Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

ABF-arrangement: Sæt energirenoveringen på skinner

Forening har været igennem klimaskærmrenovering med drift-og vedligeholdelsesplanen som styringsværktøj og nu med et forbedret energimærke. Kom til gratis ABF-arrangement om energirenoveringer.

DEL ARTIKEL

Bent Christensen og Tommi Klaja er enige. Der var tale om rettidig omhu, da A/B Søhustoften III i Søhus, knapt fem kilometer fra Odense, gik all in og fik renoveret ejendommen fra sokkel til tagryg hen over sommeren 2022. De to herrer er henholdsvis bestyrelsesmedlem og formand for bestyrelsen.

De har lagt mange frivillige timer i håndteringen af den gennemgribende renovering af klimaskærmen i den fynske forening. Foreningens 21 huse, som er bygget sammen i klynger med 4-5 huse i hver, er nu fremtidssikret mod stigende regnvejrsmængder og flere ødelæggende storme. Og det var nødvendigt at reagere.

− Tagstenene var begyndt at smuldre rundt omkring på de enkelte huse, og vi skiftede dem enkeltvis efterhånden, som de faldt fra hinanden. På den lange bane er det en uholdbar og dyr løsning i en forening, som er opført i 1989, og som derfor har en del år på bagen, forklarer de to bestyrelsesmedlemmer.

Støtte i D&V-planen
Foreningens alder var også en del af forklaringen på, hvorfor A/B Søhustoften III i 2014 fik sin første drift- og vedligeholdelsesplan (D&V-plan), men der var også en mere jordnær årsag.

Planen blev nemlig udarbejdet blandt andet i erkendelse af, at andelshaverne ikke havde de nødvendige kompetencer til at gennemskue hvilke opgaver, som skulle udføres og i hvilken rækkefølge. Og det var også D&V-planen, som satte skub i den store renovering.

− Vores D&V-plan fra 2014 fik vi opdateret i 2020 af Rendboe ApS, som også har været vores byggerådgiver i processen. D&V-planen anbefalede, at tagstenene skulle udskiftes om fem år. Vi troede derfor, at vi var i god tid, men blev overhalet indenom af virkeligheden, da undertaget også begyndte at stå af. Så kunne vi lige så godt skifte det hele, når nu vi alligevel skulle have et dyrt stillads oppe, forklarer Bent Christensen og Tommi Klaja.

Den samlede regning for hele projektet ender på 7,8 millioner kroner, som foreningen har finansieret med henlæggelser og en boligafgiftsforhøjelse.


Om A/B Søhustoften


A/B Søhustoften består af 21 huse i to etager
Ejendommene er opført i 1989
Renovering af klimaskærm har taget 8 måneder
Finansiering: henlæggelser samt en boligafgiftsforhøjelse fra 2.000 kr. pr. måned til 2.800 kr.
Pris: 7,8 millioner kroner, fordelt på:

 • Nye tegltage og undertage: tre millioner kroner
 • Tre-lags Velux termovinduer på 1. sal og tre-lags termovinduer og døre i stueetagen: 2,5 millioner kroner
 • Stilladsleje: 1 million kroner
 • Byggerådgivning: 0,5 million kroner
 • Nye tagrender, pudsning af sokler, gennemgang og eventuelt udskiftning af isolering m.m.: 0,8 million kroner
 • Drift- og vedligeholdelsesplan: 20.000 kroner (udenfor regnskabet)

Klimaskærm fra sokkel til kvist
Da foråret titter frem i 2022, vedtager andelshaverne på en generalforsamling at sætte gang i den helt store renovering, og ifølge Bent og Tommi bakker alle op om renoveringen.
Boligerne i den fynske forening har både stue og første sal med ovnlysvinduer, som ikke er blevet skiftet siden foreningens spæde start i 1989.
Derfor beslutter andelshavere, at alle døre og vinduer også skal skiftes, når håndværkerne alligevel kravler rundt på tagene.

