
Skal fremmede kunne bruge foreningens ladestandere?
Bestyrelsen i A/B Holme Bjerge Parken kom hjem fra ABF’s Mød Eksperterne-arrangement med gode driftløsninger til elbilladestandere. 12. og 20. november ruller de næste møder i Kolding og Aarhus.
– Hvis vi ikke var taget til Mød Eksperterne-arrangementet i Aarhus sidste efterår, havde vi nok aldrig mødt drivee, konstaterer Torben Østerhaab, bestyrelsesmedlem i A/B Holme Bjerge Parken.
Firmaet tilbyder ladestanderløsninger til blandt andet andelsboligforeninger, og på Mød Eksperterne i november 2023 holdt udbyderen et oplæg og gav gode råd. Der var naturligvis ingen forventninger om, at mødedeltagerne valgte deres løsning, men det viste sig, at firmaet kunne tilbyde den løsning, der passede perfekt til Holme Bjerge Parken. Og det var netop den mission, som de to bestyrelsesmedlemmer var sendt i byen med.
-
Steen Nielsen (tv) og Torben Østerhaab kom hjem fra ABF's Mød Eksperterne-arrangement med en god ladestanderløsning. -
De andelshavere, der har ønsket at koble sig til ordningen har betalt 8.500 kroner for deres ladestander. -
Ladestanderne i A/B Holme Bjerge Parken er populære, for der kommer hele tiden flere elbiler i foreningen. -
Hver andelshaver betaler for eget forbrug og afregner direkte med udbyderen. Det letter bestyrelsens arbejde.
I dag har foreløbig fem andelshavere med egen elbil fået installeret en ladestander i garagen.
Torben Østerhaab har flere gange deltaget i ABF’s Mød Eksperterne-arrangementer og er hver gang kommet hjem med nyttige råd – fx omkring salg af boliger. Denne gang var det viden om ladestandere, han var på jagt efter, og han havde inviteret en anden andelshaver, Steen Nielsen, med til mødet.
– Steen er nyt medlem i bestyrelsen, og møderne er en god indgang til at få indsigt i bestyrelsesarbejdet, forklarer Torben Østerhaab.
Naboernes erfaringer
Ud over gode råd fra eksperterne fik de to bestyrelsesmedlemmer også værdifuld viden fra deres snakke med mødedeltagere fra andre andelsboligforeninger.
– Vi talte blandt andet med repræsentanter fra andelsboligforeninger i nabobyerne Mårslet og Malling. De havde valgt en løsning med offentlige ladestandere, hvor alle i princippet har mulighed for at benytte ladestanderne. Det var ikke en løsning, vi var interesseret i, men det var interessant at udveksle erfaringer med andre, der bor på samme måde som os, siger Torben Østerhaab.
Mødet havde også andre emner end ladestandere på programmet. De øvrige oplægsholdere talte fx om etablering af solceller, vedligeholdelsesplaner og renovering af boliger. Det var ikke emner, som de to repræsentanter fra A/B Holme Bjerge Parken var dukket op til mødet for at lytte til, men det gav dem en mulighed for at blive opdateret på de emner, der er oppe i tiden. Særligt Steen Nielsen fik, som nyt bestyrelsesmedlem, indblik i, hvilke temaer man som bestyrelsesmedlem har mulighed for at forholde sig til.
En spiselig løsning
Da de to bestyrelsesmedlemmer kom tilbage fra Mød Eksperterne-arrangementet, kunne de fremlægge en løsning, der var spiselig for bestyrelsen og de øvrige andelshavere.
Torben Østerhaab var tidligere den eneste i andelsboligforeningen med elbil, og det havde derfor længe stået højt på hans ønskeseddel at finde en ladestanderløsning. Nu er der yderligere fire elbilindehavere i andelsboligforeningen, og hvis flere kommer til, vil det være nemt at etablere flere ladestandere i garagen. Andelsboligforeningen har betalt de 20.000 kroner, det har kostet at etablere den underliggende infrastruktur, så det er muligt at koble ladestanderne til elnettet. Hver andelshaver, der ønskede en ladestander, har betalt cirka 8.500 kroner for at få sat en ladestander op ved p-pladsen i andelsboligforeningens garage.
En løsning, der passer til os
Ladestanderfirmaet har sørget for installation af løsningen, og det er også firmaet, der står for at afregne forbruget med den enkelte andelshaver. Det foregår via en app, hvor brugerne kan følge deres forbrug. Firmaet sørger samtidig for, at hver enkelt bruger med det samme får de 95 øre i refusion per kWh fra staten, som alle elbilejere har krav på frem til 2030. Hver bruger betaler 38 øre plus moms per kWh til ladestanderfirmaet for at administrere ordningen.
– På den måde har vi valgt en nem løsning, hvor det udelukkende er et mellemværende mellem den enkelte andelshaver og firmaet – uden at involvere andelsboligforeningen. Det passer rigtig godt til vores behov, siger Torben Østerhaab.

Mød eksperterne -
veldrevet forening
En veldrevet forening er rar at bo i og attraktiv for nye andelshavere, når andelen skal sælges.
Der er mange faktorer udover et godt fællesskab i foreningen, der afgør det.
Det vil vi gerne hjælpe jer med og indbyder til en gratis aften med råd og vejledning.
Program:
Kl.: 16.00-16.10
Velkomst v/ABF & Nykredit i Kolding & Nordea i Aarhus
Kl.: 16.10-16.45
Firmapræsentation
Kl.: 16.45-17.20
”En sund og robust andelsboligforening” i Kolding & ” Udsigter for økonomien og de danske renter” i Aarhus
Kl.: 17.20-17.50
Pause
Kl.: 17.50-18.30
ABF's medlemsrådgivning
Kl.:18.30-20.00
Mulighed for personlig rådgivning og dialog med aftenens oplægsholdere og firmaer.