
Andelsboliger fundraiser til byens kunst
Tre andelsboligforeninger bidrager med gavlmalerier i det offentlige rum og har søgt midler for at få økonomien til at hænge sammen.
A/B Søren Norby, A/B af 1958 og A/B Nørrebrogaard. Tre små københavnske andelsboligforeninger med et brændende ønske om at bidrage med kunst til lokalområdet.
Med henholdsvis 10, 9 og 21 andele har kreativiteten derfor været i højsædet for at gøre drømmene om et gavlmaleri til en realitet uden at smadre foreningens budget.
-
Forperson Petrine Fahnøe og bestyrelsesmedlem Jeppe Kondrup har lagt mange timer i gavlmaleriet i A/B Nørrebrogaard. -
Gavlmaleriet pryder bybilledet på hjørnet af Nørrebrogade og Hillerødgade. -
Både cyklister og gående kan nyde kunsten hos A/B Nørrebrogaard, som er sponseret af ØENS Ejendomsadministration. -
Gavlmaleriet i A/B af 1958 koster ca. 100.000 kroner. -
Gavlmaleriet tager cirka 14 dage og 140 liter maling at realisere. -
Kunstner Andreas Welin tager billeder af væggen og tegner videre oven på fotoet. På den måde kan han overskue på den store flade. -
Det kræver overblik at holde styr på store facader. Her er kunstner Andreas Welin i gang med sit gavlmaleri i A/B af 1958. -
A/B af 1958 har søgt midler til gavlmaleriet hos Amager Vest Lokalråd og Citylift A/S.
Popcorn og plakater
På Amager ligger A/B af 1958 og A/B Søren Norby. Førstnævnte er næsten i mål med deres gavlmaleri, og sidstnævnte skal op i liften til september. Her fortæller formand Marianne Einshøj Jakobsen, at den københavnske forening har været kreativ for at komme i nærheden af deres drømmegavl:
− Amager Vest Lokaludvalg har støttet os med 50.000 kr., vores andelsforening har støttet med 25.000 kr., og så har vi holdt en happening på gaden, hvor vi uddelte gratis popcorn og solgte ”støtte-plakater”. Det udløste 18.000 kr. Derudover har vores administrator - ØENS Ejendomsadministration A/S - doneret 10.000 kr., og vi har fået et rigtig godt tilbud fra Citylift, så udgifterne bliver holdt nede.
Hos A/B af 1958 er historien stort set den samme. Foreningen kan snart se det sidste penselstrøg blive lagt på facaden, og deres økonomi er der også styr på, fortæller formand Lis Eltvik.
− Vores generalforsamling vedtog at støtte projektet med 50.000 kr., og Amager Øst Lokaludvalg har bidraget med 50.000 kr. Dertil støtter Gårdlauget for Pommernsgade-karréen projektet, og Citylift bidrager med et godt tilbud på liftlejen.
Hos Citylift fortæller direktør René C. Olsen, at det er en bevidst strategi at støtte gavlmalerier.
− Vi vil gerne bidrage til det samfund, som vi arbejder i, og det er sjovere at se på pæne facader. Mit gæt er, at vi efterhånden har støttet omkring 50 gavlmalerier i København. Vi udlejer til under halv pris eller nogle gange gratis.
Welin-walk på tegnebrættet
Begge Amager-foreninger fortæller om et stort lokalt engagement som drivkraft for kunsten. Hos A/B af 1958 er kunstværket inspireret af en far og hans barn i leg, og dét er der en helt særlig grund til, forklarer Lis Eltvik:
− Kunstneren Andreas Welin skal udforme tre projekter på Amager med temaet ”omsorg”. Vores andelsboligforening ligger mellem en skole og to daginstitutioner, så rigtig mange børn og forældre kommer forbi i gaden. Derfor har det været helt naturligt at række ud til de lokale med et motiv, som vi håber vil bidrage positivt i hverdagen. Måske kan lokale skoler og daginstitutioner få lyst til at slå et smut forbi facaden og blive inspireret til at arbejde med emnet.
Hos A/B Søren Norby fortæller Marianne Einshøj Jakobsen, at foreningen har planer om at søsætte en vandretur, når malingen er blevet tør på Søren Norbys Allé:
− Vi er optaget af at skabe samhørighed og fællesskab i lokalområdet. Når Welin har malet hos os, har han malet tre gavlmalerier på Amager.
Amager. Der er cirka fem kilometer, hvis man går en tur mellem de tre gavle, og det er planen, at det skal blive til Welin-walk. Ved hver gavl skal man kunne scanne en QR-kode. Det kan fx være en podcast, hvor Welin fortæller om værkerne, en quiz om Amager eller om kunst, eller en historisk fortælling om Eberts Villaby. Måske har lokale lyst til at byde ind med emner, så vi kan sætte nye QR-koder op en gang om måneden.
Folk tager billeder
I den anden ende af byen ligger A/B Nørrebrogaard. Foreningen tæller 21 andele og har fået økonomisk støtte til gavlmaleriet af det rådgivende ingeniørfirma Bang & Beenfeldt i forbindelse med firmaets jubilæumsfejring.
A/B Nørrebrogaard og firmaet har delt udgifterne til gavlmaleriet, som er udført af billed-kunstneren Simon Sebastian. Ligesom hos andelshaverne i de to foreninger på Amager ligger der også blandt andelshaverne på Nørrebro et stort ønske om at række ud lokalt, fortæller bestyrelsesmedlem Jeppe Kondrup Adelborg og forperson Petrine Marie Fahnøe Kristensen:
− Vores forening har været igennem en større byfornyelsesproces, hvor vi har fået nyt tag, nye vinduer og bad i de mindste lejligheder. Næste skridt var at få malet facaden. Vi ønskede i den proces et gavlmaleri med et abstrakt udtryk, som både er genkendeligt og noget man stopper op og undrer sig over. Og det er fedt at se, hvor godt folk har taget imod det nye gavlmaleri. Vi oplever, at folk er positive og stopper op og betragter de og tager billeder, når de passerer forbi, fortæller to glade bestyrelsesmedlemmer.
Og én ting var de også enige om i foreningen:
− Vi ønskede, at maleriet skulle være upolitisk.

Gavlkunst:
Det er generalforsamlingen, som beslutter, om foreningen skal bruge midler på et gavlmaleri.
I skal samtidigt være opmærksomme på kommunale krav, servitutter samt krav til fredede bygninger.
Det er ikke et krav, at københavnske foreninger søger tilladelse, så længe man overholder "Retningslinjer for skilte og reklamer i København".
Er I i tvivl om reglerne for netop jeres ejendom, anbefaler ABF at I kontakter Københavns Kommune.
ABF hjælper i øvrigt gerne med at formidle kontakt til kunstnere. I kan skrive til kommunikation@abf-rep.dk.