Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

ABF-pjece om rettigheder og pligter som andelshaver

Hvad vil det sige at bo i en andelsboligforening, og hvilke rettigheder og pligter har du som andelshaver? ABF-pjece kommer rundt om hverdagen, og er du nysgerrig på mere, så kom til ABF's Andelsboligdag i Viborg 2. marts eller Fredericia 3. marts.

DEL ARTIKEL

Ejer, leje eller andel? Alle danskere står på et eller andet tidspunkt i deres liv overfor valget, når det gælder deres bolig.
Andelsboligen placerer sig midt imellem ejer og lejer. Måske bor du i en forening med mange nye andelshavere, eller du kan selv være i tvivl om, hvad der er op og ned med jura, økonomi og fællesskabet i din forening. Derfor minder vi dig om ABF-pjecen ”Livet som andelshaver – fællesskab med rettigheder og pligter”.

I pjecen kan du læse om dine rettigheder og pligter som andelshaver og blive klogere på, hvordan din andelsboligforening fungerer i det daglige. Du kan også få viden om det økonomiske, praktiske og sociale fællesskab, der er tre af grundstenene i andelsboligbevægelsen. Vi introducerer dig selvfølgelig også til den årlige generalforsamling, som er foreningens demokratiske hjerte, og kommer kort rundt om boligafgiften, som en vigtig del af din privatøkonomi.

Det bedste fra to verdener
Med pjecen kan både andelshavere og potentielle købere blive klogere på en boligform, som tager det bedste fra ejer- og lejeboligen.
Det er en umulig opgave at beskrive ”Livet som andelshaver” i en enkelt pjece. Målet med pjecen er derfor også at synliggøre, at der gennem ABF er masser af viden og information at hente om hverdagen i en andelsboligforening.
Fremleje, konflikthåndtering og nabostøj er blot nogle af de mange og nogle gange lidt sværere hverdagsemner, som interesserede kan læse mere om på ABF’s hjemmeside www.abf-rep.dk.

Derudover er ABF-håndbogen også et nyttigt opslagsværk. Den samler de juridiske og økonomiske regler ét sted og findes både i trykt version og som digitalt abonnement.
På ABF’s hjemmeside finder du i øvrigt en lang række pjecer og publikationer om emner inden for økonomi, jura og politik ift. andelsboligforeninger.
ABF anbefaler, at foreningen linker til pjecen på deres hjemmeside og deler pjecen med nye andelshavere.

ABF's Andelsboligdag 

På ABF’s andelsboligdag i Viborg 2. marts eller Fredericia 3. marts, sætter ABF spot på blinde vinkler og myter om, hvad andelshavere må og ikke må. Regler har ABF’s jurister nemlig rigtig godt styr på med snart 50 års erfaring som andelsboligsektorens eneste reelle interesseor­ganisation.

På andelsboligdagen sætter vi også fokus på de mange myter og misforståelser, som jævn­ligt finder vej til ABF’s medlemsrådgivning. Du skal nemlig ikke tro på alt, hvad du hører. Kan du måske svare på:

  • Kan bestyrelsen blive straffet, hvis der er penge under bordet i en overdragelse?
  • Kan man omdanne en andelsboligforening til en ejerforening, hvis foreningens gæld er betalt ud?
  • Er det ulovligt og nepotisme, hvis bestyrel­sen vælger kommende andelshavere?
  • Er valuarvurderede andelsboliger lige så dyre som ejerboliger?
  • Må bestyrelsen give dispensation, hvis en andelshaver vil fremleje sin andelsbolig?
  • Kan bestyrelsen drages til ansvar, hvis der opstår ødelæggende brand i foreningen?
  • Kan du ikke svare på ovenstående spørgsmål, så hop på andelsboligdagen og bliv klogere end din nabo.
  • Inden vi jonglerer med myter og misforståel­ser, sætter ABF’s jurister spot på bestyrelsesar­bejdet og giver gode råd om, hvordan bestyrel­sen kan forenkle de daglige opgaver.