Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Håndværkerfradrag forskelsbehandler igen andelsboliger

Håndværkerfradraget er hastet igennem lovmaskinen og er nu en realitet, men andelsboligerne bliver endnu engang overset. ABF kalder det urimelig forskelsbehandling, der kan være ødelæggende for den grønne omstilling

DEL ARTIKEL


Mange andelsboligforeninger har ventet spændt siden det blev luftet, at man ville genindføre ”håndværkerfradraget” – eller BoligJobordningen, som den hedder nu.

Desværre var der ikke meget at glæde sig over, da selve indholdet af ordningen blev sendt i høring fredag den 13. december, for igen har man fuldstændig overset landets andelsboligforeninger.

- Den måde, BoligJobordningen er lavet på, har alene fokus på individuelle ejere af parcel- og fritidshuse og overser fuldstændig det potentiale, der er i kollektivt ejede boligformer som andelsboligerne. Vi mener, at det er en urimelig forskelsbehandling, som kan bremse den grønne omstilling, siger Jan Hansen, der er direktør i ABF.

Gamle regler
ABF har naturligvis forsøgt at påpege mulighederne for at inddrage fællesskabsejede boliger i den - for klimaet og bæredygtigheden - så vigtige ordning, men den bekendtgørelse, der er lavet, bærer præg af alene at være en videreførelse af de gamle regler, der blot skulle hastes igennem.

Således blev den nye ordning sendt i høring fredag den 13. december om eftermiddagen med en svarfrist om mandagen den 16. december. Dertil var BoligJobordningen ”gemt” inde i et samlet sagskompleks, der bl.a. også ændrer på regler om ejendomsvurderingsloven og reglerne for registrering af motorkøretøjer.

- Det bærer desværre ret tydeligt præg af, at man ikke ønsker at lave en god, gennemtænkt ordning, som flere kan få glæde af, og som kunne være til gavn ift. energirenoveringer, bæredygtighed og miljø. Man har stort set bare videreført den gamle ordning, selvom vi gang på gang har påpeget, at den ikke har fungeret optimalt, siger ABF’s direktør.

Kan ikke bruges
ABF har naturligvis skrevet et høringssvar og påpeget det problematiske i, at ordningen igen ikke tager højde for andelsboligerne.
Grundproblemet med BoligJobordningen er nemlig primært, at den er rettet mod at give individuelle skattefradrag for visse (grønne) forbedringer af boligen, men da andelsboliger er ejet i fællesskab, og det ofte er vedtægtsbestemt, at det er foreningen, der står for renoveringer og vedligeholdelse af især de ydre dele af bygningerne, så vil andelshaverne ikke kunne bruge fradraget. Der tages således ikke hensyn til dem, der gerne vil forbedre og energirenovere i fællesskab.

- Derfor opfordrer ABF til, at der findes en løsning for BoligJobordningen, der sikrer, at andelsboligforeninger ikke længere stilles ringere end andre boligejere. En sådan løsning bør specifikt omfatte grøn istandsættelse og energirenoveringer foretaget af andelsboligforeninger, så disse ejendomme kan få adgang til de samme økonomiske incitamenter som parcelhusejere, skriver ABF’s juridiske chef, Anne Kristensen, i organisationens høringssvar.

En smule service
Men det er ikke kun skidt alt sammen, for BoligJobordningen indeholder nogle ting, som de enkelte andelshavere måske vil kunne gøre brug af. Det kunne eksempelvis være ift. de foreninger, der har individuelt andelshaveransvar for varmeinstallationer.

Dertil fortsætter det såkaldte servicefradrag, ligesom selve fradraget sættes op. Det betyder, at rengøring, vinduespudsning, børnepasning og småt havearbejde også er fradragsberettiget. Det bidrager dog næppe til den grønne omstilling og de energirenoveringer, som landets andelsboligforeninger er så motiverede for at lave, men altså heller ikke denne gang, ser de ud til at få øget incitament til at få sat i gang.

Du går glip af godt indhold!

Et medlemskab hos os koster ikke alverden. Tryk på Meld jer ind i ABF og find ud af, hvad det præcist vil koste jer.

Meld jer ind i ABF

Du går glip af godt indhold!

Et medlemskab hos os koster ikke alverden. Tryk på Meld jer ind i ABF og find ud af, hvad det præcist vil koste jer.

Meld jer ind i ABF