Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

"Vi skal være en del af bylivet"

Andelsboligforeningen haveHUSENE ligger midt i et stort byudviklingsområde, der vil næsten tyvedoble antallet af indbyggere i den lille landsby Lisbjerg ved Aarhus.

DEL ARTIKEL

Håndværkerbilen er uden tvivl det mest fremherskende køretøj i Lisbjerg ti kilometer nord for Aarhus. Og det er ikke kun på den ufærdige grund rundt om andelsboligforenin­gen haveHUSENE, at de karakteristiske vare­biler holder spredt efter en uigennemskuelig systematik. På nabogrunden er der også godt gang i byggeriet af 226 lejeboliger.

Holder planen, vil der være tæt håndvær­kertrafik i Lisbjerg mange år ud i fremtiden. Kommunen har besluttet, at indbyggertallet i Lisbjerg skal øges fra de nuværende 1.352 til 25.000 i løbet af de kommende 60 år, og lands­byen udgør dermed en central del af byudvik­lingsplanerne i landets næststørste by.

Mellem 80 og 100 af de kommende Lis­bjerg-borgere har siden den 1. september i år været i gang med at flytte ind i de 39 nybyggede andelsboliger, som andelsboligforeningen ha­veHUSENE består af. Projektet har været forsin­ket af forskellige årsager, så det er sandsynligt, at andelshaverne får mudder på skoene eller savsmuld i håret, når de bærer møbler ind i de spritnye boliger, der er i et, to eller tre plan.

- Jeg synes simpelthen, at det er et blevet et superflot byggeri, konstaterer formanden for ha­veHUSENE Carsten Møller, mens han kigger ud over det næsten færdige byggeri fra sin terrasse i toppen af sin tre-plans bolig.

- For mig er det vigtigt, at haveHUSENE ikke blot tilbyder andelshaverne en bolig, men en livsform, hvor fællesskabet er vigtigt, uden at vi nødvendigvis behøver at gå i takt, siger Carsten Møller.

Han mener, det er vigtigt, at haveHUSENE ikke lukker sig om sig selv og bliver en isole­ret enklave i lokalsamfundet.

- Lisbjerg er vores hood, og jeg vil gerne kæmpe for, at vi blander os i bylivet, og for eksempel melder os ind i den lokale beboer­forening. Der er også planer om at omdanne et gammelt mejeri til et kulturhus, og det synes jeg kunne være interessant for os at bakke op om, siger Carsten Møller, der har meldt sig til en byvandring i Lisbjerg, hvor kommunens planlæggere vil fortælle indgående om planer­ne for byudviklingen.

Flytter tilbage til andelsbolig

Han var i 1989 med til at etablere en anden an­delsboligforening i Lisbjerg, hvor andelshaver­ne primært var børnefamilier. Siden købte han og hustruen en ejerbolig på 400 kvadratmeter, som familien har boet i de seneste 23 år.

Nu er børnene for længst flyttet hjemmefra, og Carsten og hustruen Lise har fået appetit på fællesskabstanken igen.

- Efter mange år i et kæmpehus er vi nået til den tredje alder og har virkelig fået lyst til fællesskabet igen, og gerne i en andelsboligforening med en mere blandet sammensætning end i den første andelsboligforening, vi var med til at etablere, siger han.

Og haveHUSENE har den mangfoldighed, de søger: Her er ægteparret i 80’erne, der har solgt gården i Vestjylland og er flyttet tættere på børn og børnebørn. Den enlige kvinde, der har ar­bejdet mange år i Grønland, og nu vender hjem til Danmark. Børnefamilien med to små børn og en travl hverdag. Og haveHUSENE har også enkelte regnbuefamilier blandt andelshaverne.

Carsten Møller er sikker på, at alle vil byde ind til fællesskabet, og han går gerne selv forrest.

- Jeg driver mit eget firma hjemmefra, og hvis en af børnefamilierne har svært ved at få et sygt barn passet, kan jeg for eksempel tilbyde, at barnet kan ligge i sofaen med en iPad i nogle timer, uden at jeg dog vil kunne påtage mig rollen som bedstefar for hele bebyggelsen, siger han med et smil.

Fodbold og omsorg

Han håber også, at det for eksempel bliver muligt at samle andre fodboldinteresserede til Champions League-kampe, når tv-skærmen i fælleshuset engang bliver sat op.

- HaveHUSENE skal også gerne være et sted, hvor man lige banker på og sikrer sig, at alt er ok, hvis gardinerne har været trukket for i flere dage, siger han.

Fællesskabet har allerede bestået sin første prøve med en kritisk situation. Da andelsha­verne underskrev købskontrakterne i 2021, var renten på én procent. Men lånene på bygge­riet kunne først hjemtages, da byggeriet var ibrugtagningsklart i august i år. Og nu er ren­ten fem procent. For Carsten Møllers vedkom­mende betyder det, at han skal betale 15.000 i stedet for 9.000 om måneden i boligydelse.

- Vi har holdt flere fællesmøder og diskute­ret, om vi skulle optage lån på variable eller fastforrentede vilkår. Der har været forskellige holdninger og kontante udmeldinger fremme på møderne. Men vi har lyttet til hinanden, og det har ikke udviklet sig til skænderier eller dårlig stemning, selvom emnet har stor betydning for andelshavernes privatøkonomi. Det synes jeg tegner godt for fremtiden, siger Carsten Møller, der har handlet en lånepakke med fastforrentede lån hjem til andelsboligfor­eningen.

Andelshaverne er også blevet enige om, at det nu er tid til at få alle bekymringerne lidt på afstand. Derfor lejer de beboerforeningens lokale og mødes til fællesspisning, nu da haveHUSENES eget fælleshus ikke er klar til ibrugtagning.

- Alle har sagt ”yes” til ideen, konstaterer en tilfreds formand.

A/B HaveHUSENE


39 andelsboliger (fire er endnu ikke solgt)

Indflytning 1. september 2023

9 townhouses i tre plan, 10 rækkehuse i to plan, 10 lejligheder på første etage, 10 lejligheder i stueplan.

Størrelsen varierer fra 89,5 til 142,4 kvadratmeter

Prisen for andele varierer fra 557.000 til 799.000 kroner

A/B haveHUSENE vandt i 2022 prisen "Årets projekt" uddelt af Estate Media.