Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Mange bække små

Hvad kan man som andelshaver selv gøre for at spare på energien? Få energikonsulentens råd.

DEL ARTIKEL

68 M2. Så meget plads har andelshaver Lis Lene Kristensen, som lamper skal lyse op og naturgas opvarme.

− Mine regninger viser tydeligt, at priserne på strøm og naturgas er steget markant. Så var­men på radiatorerne er først lige blevet tændt. Men kun på 2, fortæller hun.

Lis Lene Kristensen tænker i den grad over sit energiforbrug, da især hendes varmereg­ning vidner om de stigende priser. Hun har netop betalt en regning på 4.898 kroner for naturgas. I marts måned lød beløbet på 1.500 kroner. Tue Patursson er energikonsulent i Videncentret Bolius. Han er med på besøget i A/B Store Stensager i Lejre Kommune og bekræfter, at især naturgassen er blevet dyr.

− I det her tilfælde er der tale om over en tredobling af prisen, og dem med meget mere plads, de ser ind i nogle voldsomme varme­regninger, siger han.

Men netop med varmen på radiatorerne er der noget at hente, fortæller Tue Patursson, og ser nærmere på dem, der er i Lis Lene Kristen­sens hjem.

− Tjek, at termostaterne virker, så tempe­raturen kan reguleres ordentligt, og tænk så over, hvor varmt du vil have det. Sænker du temperaturen med bare én grad, så sparer du 5 procent på varmeregningen, siger han og bevæger sig ud på badeværelset.

El-gulvvarme til 1.000 kroner

Gulvet er koldt, for Lis Lene Kristensen sluk­kede for varmen i gulvet i sommers. Den hav­de før ellers fint lunet fødderne. Men det giver hende en besparelse i elforbruget, da tre m2 el-gulvvarme koster cirka 200 kWh om året, hvilket svarer til 1.000 kroner.

− Man må jo få en måtte, hvis fødderne fryser. Varmen i gulvet bliver i hvert fald ikke tændt igen, griner Lis Lene Kristensen.

Noget andet, man dog ikke kan undgå at tænde for, er lyset. I badeværelsesmøblet sidder der 4 spots, og ved en nærmere un­dersøgelse kan Tue Patursson konkludere, at pærerne er halogen.

Skift fra halogen til LED

Selvom Lis Lene Kristensen er sit strømforbrug bevidst, så tænder hun stadig for lyset. Både, når hun skal på badeværelset, og når der skal lys over spisebordet og i køkkenet. Alle pærer­ne er halogen, og her er der penge at spare, hvis man skifter dem ud med LED-pærer.

− En halogenpære bruger omkring fem gange så meget strøm som en LED-pære. Ud fra et bæredygtigt perspektiv mener vi ikke, at man skal skifte, bare for at skifte. Eksempelvis skal man ikke gå ud og købe et nyt køleskab bare for at få et nyere og mere energibesparende et af slagsen. Men lige med halogenpærer er det an­derledes. Dem bør man få udskiftet til LED med det samme, slår Tue Patursson fast, netop fordi det er en af de energislugere, som man nemt kan gøre noget ved, og hvor det har stor effekt.

Lidt har også ret

Udover lamperne med de mange halogenpæ­rer, og en fordelagtig justering på temperaturen i køleskabet fra 4 til 5 grader, så finder energi­konsulenten ikke flere syndere på energifron­ten i Lis Lene Kristensens hjem.

− Jeg har også hevet stikket ud på kaffema­skine, radio og computer. Det ene med det an­det, og så føler jeg, at jeg gør noget, siger hun.

Tue Patursson præciserer, at det er i små­tingsafdelingen. Eksempelvis koster det 15 kroner om året at have en oplader til mobi­len til at blive siddende i stikkontakten.

− Engang hed det sig, at 10-15% af vores elforbrug, det var maskiner, der stod på stand­by. Så har man mange apparater sat til som TV, Playstation, højttalere og vækkeur, så kan der være noget at spare ved at slukke på en sparreskinne. Så sparer man måske 100 kroner her og 80 kroner der, men mange bække små gør en stor å, slutter han.

Forskel mellem land og by

Mange husstan­de risikerer en varmeregning på mere end 10 % af deres disponible indkomst.
Hus­standene i Lejre Kommune er på top-5, da det gør sig gælden­de for 32% af dem.

Tallene for landets største kommuner er 10 % i Køben­havn, 8 % i Aarhus, 8 % i Odense og 12 % i Aalborg, viser tal fra Finans­Danmark.


SPARETIPS

  • For hver grad du sænker varmetemperaturen, sparer du ca. 5 % på din varmeregning. For at undgå skimmelsvamp, bør du dog ikke have en stuetemperatur på under 19 grader.
  • Få lavet eftersyn af dit varmeanlæg.
  • Brug dine hårde hvidevarer mindre og på spareprogrammer.
  • Brug strømmen når den er billigst.
  • Skift alle gløde- og sparepærer ud til LED, og sluk stadig for lyset, når du forlader et rum.
  • Et lavt standby-forbrug er ca. 220 kr./år og svarer til ca. 10 apparater med lavt stand­byforbrug.
  • Et højt standbyforbrug er ca. 2.200 kr./år og svarer til 30 apparater, heraf 16 med mel­lem-højt standbyforbrug.

Kilde: Videncentret Bolius og SparEnergi.dk.