Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Gamle vandrør bremsede vandtrykket

Renovering af 100 år gamle vandrør gjorde livet lettere for andelshaverne i A/B Nymindegaard. Deltag i Mød Eksperterne-arrangement om faldstammer & vandtryk den 18. april i København.

DEL ARTIKEL

Opvaskemaskinen gik ofte i stå, fordi vandtrykket var for lavt. Vaskemaskinen gav en fejlmelding i tide og utide. Og det tog mindst en halv time at få shampoo ud af håret, når man skulle i bad. Sådan var virkeligheden for ægteparret Karsten og Cathrine, indtil A/B Nymindegaard på Østerbro fik renoveret rør og faldstammer i 2019.

− Vi stod tidligt op og gik i bad før klokken halv syv, fordi vandtrykket blev påvirket, når de andre i opgangen også skulle i bad, siger Cathrine Matarese og tilføjer, at det resten af dagen var umuligt at fange en tyk stråle vand i en stabil temperatur.

Parret bor på fjerde sal og var hårdt ramt af det lave vandtryk. De gamle vandrør var fra 1926, og mange steder var de så fulde af rust, at der dårligt kunne komme en knappenål igennem, fortæller foreningens formand, Kim Eriksen.

Foreningen valgte at skifte alle vandrør i køkkener og badeværelser. I stedet for at skifte faldstammer på toiletterne, valgte de at ”fore” dem på indersiden med en form for plastik, der hedder epoxy. Det foregik gennem toiletterne, der blev taget af, mens arbejdet stod på. På den måde undgik de at brække fliser op for at komme ind til rørene, der var skjult bag rørkasser.

− Det var den billigste løsning, fordi vi slap for at renovere gulve, vægge og fliser bagefter, siger formanden.

Foreningen fik også sat et nyt blødgøringsanlæg op, der nedbryder kalken til pulver.  Det giver mindre vedligeholdelse for andelshaverne og en god besparelse for foreningen, der skal skille sig af med færre sække med kalkaflejringer.

Den samlede pris løb op i 19,5 millioner kroner, og den månedlige ydelse er steget med tre kroner per kvadratmeter. Foreningen består af 155 andele fordelt på 20 opgange, og arbejdet strakte sig over et lille år.

Se videoen fra A/B Nymindegaard og få inspiration til renovering af rør og faldstammer.