Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Fuldt hus til andelsboligdag i København

Mere end 230 bestyrelsesmedlemmer fra over 170 andelsboligforeninger var lørdag til andelsboligdag i København, hvor de som de første bl.a. kunne høre om vedtægtsændringer og en ny lov om værdiansættelse. Derudover blev der dræbt myter og fundet inspiration til alt fra udskiftning af faldstammer til finans, administration, ventelister og meget mere.

DEL ARTIKEL


Køen strakte sig langt ud i foyeren på Scandic Spectrum, hvor der lørdag var fuldt hus og venteliste for at komme med til årets ABF’s andelsboligdag i København.
Godt 230 bestyrelsesmedlemmer og 16 særligt udvalgte udstillere, var klar til et brag af en dag, med både inspiration, sjov og også vigtige sager omkring både lovgivning, sikkerhed og politik på dagsordenen.

- Hos ABF er det medlemmerne, der sætter dagsordenen – husk at bruge os, lød det fra Landsformand Hans Erik Lund, der bød velkommen med en opfordring til at være med i organisationen.

Samtidig havde han ros til alle de bestyrelsesmedlemmer der tager ansvar ved at være med på andelsboligdagen, der er det første store arrangement i 2024.

Ny standard
Og så var der ellers en helt særlig ting på programmet. For første gang siden 2014, ændrer ABF nu på de standardvedtægter, som langt de fleste andelsboligforeninger bruger.

- Der kommer en ny paragraf 10 til standardvedtægterne. Vi synes at det her var så vigtigt, at det er ABF’s anbefaling, lød det fra ABF’s juridiske chef, Anne Kristensen, der redegjorde for processen med ændringen, der kommer på baggrund af en dom i Højesteret. Den udspringer af en sag, omkring andelshavers ansvar, når der bygges om og sker skade på den fælles bygning.

Det kommer I til at høre mere om senere - også her på hjemmesiden - men på andelsboligdagen var der nu mulighed for at høre fra udstillerne.
De 16 særligt udvalgte firmaer, giver altid noget ekstra til andelsboligdagen, hvor man både kan blive inspireret til nye projekter og lige kan overveje hvad man kan få af tilbud, der kan gøre ens forening bedre. For nogen andelshavere var det også muligheden for at få en god snak med nogle af de folk de allerede bruger eller blive inspireret til noget nyt.

Se slides fra Andelsboligdagen herunder:

Du går glip af godt indhold!

Et medlemskab hos os koster ikke alverden. Tryk på Bliv medlem og find ud af hvad det præcist vil koste jer.

Bliv medlem

Den anden side 
- Vi vil gerne blive klogere og blandt andet høre mere ift. byggeprojekter - hvor det var interessant med den højesteretsdom, der er kommet, lød det fra Karen Christensen, der sammen med bestyrelsesmedlem Lone Salomonsson, fra A/B Durosvej i Lyngby, var på Andelsboligdag for første gang.

- Vi har faktisk kun været medlem af ABF i en uge, men vi blev lidt nysgerrige ift. invitationen med at bestyrelsen er ”barnepige for andelshaverne”. Det kan man godt føle nogen gange, sagde Karen med et smil.
Begge har været i bestyrelsen længe - siden hhv. 2011 og 1995, så de har masser af erfaring, men følte de godt kunne blive lidt klogere på området.

- Vi har for eksempel en god administrator, men det er rart at høre en anden side, end kun én udlægning. Der kan ABF være en backup, når man har nogen spørgsmål, fortalte Lone og henviste til medlemsrådgivningen, som noget de forventer at bruge mere.

Karen Christensen (tv.) og Lone Salomonsson var nysgerrige på andelsboligdagen.
En af de glade vindere af "Tip en 13'er" med myter om andelsboliger.


Jura på steroider

Inde i den fyldte sal var der herefter plads til information om ventelister - både med mulighederne via eksempelvis Waitly, men også under overskriften, ”Bestyrelsen er korrupt”, med et nik til, at der kan være diskussioner og uenigheder ude i nogen af foreningerne, men at der faktisk kan gøres en del, for at nå enighed.