− Ifølge D&V-planen skulle vinduerne også snart skiftes, da de ikke holder for evigt, og når vi alligevel havde betalt i dyre domme for stilladsleje, kunne vi lige så godt udskifte alle vinduer og døre. På første-salene har vi skråvinduer, så det gav rigtig god mening at udskifte tag og vinduer i samme hug, fortæller de to bestyrelsesmedlemmer.

Foreningen opvarmer boligerne med fjernvarme og er generelt velisoleret og har billig varmeregning, ifølge Bent og Tommi. Bents varmeregning lyder på cirka 575 kroner om måneden, og den har ikke ændret sig væsentligt med det nye tag og de nye vinduer og døre.
Alligevel fulgte der en forbedret hverdag med i forlængelse af de nye tre-lags termoruder.

− Der kunne godt komme lidt træk ved de gamle vinduer. I hvert fald i min bolig. Da jeg fik nye ruder, opdagede jeg, at stearinlysene ikke længere blafrer i vindueskarmen. Det er en markant forbedring i forhold til tidligere, fortæller Bent Christensen.
Isoleringen blev også gennemgået og udskiftet i alle husene, hvor den enten manglede eller var utæt, men generelt holder isoleringen fra 1989 stadig i de fleste af husene.

A/B Søhustoften III lægger stor vægt på at fremstå vedligeholdt og indbydende. Den omfangsrige klimaskærmrenovering har da også givet pote i den lovpligtige energimærkningsrapport, som har fået et velfortjent nyk opad.

− Vores forenings energimærke er gået fra C til B efter, at vi har udskiftet tag, vinduer og døre og i det hele taget gået foreningen efter i sømmene. Det er da en stor tilfredsstillelse, slutter Bent Christensen og Tommi Klaja.

Mød eksperterne:
Sæt energirenoveringen på skinner

ABF vil gerne klæde bestyrelserne godt på, så I får truffet de rigtige valg, når I ønsker at renovere klimaskærmen.

På dette Mød Eksperterne-arrangement får I gode råd til, hvordan I aktivt kan bruge de forslag til energirenoveringsprojekter, som fremgår af foreningens eksisterende energimærkningsrapport og som vil forbedre jeres klimaskærm.
Eksperterne giver jer også tips til, hvordan I bygger bro mellem rapporten og en drift- og vedligeholdelsesplan (D&V-plan), så I drifter foreningen med en sikker hånd på rattet.

På Mød Eksperterne kan I blandt andet høre oplæg fra og gå i dialog med:

 • Byggeteknisk rådgiver: Rendboe vil på aftenen gennemgå og rådgive jer om overskuelige drift- og vedligeholdelsesplaner, energimærkning og hvorledes renoveringsprojekter udarbejdes.

 • Dør- og vinduesproducent: 
  Nordans vinduer og døre har 60 års forventet levetid og 30 års garanti mod svamp og råd. På aftenen kan du med Nordans klimaberegner få en beregning af energipåvirkningen af jeres eksisterende vinduer og døre.

 • Aftenens vært vil komme omkring finansiering af renoveringer og forbedringernes indvirkning på værdiansættelsen.

 • ABF’s medlemsrådgivning. Her kan I gå i dialog med medlemrådgivningen, som kan svare på deres juridiske og økonomiske spørgsmål.

Sæt energirenoveringen på skinner

Er nye vinduer eller nyt tag en udgift eller en forbedring?

Kræver energirenoveringer en generalforsamlings-
beslutning?

Har foreningen pligt til at tegne en byggeskadeforsikring?

Spørgsmålene står i kø i de mange hundrede andelsboligforeninger, som er opført i 1980’erne eller 1990’erne, og som derfor står overfor udskiftning af tag, vinduer og isolering.

Fem ABF-arrangementer sætter nu energirenoveringen på skinner, så foreningerne kommer igennem processen med en sikker hånd på rattet. Medlemsrådgivningen står naturligvis klar til at svare på juridiske og økonomiske spørgsmål.

Både medlemmer og ikke-medlemmer er velkomne og det er ganske gratis.

Undervejs bliver der selvfølgelig både tid til at netværke med andre foreninger og få en bid mad.