Ny rapport viser vejen frem for andelsboligerne
Andelsboliger har stor betydning for et boligmarked der hænger sammen, og hvor der er plads til alle. Men udviklingen går den forkerte vej og de senere år, er der blevet færre andelsboliger. ABF har derfor lavet en ny rapport, der ser på boligformens betydning og på konkrete løsninger, der kan styrke andelsboligområdet.
Når unge skal købe deres første bolig, eller når villaen er blev for stor for det ældre par, så er det ofte andelsboligen, som valget falder på. Andelsboligen er nemlig en billigere måde at være medejer på end et køb af en ejerbolig, og der er ofte et godt fællesskab og plads til alle.
Men som det ser ud nu, bliver der faktisk færre og færre andelsboliger og det kan blive et problem for hele boligmarkedet, hvis ikke der sættes ind.
Det viser en nyudgivet rapport fra ABF, der ser på andelsboligernes betydning og muligheder - og også kommer med nogle politiske løsninger, der kan hjælpe boligformen på vej.
Formålet med rapporten er således at spille andelsboligen ind som en løsning, når der til efteråret skal diskuteres et boligpolitisk udspil i Folketinget.
- Til trods for at efterspørgslen efter andelsboliger er stor og selvom boligformen er en vigtig del af et sammenhængende boligmarked, så er der kommet under 1.000 nye andelsboliger i Danmark de sidste 10-15 år - og samtidig er endnu flere andelsboliger forsvundet, fortæller Jan Hansen, der er direktør i ABF, som har lavet den nye rapport.
Stor betydning
Årsagen til at andelsboliger udgør en mindre og mindre del af boligudbuddet, er blandt andet, at bygherrer ofte kan tjene flere penge på at bygge lejeboliger, og som stat eller kommune, er der ingen mulighed for at stille krav om, at der skal bygges andelsboliger.
Rapporten viser også, at andelsboligen kan have rigtig stor betydning for sammenhængskraften i et lokalområde, og vi ved at mange kommuner rigtig gerne vil have muligheden for bestemme, at der skal bygges flere andelsboliger - men det kan de ikke som lovgivningen er nu, siger Jan Hansen.
Gode muligheder
Rapporten kommer med et bud på en løsning på netop problematikken, med kommuners manglende muligheder for at styre byggeriet, men der er også forslag til flere andre tiltag, der kan gøre det bedre at bygge - og bo i - andelsboliger i Danmark.
- Danmark er det eneste land, der reelt har andelsboliger, og der er rigtig mange lande der gerne vil lære af os og selv have andelsboliger. Boligmarkedet er nemlig udfordret i rigtig mange lande, og der giver andelsboligen gode muligheder for at folk kan bevæge sig mellem boligformerne. Det skyldes blandt andet at den er økonomisk overkommelig for almindelige mennesker ift. ejerboliger, men også, at der er mulighed for at spare op i modsætning til lejeboligen, siger Jan Hansen.
Han forsætter:
- Men andelsboligområdet har brug for en hjælpende hånd. Her kommer rapporten med nogle bud på, hvad der kan gøres - og håbet er, at man vil tage det op politisk, og se på hvad andelsboligerne faktisk betyder og kan tilbyde, siger han.
Rapporten er ABF’s boligpolitiske vision, der kommer rundt om myter og fakta, og beskriver, hvordan andelsboligen, sammen med andre boligformer, spiller en vigtig rolle på boligmarkedet. Samtidig beskrives en række barrierer, som står i vejen for andelsboliger, inden der gives et bud på mulige løsninger.