Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Lokal festival hædres med ABF-prisen Årets A/B 2023

1000 borgere deltog i A/B Himmeriggårdens musikfestival ”Under Blodbøgen”. Det nye kulturtilbud udløser prisen som Årets A/B 2023.

DEL ARTIKEL

- Vi gik en tur i haven sidste år, og så tænkte vi, at her kunne vi da godt lave et eller andet, husker Jens og Cæcilie Uhre Karlsson, der den 1. december modtog ABF-prisen på vegne af A/B Himmeriggården i Skødstrup.

Det unge par havde kun boet få måneder i bofællesskabet, da havevandringen gav dem ideen til det, der senere blev konkretiseret i den lokale musikfestival ”Under Blodbøgen” - opkaldt efter havens statelige træ.

De præsenterede ideen på bofællesskabets inspirationsdag i oktober 2022, og den blev velvilligt modtaget. Festivalen blev koblet sammen med markeringen af Himmeriggårdens 35-års jubilæum. Men selv om fællesmødet var venligt stemt over for ideen, var der også en smule skepsis.

- Jeg tænkte: ’ja,ja, lad os nu se, om det bliver til noget’, husker bestyrelsesmedlem Erik Bjerre.

Men enhver tvivl blev gjort til skamme. Det unge par arbejder begge i musikbranchen og benyttede sig af deres erfaringer og kontakter. Undervejs i forberedelserne blev Cæcilie gravid og fødte parrets søn, men det benspænd kunne ikke forhindre festivalen, der blev afviklet den 2. september 2023 i strålende solskin og med deltagelse og opbakning fra alle bofællesskabets andelshavere.

- Når der skal rejses scener eller smækkes en bar op, melder alle sig til arbejdet, siger Erik Bjerre.

Lokale bands

Cirka 1.000 lokale Skødstrupborgere mødte op i løbet af dagen for at høre ti primært lokale bands med navne som The Beach Berserkers og Hjortshøj Seniororkester. Foodtrucks var kørt ind i haven, så gæsterne også kunne forsyne sig med mad i tidsrummet mellem klokken 12 og 21, hvor festivalen blev afviklet. I løbet af dagen ændrede sammensætningen af publikum sig alt efter hvilke bands, der var på scenerne. Flere bands havde ultralokalt islæt i form af medlemmer fra Himmeriggården eller nabobofællesskabet Væksthuset.

- En pædagog fra en af byens daginstitutioner sang nogle af sine sange og havde selv medbragt publikum i form af børnehavebørnene, der sang med og havde skilte med teksten ’Kasper er god’, fortæller Jens Uhre Karlsson.

Udbreder andelstanken

Han og Cæcilie takkede ved en reception på Himmeriggården for prisen, som blev overrakt af ABF-landsformand Hans Erik Lund.

- Jeres initiativ viser, hvor stærkt fællesskab I har, og hvad jeres boligform kan tilbyde. Med festivalen er I med til at udbrede og gøre andre interesserede i andelsboligtanken i lokalsamfundet, sagde Hans Erik Lund.

I forbindelse med overrækkelsen af prisen havde Himmeriggården også inviteret forperson for Aarhus Kommunes kulturudvalg, Mette Bjerre (SF). Hun har et særlig godt kendskab til Himmeriggården, idet hun er datter af førnævnte Erik Bjerre og har boet 17 år af sit ungdomsliv i bofællesskabet.

- Jeg nævner ofte Himmeriggården som eksempel på, hvordan den demokratiske samtale lever, sagde hun og henviste til, at der aldrig har været afstemninger på andelsboligforeningens fællesmøder. I stedet taler man sig til rette.

- På den måde må alle bøje sig, og det skaber bedre løsninger end afstemninger, der har det med at grave grøfter, sagde Mette Bjerre.

Hun fremhævede også ”Under Blodbøgen” som et godt eksempel på, hvordan man kan bringe kulturelle arrangementer ud i lokalsamfundet samt styrker 

sammenhængskraften i forstæder som Skødstrup, der ligger 17 kilometer uden for Aarhus. Skødstrup var for få år siden et landsbysamfund, men huser i dag 8.600 borgere og er dermed større end for eksempel Ribe.

Vi gentager succesen

Med hæderen som ”Årets A/B 2023” følger 5.000 kroner, som Himmeriggården allerede i deres ansøgning om at komme i betragtning til prisen havde en ide om, hvad skulle bruges til:

’Hvis vi vinder, har vi besluttet, at pengene skal gå til at gentage succesen’, lovede de, og det står de ved. Beløbet kan træde i stedet for den underskudsdækning, som andelsboligforeningen selv havde stillet i forbindelse med den første festival. Heldigvis afstedkom den store opbakning til dette års festival et lille overskud, men med sin erfaring fra andre musikevents som eksempelvis Copenhell ved Jens Uhre Karlsson, at festivaler under åben himmel er uforudsigelige.

- Vi havde flot solskin i år, men tilstrømningen kan hurtigt ændre sig, hvis det bliver regnvejr, siger han.

Selv om han og Cæcilie har professionelle erfaringer med afvikling af festivaler, mener han sagtens, at andre andelsboligforeninger uden samme udgangspunkt kan lade sig inspirere. Især et element skal være tilstede for at lykkes.

- Man skal synes, det er sjovt, siger Jens Uhre Karlsson.

Andelsbofællesskabet havde travlt med forberedelserne op til åbningen af festivalen, men siden har de høstet en masse anerkendelse for indsatsen.

- Især i de første dage efter kom folk spontant hen og sagde ’tak for festivalen – fedt initiativ’. Det har også været med til at gøre det til en god oplevelse, at åbne haven for alle, siger Jens Uhre Karlsson.

Om ABF-prisen:

Prisen uddeles en gang årligt siden 2016 og skal synliggøre de mange sunde og veldrevne foreninger og hylde boligformen mellem leje og eje.

Vinderforeningen får 5.000 kroner, et års gratis medlemskab af ABF samt et messingskilt.


Tidligere vindere:

2023: A/B Himmeriggården, Skødstrup, 12 andele

2022: A/B Lersøgaard, København, 337 andele

2021: A/B Bangs Minde, København, 28 andele

2020: A/B Util i København, 16 andele

2019: A/B Marina Fjordparken, Aalborg, 48 andele

2018: A/B Marsvej, Gjessø, 26 andele

2017: A/B Elleparken, København, 122 andele

2016: A/B Skoleparken, Holstebro, 8 andele