For som ABF’s rådgiver, Jacob Vilhelmsen, sagde under sit oplæg:
- En andelsboligforening er summen af personerne der bor der og deres holdninger.
Han skulle netop ”dræbe myter ” og udføre ”jura på steroider”, da dagens ”tip en 13’er” blev afsløret og forklaret.
Og det var noget folk gik meget op i - for jura er ikke nødvendigvis retfærdigt.
Det var faktisk kun et fåtal, der kunne svare på det hele, men der blev fundet tre vindere af dagens konkurrence, som nok gav lidt at tænke over for de fleste.

 

Inez og Erik Slot Malmqvist ville gerne være medlem af ABF.
Københavns Kommune fortæller om bygningsreglementet.

En øjenåbner 
For Inez og Erik Slot Malmqvist fra A/B Buddingevej 215-217 i Søborg, var andelsboligdagen en mulighed for for første gang, at stifte bekendtskab med ABF.

- Vi er ikke medlem, men fik et brev om andelsboligdagen. Det giver os mulighed for at se hvad der sker i landets andelsboligforeninger og det har været en rigtig god oplevelse, fortæller Inez, hvis forening er på 14 boliger og seks erhverv.

- Vi kendte ikke rigtig til ABF, men det her har været lidt af en øjenåbner, tilføjer Erik.

- Det vil være rigtig godt ift. få noget faglig støtte til os i bestyrelsen, så nu skal vi overbevise de andre om, at det er en god idé at være med.  Det har været en spændende dag, sagde han og understregede, at de især gerne ville høre mere om de nye ejendomsvurderinger.


Brandsikkerhed og ny lov

Forinden var der dog oplæg fra Københavns kommune, om de nye regler ift. bygningsreglementet og brandsikkerhed. Og selvom det måske kunne lyde lidt tungt – og ens forening ligger udenfor København, så var der vigtige - og skræmmende - budskaber andelsfolket kunne tage med hjem.
For fra 1. januar 2024 skal kommunerne nemlig ikke lave brandgodkendelser ift. de mindre bygningsændringer. Derfor bliver meget læsset over på, at private brandinspektører og ens håndværkere og rådgivere, har styr på at lave tingene, så de overholder brandsikkerheden.

- Og det er foreningens ansvar som bygningsejer, at sørge for at tingene er i orden, lød det fra kommunens udsendte, der påpegede, at hvis der sker noget – eksempelvis en brand - så kan foreningen  risikere at stå med ansvaret, hvis ændringerne der er lavet, ikke overholder bygningsreglementet.
Opfordringen er derfor at man snakker med sin kommune, når man skal lave noget, hvilket mange tog med videre.

Andelsboligdagen sluttede med et oplæg om det politiske og lovgivningsmæssige arbejde, hvor ABF’s direktør, Jan Hansen, kunne afsløre at det netop er sat i kalenderen på Christiansborg, at der skal behandles et lovforslag om værdiansættelse af andelsboliger. Her har ABF presset meget på, fordi lovforslaget, der er ganske vigtigt for mange foreningers økonomi, er blevet udsat flere gange.
Der blev også tid til at runde de nye foreløbige grundvurderinger, som andelsboligforeningerne har fået, hvor der især i København er sket meget store stigninger.
Netop dette er noget som ABF holder meget øje med og har dialog med både minister og styrelse om, ligesom der afholdes en række webinarer, for at forklare medlemmer om de nye vurderinger og skatter som rammer.

Og så blev salen ryddet efter en lang - men alligevel hurtigt overstået – dag, hvor alle fik lidt med hjem fra det Københavnske.

Om en lille måned går det løs med de jyske andelsboligdage i hhv. Viborg den 2. marts og Fredericia den 3. marts.  

Mød udstillerne fra andelsboligdagen herunder:

Se oplægsholderne herunder: