Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Fællesskab omkring poolen

Egen pool, fitnessmaskiner, kæmpe fælleshus og stort udendørsareal – men det vigtigste er fællesskabet i A/B Tjørnen i Skødstrup.

DEL ARTIKEL

 

- Når vi viser interesserede rundt, taber de fleste af dem kæben, når vi kommer frem til vores pool-område, siger formand for A/B Tjørnen Otto Veie. Han nyder solen på terrassen ved fælleshuset med udsigt over Kalø Vig kun iført badebukser, for han er lige kommet op af poolen. Nogle af andelsboligforeningens øvrige beboere sidder på rad og række ved siden af med frottéhåndklæder svøbt om sig og med sveddråber på de bare kropsdele. De har også nået en tur i saunaen. Atter andre sveder på cross-traineren, motionscyklerne eller romaskinen, der står ved siden af den 10 x 4,5 meter store indendørs pool.

Huset er oprindeligt et husmandssted, bygget i 1920 og udvidet i 1970’erne af den tømmerhandler, der dengang boede på stedet. Han føjede poolen til boligen omkring 1975. Senere igen overtog Jes Retbøll familieboligen.

Jes syntes, at huset og dets omgivelser skulle komme flere til gode, så han overtalte kommunen til at give tilladelse til opførelsen af en seniorandelsboligforening med 21 boliger på grunden, siger Otto Veie, der overtog posten som formand for andelsboligforeningen sidste år efter Jes Retbøll, der måtte flytte på plejehjem.

De imponerende faciliteter skal imidlertid ikke være det, der i sig selv trækker nye andelshavere til A/B Tjørnen.

Det vigtigste er, at man er interesseret i at indgå i vores fællesskab, konstaterer flere af andelshaverne på terrassen, næsten med én stemme.

Og fællesskabet er i høj kurs i A/B Tjørnen. Af andelsboligforeningens 34 beboere dukker i gennemsnit henimod 30 op, når der er fællesspisning hver 14. dag.

Hvis nogle ikke kommer, er det, fordi de har andre aftaler, siger Otto Veie.

Et andet billede på den høje værdi af fællesskabet i andelsboligforeningen kan aflæses i trofastheden. Ni andelshavere har boet i andelsboligforeningen siden indvielsen i 2002. Derfor har gennemsnitsalderen efterhånden sneget sig op på 72,9 år.

Interesseliste

A/B Tjørnen er den eneste seniorandelsboligforening i Skødstrup, og den veludstyrede forening har et godt ry i området.

Vi oplever stor interesse for at flytte ind, og vi har ikke en egentlig venteliste, men i stedet en interesseliste, forklarer Otto Veie.

Interesserede kan komme på rundvisning og få en snak med andelshaverne. Hvis begge parter mener, de kan blive et godt match, kommer de interesserede på interesselisten, men det er ikke ensbetydende med, at dem, der har stået længst på listen, bliver valgt først. Andre kriterier spiller ind.

-Vi er nødt til at tage hensyn til den høje gennemsnitsalder, så lige i øjeblikket tager vi ikke nye andelshavere over 65 ind. Vi vil gerne have, at så mange som muligt er mobile, så det ikke er et fåtal, der kan deltage i vores
mange aktiviteter, siger Otto Veie.

Det koster

Rum og remedier bliver brugt hver dag, og det samme gælder poolenselv da coronaen var på sit højeste.Det betød, at kun en husstand ad gangen kunne benytte poolen, forklarer Otto Veie.

De mange faciliteter er ikke gratis. Med poolen følger udgifter til strøm til affugter og fjernvarme til opvarmning af vandet til de foretrukne 26 grader, og selvom andelsboligforeningen netop har fået solceller på taget, kan det ikke dække omkostningerne.

A/B Tjørnen har også udgifter til en anlægsgartner, der slår græs og ordner bede på alle fællesarealer.

En andel koster i omegnen af en million kroner, og den månedlige boligafgift er på mellem 6.500 og 7.000 kroner alt efter størrelse. Af det beløb går cirka 2.500 til fællesfaciliteter, så derfor ligger vi nok i den dyre ende sammenlignet med andre seniorboligforeninger, men det skal man prioritere at bruge penge på, hvis man vil bo her, siger Otto Veie.