber af stablen på følgende datoer:

Så nemt er det!
SparEnergis fire spareråd til en kold og dyr vinter er delt op i en lang række nemme tiltag, som er for omfattende at bringe her i artiklen, men klik på links nedenfor og få det fulde overblik.

Undervejs linker vi også til hjemmesider, hvor I kan finde de informationer, som I har brug for, for at kunne beregne jeres besparelse:

Varme: Forbered din bolig til vinteren
På SparEnergi.dk, som er delt op i etagebyggeri og tæt/lav bebyggelse, finder I en række praktiske råd, fx at tætne vinduer.

Det kan I nemt gøre med gummitætningslister, som er spottet til 39,95 kr.

Strøm: Brug strøm når den er billigst
Du kan ofte finde elpriser time for time hos jeres forsyningsselskab og dermed planlægge, hvornår I skal sætte vaskemaskinen over.

SparEnergi.dk har også en oversigt. Vær obs på, at der er priser for øst for Storebælt og vest for Storebælt.

Hos SparEnergi.dk finder du også en beregner, som kan give jer et estimat i forhold til, hvor meget strøm jeres vaskemaskine bruger. I skal blot kende alderen på vaskemaskinen, når I bruger beregneren.

Vand: Tag kortere bade

Én m3 koldt vand koster ca. 75 kr. Én m3 varmt vand koster ca. 185 kr. afhængigt af, hvordan jeres vand bliver opvarmet. Det kan derfor betale sig for jer at tage korte bade, og hvis I er vikinger, er et kort og koldt bad billigere frem for at stå og varmebade i lang tid.

Et tip er at bruge et vandbesparende brusehoved, og sådan ét er spottet til 69,95 kr.
En vandbesparende bruser bruger 6-10 liter vand pr. minut, hvor en almindelig bruser bruger 10-20 liter vand pr. minut; udgiften til et vandbesparende brusehoved er med andre ord hurtigt tjent hjem igen.

Varme: Tjek jeres varmeanlæg

Her kommer bestyrelsen/viceværten/varmemesteren nok ind i billede i mange foreninger.

SparEnergi.dk har lavet en fem-trins guide til at holde styr på jeres varmeanlæg, så I ikke bruger mere varme, end I har brug for, og dermed holder jeres varmeregning nede, så godt som det nu kan lade sig gøre med de eksplosive prisstigninger.

Guiden er delt op i flere varmekilder fx naturgas, olie og fjernvarme.

MødEksperterne og få hjælp

et er ikke kun SparEnergi.dk, som har fokus på stigende energipriser. ABF sætter også spot på de galoperende udgifter og arrangerer derfor en række gratis MødEksperterne-arrangementer.

Det lovpligtige energimærke er sammen med vedligeholdelsesplanen bestyrelsens centrale planlægningsværktøjer, når der skal ses på muligheder for energibesparelser i foreningen og eventuelt søges tilskud til energibesparende arbejder på foreningens ejendom.

Energimærket er også en betingelse for tilskud via Bygningspuljen til energiforbedringer.

Energimærket giver en status på ejendommens energitilstand og energiforbrug og kommer med forslag til tiltag der kan forbedre energimærkets status. Det kan bl.a. være forbedringer til klimaskærmen (døre, vinduer, isolering, tag osv.) eller energikilder som fjernvarme, varmepumper og solceller.

Men hvornår kan det betale sig at sætte arbejder i gang? hvordan prioriterer man? - og hvordan kan arbejderne finansieres?

Vi har samlet en række eksperter, der vil holde kortere oplæg og, lige så vigtigt, være på plads til jeres spørgsmål.

Tilskudsmuligheder og hvordan man som forening griber en ansøgning an vil også blive gennemgået.

Da regering og folketing har stort fokus på området, kan mange hjælpepakker nå at blive besluttet inden arrangementet. Vi følger udviklingen nøje og vil orientere om de helt aktuelle regler og tilskudsmuligheder. 

MødEksperterne er for bestyrelserne i andelsboligforeninger, hvor man ønsker mere viden om energibesparelser.

Eksperter:

  • Teknologisk institut, Videncenter for energibesparelser
  • ABF
  • Bank og/eller realkreditinstitut
  • Rådgivende ingeniør

Spareråd er et stort og uudtømmeligt emne. Hvis I har forslag til artikler, som kan hjælpe jer i hverdagen, så send en mail til kommunikation@abf-rep.dk.