
”Der gik ikke mere end 10 dage”
Åbne og transparente ventelister bliver mere og mere udbredte på det københavnske andelsboligmarked. ABF har mødt to nyslåede andelshavere.
Flyttekasserne er tømt, og møblerne har efterhånden fundet deres rette plads hos Jonas Bentsen og Niels Bech-Jessen. To glade og nyindflyttede andelshavere i henholdsvis A/B Keplersgade 4-6 i København SV og A/B Kastanjebo i København NV.
De to unge mænd på 21 år og 22 år er glade for deres nye titler som andelshavere og ikke mindst for at have fået deres egen lejlighed. Jonas overtog sin andelsbolig 1. september, og Niels flyttede ind i sin bolig i sommer. De har begge fundet deres andelsbolig via åbne ventelister hos den digitale ventelisteplatform Waitly, og de skulle ikke vente længe, før der var gevinst.
− På hjemmesiden kan man søge andelsboligforeninger med en ventetid på mellem 0-3 år. Jeg betalte 500 kroner for at blive skrevet op i A/B Kastanjebo, og allerede efter 3-4 måneder blev jeg kontaktet af foreningen, fordi de nu havde en ledig andelsbolig.
Det tænkte jeg, lød helt vildt, for de foreninger, som jeg havde snakket med inden sagde, at det kunne tage op til 20 år at få en andelsbolig i deres forening, fortæller Niels Bech-Jessen.

Kom ind ”fra gaden”
En kort ventelistetid på få måneder er ikke isoleret til A/B Kastanjebo. Aktuelt har Waitly mere end 60 andelsboliger til salg i Hovedstadsområdet, både via eksterne og interne lister. Det store udbud hjalp også Jonas Bentsen i sin jagt på et sted at bo i København.
− Jeg var medlem af en Facebookgruppe for andelsboliger til salg. Der kom et opslag om en lejlighed til salg i A/B Keplersgade 4-6. Den var jeg ude at se, men fik den ikke. Ved fremvisningen fik jeg at vide, at foreningen havde en åben venteliste på Waitly-platformen.
Jeg skrev mig op om søndagen, og ugen efter om tirsdagen fik jeg tilbudt min andelsbolig. Der gik ikke mere end 10 dage.
Hundedyre lejeboliger
Til dagligt arbejder Niels Bech-Jessen som cafémedarbejder, og Jonas Bentsen er tøjekspedient.
For dem gik det hurtigt med at finde en betalelig andelsbolig, da de først opdagede Waitly, og i dag er deres boligudgifter væsentligt lavere end mange af deres venners.

− Boligafgiften for min andelsbolig på 56 m2 er 2.800 kroner om måneden, og jeg betaler 4.600 kroner for mit andelsboliglån på 800.000 kroner. I alt sidder jeg for 7.400 kroner om måneden for boligafgift og lån. Til sammenligning har jeg venner, som betaler 12.000 kroner for en privat lejebolig på 56 m2 på Vesterbro og venner, som betaler 5.000 kroner for et værelse på 10 m2. Jeg har også søgt mange lejeboliger, men de var alt for dyre, fortæller Niels Bech-Jessen.
Jonas Bentsen har også et billede af København som et svært boligmarked, og hans jævnaldrende venner kæmper med boligøkonomien.
− Jeg har betalt 1,1 millioner kroner i indskud, og boligafgiften er på 5.100 kroner for en lille treværelseslejlighed på 62 m2. Mange af mine venner bor på kollegium, og de betaler mere for et kollegieværelse, end jeg gør for min andelsbolig, men det er bare rigtigt svært at komme ind på det københavnske boligmarked.
De to unge andelshavere er da også svært glade for deres nyerhvervede andelsboliger. Begge boliger ligger i Københavns Kommune tæt på offentlig transport, og så har de fået foden indenfor på boligmarkedet:
− Fordelingen af rummene er det bedste ved min nye andelsbolig, og at stå på egne ben. Jeg bor også lige ved et busstop, så det er nemt at komme til hovedbanegården, fortæller Jonas Bentsen.
Følelsen af at være herre i eget hus går også igen, når Niels Bech-Jessen sætter ord på, hvad der er det bedste ved at bo i andelsbolig.
− Det bedste er at være med til at bestemme selv. Man bestemmer jo ikke noget i en lejebolig. Jeg har fx lige renoveret mit køkken. Jeg kan godt lide at gøre min bolig mere attraktiv og gøre den til min drømmebolig.

Find en forening:
Brug Google:
Skriv fx ”A/B andelsboligforening” i søgefeltet
Søg i Facebookgrupper
Digitale oversigter:
Fordele ved digitale ventelister:
Forebygger nepotismebeskyldninger
Er tidsbesparende
Skaber åbenhed og transparens i foreningen og for købere
Eksterne ventelister med fortrinsret efter opskrivningstidspunktet kan forebygge ulovlige penge under bordet, da du skal sælge til den øverste på ventelisten.