Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Klimahandledag: Tilmeld foreningen fællesmiddage og havevandringer og støt klimaet

27. april er udråbt til Klimahandledag. Jeres andelsboligforening kan være med, og det er gratis at tilmelde sig.

DEL ARTIKEL

Klimahandledagen er for alle fællesskaber, herunder også andelsboligforeninger, der har lyst til at forpligte sig på fælles klimahandling. Det er gratis at være med på selve klimahandledagen, og I kan vælge, om I vil lave en fælles middag eller en havevandring – eller måske begge dele!

Opskrifter fra Claus Meyer
Når jeres forening er vært ved en grøn fællesmiddag, er I med til den nationale klimahandledag, hvor lokale fællesskaber, organisationer og arbejdspladser landet over alle handler for klimaet.

Igen i år er det Claus Meyers kokke, som sammensætter en grøn menu lige til at gå i gang med.

Hvis I tilmelder jeres forening inden 20. april, får I også et fysisk samtalespil sendt med posten, som kan danne baggrund for gode snakke med naboen.

Sidste år spiste 2.000 danskere sammen til Grønne Fællesmiddage over hele landet, og mange steder er fællesmiddagene blevet en tradition.

Middagene har bragt en masse godt med sig: nogle har hjulpet hinanden med vilde haver, delt grønne opskriftssamlinger, lavet bæredygtige julefester, startet delebilsordninger, deleskabe med naboerne - og meget, meget mere.

Vis haven frem
Jeres forening kan også tilmelde sig som vært for en havevandring, hvis I har lyst til at åbne jeres fællesarealer for andre, der gerne vil have inspiration til at dyrke deres have på en måde, der tillader plads til at beholde have-afklippet.

Måske har I bygget en særlig fin kompostløsning, måske har I lavet et kvashegn som adskillelse, måske genanvender I alle store og små sten til at lave et stenbed ved havedammen. Alle løsningerne, der måske virker banale for jer, kan være en åbenbaring for andre.

Når I tilmelder foreningen som vært for en havevandring, hjælper Klimahandledagen jer med en “opskrift” for, hvordan havevandringen kan se ud, så I ikke står alene. Vi lytter også gerne til jeres erfaringer, hvis I har holdt åben have før.

Andelsboligforeningens fællesarealer er med andre ord stedet, hvor I som haveejere har mulighed for at give plads tilbage til naturen ved at give slip på kontrollen og lade tingene gro lidt vildt.

Ny forskning viser, at ved at lade “haveaffald” blive på egen matrikel, sparer andelsboligforeninger store mængder CO2 fra at blive frigivet til atmosfæren. Men det kan være svært at gå forrest og droppe turen til genbrugspladsen.

Klimahandledagen understøtter, at ved at arrangere lokale havevandringer, hvor det bliver muligt for haveejere at se flotte løsninger til, hvordan man kan beholde have-afklippet på egen matrikel, uden at det ligner et forladt vildnis, så kan andelsboligforeninger skabe en ny fortælling om, hvordan en velpasset have ser ud.

Hvis jeres forening tilmelder sig, må I meget gerne give et praj til kommunikation@abf-rep.dk. Vi er altid på jagt efter gode historier.