Folketinget sætter stopper for solcelledeling hos andelsboligforeninger
Et delelement i en ny lov slår fast, at andelsboligforeninger ikke må dele strøm fra deres solcelleanlæg mellem deres bygninger. ABF og andre aktører på boligmarkedet har forsøgt at råbe politikerne op, men klimaministeriet holdt fast og henviser til beskyttelse af eldistributørernes monopol.
Andelsboligerne vil bæredygtighed, og derfor vil det være oplagt at sætte solceller på taget af eksempelvis fælleshuset i jeres andelsboligforening og danne et energifællesskab, hvor I bruger den klimavenlige strøm i hele foreningen.
Men den går ikke. Torsdag den 20. april vedtog Folketinget en ny lov om vedvarende energi (VE), der har til formål at give mere grøn omstilling, men en mindre del af loven betyder, at energi fra solceller i en boligforening kun må bruges i den samme bygning, som de sidder på.
Det har den konsekvens, at man ikke må dele den grønne strøm mellem andelsboligforeningens medlemmer, der eksempelvis bor i tæt-lav-rækkehuse, eller hvis bygningerne i andelsboligforeningen på anden måde er adskilt.
ABF foreslår løsning
ABF går ind for hovedforslaget om VE, men har henvendt sig direkte til Folketinget for at påpege problematikken og foreslå en løsning i forhold til, at energifællesskaber bliver ramt. Og sammen med en række andre organisationer har vi problematiseret, at man ikke må dele solceller inden for en boligforening eller på tværs af matriklen.
Konkret har ABF foreslået, at man tillader deling af grøn strøm, så det gælder indenfor elkundens ”samlede ejendom” i stedet for kun i den enkelte bygning.
Men Klimaministeriet - med minister Lars Aagaard (M) i front - har afvist alle forespørgsler og blandt andet henvist til, at hvis man deler strøm i en boligforening, så er der tale om ”distribution”, og her er der selskaber, der har monopol i de enkelte områder i landet.
— I Danmark er distribution en aktivitet, der kræver bevilling. Det vil således ikke være muligt for en boligforening at transportere elektricitet på tværs af bygninger i en intern elektricitetsforbindelse. Dette er en opgave for bevillingshaveren i området, lyder det i et af svarene fra klimaministeren.
Ministeren påpeger samtidig, at der dog åbnes op for, at hvis el-distributører i det pågældende område - sammen med Energinet og Forsyningstilsynet - kan udvikle og godkende særlige metoder til ”tarifering” - altså afgifts- og gebyrafregning fra dem, der prøver at etablere grøn energi i deres forening - så er det måske stadig en mulighed.
Det er forbudt
I forbindelse med lovforslaget har flere politikere prøvet at tale mod nedlukningen af fælles, grøn energi hos andelsboligforeningerne og Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten har også bedt ministeren svare på ABF’s henvendelse. Det har ministeren gjort, men det har ikke ændret hans holdning.
Tidligere har reglerne været lidt uklare i forhold til deling af solcelleenergi inden for en andelsboligforening, hvilket har betydet, at det hidtil har været op til den enkelte el-distributør i området, at vurdere, om man måtte dele strøm på tværs af bygningen og matriklen, når det var indenfor samme forening. Det bliver med den vedtagne lov nu skrevet ind, at det er ulovligt, hvilket klimaministeren bekræfter i et svar til Folketinget.
— Med lovforslaget er der derfor ikke tale om et pludseligt ”forbud” mod solcelleprojekter i rækkehuse (…). Det er, som nævnt før, tale om formalisering af gældende ret. Med andre ord har det altid været forbudt - nu skrives det bare ned i loven, påpeger han.
Vil gøre noget
Til tredjebehandlingen i Folketinget i torsdags var der opbakning til forslaget fra samtlige partier, om end Theresa Scavenius fra Alternativet påpegede, at de vil arbejde for gøre noget ved vilkårene for energifællesskaber.
— En del af aftalen her var at tage hånd om energifællesskaberne og give dem bedre mulighed for at deltage i den grønne omstilling. Det kom ikke med i denne omgang, men det er rigtig vigtigt, for hvis vi vil have en folkelig forankring til den grønne omstilling, så skal energifællesskaberne have bedre vilkår, sagde hun, og åbnede således døren for, at det måske engang i fremtiden, vil blive muligt for alle i en andelsboligforening at dele grøn strøm fra deres fælles solceller.
Der er dog ingen grund til at fortvivle - der kan stadig være muligheder, hvis jeres forening gerne vil etablere solceller på taget.
Blandt andet åbner Københavns Kommune en solcellepulje, som andelsboligforeninger kan søge fra den 1. maj.
ABF afholder også en række Mød Eksperterne-arrangementer til efteråret, hvor du blandt andet kan høre mere om solceller.
ABF følger naturligvis udviklingen på området og informerer, når der sker ændringer.
Energifællesskaber
I et energifællesskab går man sammen om at producere energi til fællesskabets eget brug. Det kan eksempelvis være en andelsboligforening, der opsætter solceller på deres tag og på den måde supplerer deres brug af strøm fra den kollektive elforsyning, med deres eget grønne og bæredygtige alternativ.
Den nye lov slår fast, at man ikke må dele energi med andre end dem i den specifikke bygning, hvor solcellerne sidder, så en andelsboligforening med flere matrikler eller flere bygninger (eks. tæt-lav), må ikke umiddelbart dele strømmen på tværs af disse. Dog er der lagt op til, at der kan laves en aftale med el-distributøren, Energinet og Forsyningstilsynet om deling mod ekstra afgifts- og gebyrbetaling.
Der kan stadig være fordele for nogle af de foreninger, der vil sætte solceller op - læs om en pulje som andelsboligforeninger i Københavns Kommune kan søge fra den 1. maj via linket herunder: