
Vores delebiler er på vejen hver dag
Andelssamfundet i Hjortshøj har haft delebilsordning siden 1999, og ordningen er en stor hjælp i hverdagen.
42 familier i Andelssamfundet i Hjortshøj har meldt sig ind i delebilsklubben, der har eksisteret i 26 år, og de nuværende tre delebiler er ude at køre hver dag.
Bilerne kører 20.000-25.000 kilometer om året, og for nogle familier er delebilen den eneste bil i husstanden, mens andre indimellem har brug for en bil nummer to som supplement til deres private køretøj.
-
Delebilerne i Andelssamfundet i Hjortshøj rummer alle generationer. -
Medlemmerne af delebilsklubben skal selv betale selvrisikoen, hvis en af bilerne får ridser. -
Andelshaver Søren Helbo Skaarup solgte sin bil og slipper for vedligeholdelse, nu da han har meldt sig ind i delebilklubben. -
To af bilerne kører på el og kan lades op ved delebilsklubbens egen ladestander. -
Den nyeste deleelbil er en VW ID3.
Søren Helbo Skaarup bor med kone og tre børn i Andelsboligforeningen Søvejen i Andelssamfundet. Familien har været medlem af delebilsklubben i tre måneder.
– Vores gamle bil gik i stykker, og vi havde i forvejen ikke et stort kørselsbehov, så i stedet for at købe en ny, dyr elbil valgte vi at prøve at se, om vi kan klare os med en delebil, fortæller han.
Indtil videre har det været den rette løsning.
– Det er nemt at booke en bil, og vi har endnu ikke oplevet, at der ikke var en ledig bil, når vi skulle bruge en, siger Søren Helbo Skaarup.
Medlemmerne af delebilsklubben har hver især betalt et indskud på 1.000 kroner og et depositum på 2.000 kroner for medlemskabet. Ud over det betaler de et årligt kontingent på 300 kroner og desuden en timepris for den periode, bilen er booket, samt et beløb for hver kilometer de kører i bilen, afhængigt af hvilken bil de booker (se tekstboks).
På et tidspunkt måtte priserne justeres, fordi det viste sig, at det private biludlejningssystem GoMore var billigere. Men selvom delebilklubben måtte sætte prisen lidt ned for at være konkurrencedygtig, er økonomien stadig god.
– Vi har stille og roligt konsolideret klubben via de indskud, lejebetalinger og kontingenter, som medlemmerne har betalt. Det betyder, at vi er i stand til at købe nye biler, når det er nødvendigt, siger Gunnar Olesen, der er formand for delebilsklubben.
For det nye medlem af klubben, Søren Helbo Skaarup, er ordningen bekvem på flere måder.
– Jeg tror helt sikkert, at det bedre kan betale sig for vores familie at have adgang til en delebil end at skulle betale mekanikerregninger til vores gamle bil, og desuden er det en befrielse at slippe for at skulle bekymre sig om at skulle skifte kilerem og den slags, siger han.
Klubbens egen bilpasser
Et medlem af bilklubben fungerer som bilpasser. Han tager sig af den daglige vedligeholdelse af bilerne, og for ulejligheden får han rabat på bilkørsel. Bilpasseren sørger for at sende bilerne til mekaniker, når de har brug for service, eller når der skal skiftes fra sommerdæk til vinterdæk og omvendt. Desuden tager han sig af mindre vedligeholdelsesopgaver.
– Forleden var viseren på p-skiven brækket af, og så sørgede han for at skaffe en ny, siger Gunnar Olesen.
Når medlemmerne har brug for en bil, logger de ind på en Google-kalender og registrerer deres booking på et ledigt tidspunkt.
– Det er en meget primitiv løsning, og den skal måske erstattes af et mere professionelt bookingsystem. Det er sket, at medlemmer har registreret deres ønsker, mens de var offline på deres Google-app, og så er det kun dem selv, der kan se bookingen. Vi har oplevet, at der på den måde er sket dobbeltbookinger, siger Gunnar Olesen.
Ridser i lakken
Men ud over denne detalje kører ordningen nogenlunde problemfrit.
Det hænder dog, at bilerne får ridser i lakken, men alle køretøjerne er forsynet med kaskoforsikring. Der er imidlertid en selvrisiko på 5.000-6.000 kroner, som skadevolderen selv må dække, men denne praksis adskiller sig ikke fra, hvad man som privat bilejer har af forpligtelser.
– Det koster omkring 9.000 kroner årligt at forsikre hver bil, og det er en smule dyrere, end hvis man skal forsikre en familiebil. Men da vi købte vores tredje delebil i december 2023, fik vi faktisk en rabat på 500-1.000 kroner på forsikringen, fordi den blev formidlet via den bilforhandler, som vi købte bilen igennem. Det kan være et godt råd til andre, der er interesserede i at oprette en delebilsklub, siger Gunnar Olesen.
Den ældste bil i lånebilklubbens bilpark er en dieseldrevet Citroën Berlingo. De to andre biler kører på el, og planen er, at Berlingoen inden længe skal udskiftes med endnu en elbil.
Delebilklubben har investeret i en ladestander, der er stillet op ved p-pladsen. Den samlede udgift nåede op på 20.000 kroner for ladeboks, nedgravning af kabler med mere.
Med udsigten til at skulle købe endnu en elbil kan det blive nødvendigt at anskaffe yderligere en ladestander for at undgå for lang kø.
Søren Helbo Skaarups familie har især brug for en af delebilerne, når de skal hente sønnen på efterskole, til indkøbsture og til at køre på familiebesøg.
– Indtil videre har ordningen fungeret upåklageligt, men det er klart, at vi kan komme til at give køb på de spontane bilture, hvis alle biler er booket. Det må vi i så fald overveje, hvis det bliver et problem, slutter han.
Om delebilklubben:
Klubben har tre biler:
- VW ID3 (el)
- Renault Zoe (el)
- Citroën Berlingo (diesel)
Indskud: 1.000 kr.
Depositum for beboere i Andelssamfundet: 2.000 kr.
Årligt kontingent: 300 kr.
Pris pr. kørt kilometer: 3 kr. (ID3 og Berlingo) og 2,5 kr. (Zoe, der er en mindre bil) Priserne gælder for de første 100 km, herefter 2,5 hhv. 2 kr. pr. kilometer
Dertil pris pr. time: 15 kr., dog med en maks.-pris på ti timer pr. døgn = 150 kr.
Medlemmer af klubben skal aflevere kopi af gyldigt kørekort af sikkerhedshensyn og som et krav fra forsikringsselskabet.