
Andelshavere holder varmen i gammel ejendom
A/B Højdevej 14 har renoveret klimaskærm og installeret ny varmecentral i samspil med foreningens bank, Nordea. Mød banken på ABF’s Mød Eksperterne-arrangement.
En pdf-fil blev startskuddet på en længere fjernvarmerejse for den lille københavnske andelsboligforening A/B Højdevej 14. Foreningen tæller en enkelt opgang med ti andele i en ejendom fra 1904.
I 2023 meldte foreningens formand, Alexander Christoffersen, foreningen til ABF’s medlemstilbud om fjernvarmemåling, som han havde læst om i medlemsbladet ABFnyt, og dét var ikke sjov læsning:
− Benchmark-rapporten viste, at vores forening havde en for lav afkøling og var havnet i ”rød zone”. Det fangede bestyrelsens øjne, og det var her, at vi begyndte vores rejse med at undersøge mulighederne i varmecentralen.
-
Klimaskærmen har været topprioritet i A/B Højdevej 14, som tæller en opgang og ti andele. -
Den gamle varmecentral kunne ikke længere følge med og kostede foreningen ekstra-regninger fra HOFOR. -
Foreningens formand Alexander Christoffersen i den nye varmecentral, som er klar til HOFOR's lavere temperaturer.
Det var ikke kun afkølingen, som udgjorde et problem i A/B Højdevej. Varmecentralen havde også set bedre dage og var overdimensioneret til kun ti andele.
− Varmtvandsbeholderen var fra 1974. Den er nu blevet erstattet af en beholder i halv størrelse (750L), vurderet ud fra forbrug og tidligere data. Vi stod yderligere og skulle låne til vores energirenovering, og da bankerne har fokus på energimærkninger i forhold til at få de bedste betingelser på lån, fik vi heldigvis løftet vores energimærkning i forbindelse med renovering af klimaskærmen.
A/B Højdevej har blandt andet fået nyt tag, skiftet alle vinduer på begge sider af ejendommen og isoleret kælderen med støtte fra Københavns Kommunes byfornyelsespuljer.
Og det giver rigtig god mening at have et vågent øje på foreningens energimærke.
Energimærkning
Bankerne har øget fokus på grønne projekter og opfordrer løbende andelsboligforeninger til at prioritere energirenoveringsprojekter. Her spiller ejendommens energimærkning en vigtig rolle, fortæller Lasse Mønge Andersen, områdedirektør for Ejer- og Andelsboligforeninger Øst i Nordea:
− I banken er det ikke sådan, at vi ikke vil låne penge ud til en andelsboligforening med et dårligt energimærke. Men det kan godt være, at vi vil spørge ind til, om foreningen har udarbejdet en plan for, hvordan energimærket bliver forbedret i de kommende år. Derudover har et godt energimærke en positiv effekt på ejendomsvurderingen hos realkreditinstitutterne.
Nordea har også en holdning til, hvilke projekter de kategoriserer som grønne projekter.
− Et grønt projekt er et renoveringsprojekt, der reducerer energiforbruget i en ejendom væsentligt. Det vil oftest være renoveringer af klimaskærmen, fx tagudskiftning, facaderenovering eller udskiftning af vinduer, forklarer Lasse Mønge Andersen.
Et fokus, som A/B Højdevej 14 også har haft undervejs i deres store energirenoveringsproces.
− Vi er gået fra D til B i energimærkning.
Med B har vi mere frihed med mulighed for flexlån og afdragsfrihed på størstedelen af foreningens gæld i 30 år.
Afdragsfrihed er også en finansieringsform, som Nordea anbefaler til energirenoveringsprojekter, vel at mærke i foreninger med lav gæld, forklarer Lasse Mønge Andersen:
− Jeg synes, at andelsboligforeninger med lav gæld skal benytte sig af afdragsfrihed. Det er ikke et mål for en andelsboligforening at blive gældfri. Andelsboligforeninger må for min skyld også gerne anvende lån med rentetilpasning, fx F3 eller F5, evt. i kombination med fast rente, når de vil optimere klimaskærmen. Valget skal bare ske ud fra, at der er lagt en god og rationel drifts- og vedligeholdelsesplan.
Drifts-og vedligeholdelsesplan
Bestyrelsen i A/B Højdevej har en tiårig drifts- og vedligeholdelsesplan. En plan, som Nordea, foreningens bank, også gerne ser, at andelsboligforeninger opererer med.
− I de fleste tilfælde vil andelsboligforeningerne blive mødt af et krav om, at de skal have en vedligeholdelsesplan, hvis de vil optage lån. Vedligeholdelsesplanen er nøglen til at lægge en god plan for fremtiden, som også er transparent for evt. nye andelshavere, understreger Lasse Mønge Andersen.
I den lille københavnerforening har de nu lagt udskiftningen af varmecentralen bag sig. Pris: 465.120 kroner for en ny varmecentral og et LAGUR-blødgøringsanlæg.
Foreningen har også et par gode råd til andre foreninger, som overvejer nye varmecentraler.
− Få fagkyndige til at vurdere jeres varmecentral, og indhent tre tilbud. Vi hyrede også vores egen rådgiver, en udgift, som var givet rigtig godt ud, slutter Alexander Christoffersen.
Mød Nordea på ABF’s Mød Eksperterne-arrangement, hvor chief analyst Jan Størup kommer med sit bud på en finansiel vejrudsigt. Du kan også høre mere om bankens fokus på grønne projekter og finansiering.

Mød Eksperterne KBH
Undgå strafafgifter
Ikke medlemmer er også velkomne.
Fremløbstemperaturen i fjernvarmenettet bliver gradvist sænket frem mod 2033. Dette indebærer bonus eller strafgebyr for tilbageløbstemperaturer, og disse gebyrer vil stige de kommende år. En forældet varmecentral kan derfor blive dyr for foreningen.
Vi har samlet eksperter, der kommer hele vejen rundt om mulighederne ved renovering og opgradering af jeres varmecentral, så I er klar til at opfylde fremtidens krav.
- Få en orientering om HOFOR’s planer for varmeforsyningen.
- Se og hør om de nyeste installationer til vand og varme, og få et bud på jeres renoveringsmuligheder.
- Hør, hvordan Tårnby Kommune kunne reducere deres forbrug med knap 9% med digital overvågning.
- Få vejledning og rådgivning af ABF’s rådgivere, herunder information om støttemuligheder.
Program:
16:00 - 16:10
Velkomst ved ABF og Nordea
16:10 - 16:40
Introduktion af eksperter
16:40 - 17:00
Oplæg ved chefanalytiker i Nordea Jan Størup Nielsen
17:00 - 17:20
Oplæg ved Hofor Benny Østerbye
17:20 - 18:00
Individuel rådgivning
18:00 - 18:20
Spisning
18:20 - 19:40
Individuel rådgivning
19:40 - 20:00
Oplæg ved ABF’s medlemsrådgivning
20:00
Tak for i aften.