Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Fyrer I fjernvarme for gråspurvene?

22 københavnske andelsboligforeninger reducerer deres fjernvarmeforbrug i fællesskab, og din forening kan være med i den gratis ordning. Hør også mere på Andelsboligdag 7. oktober i København.

DEL ARTIKEL

For ét år siden søsatte ABF Energispring Benchmark-ordningen til medlemmerne. Et gratis medlemstilbud, hvor foreninger får monitoreret fjernvarmeforbruget og deler deres forbrugstal med de andre deltagere.

Energispring er Københavns Kommunes partnerskab mellem kommune, bygningsejere og professionelle aktører. Partnerne samarbejder om at reducere energiforbruget i bygninger og er en del af KBH 2025 Klimaplanen. ABF er partner i Energispring, og de første 22 medlemsforeninger er allerede med ombord.

En af de foreninger, som har takket ja til medlemstilbuddet, er A/B Højdevej 14 med 10 andele. Foreningen modtog den første fælles rapport tilbage i november 2022, og med det samme kunne Alexander Christoffersen se, at den var gal:

− Benchmarkrapporten indeholder en ”ejendomme i fokus-liste” med de foreninger, som ikke har den rette temperatur i deres fjernvarmeanlæg. A/B Højdevej 14 stod på listen. På det tidspunkt gjorde jeg ikke mere ved det. Da vores forening så stod på listen i den næste rapport, fik vi justeret vores fjernvarmeanlæg, for jeg havde det sådan, at vi skulle i hvert fald ikke fyre for gråspurvene. Nu har vi fået justeret vores fjernvarmeanlæg, takket være rapporten fra ABF, fortæller Alexander Christoffersen.

Foreninger får en lang række fordele med Benchmark-rapporten, som blandt andet inkluderer: 

  • En kvartalsopgørelse som pdf-fil med tal og grafer, som viser jeres ejendoms samlede fjernvarmeforbrug og afkølingen i jeres fjernvarmeanlæg. Her får I både kvartalstal og tallene fra samme periode året før, så I kan følge forbruget over tid.
  • En ”Ejendomme i fokus”-liste med navne på de foreninger, som har et afvigende forbrug, som kan udløse en efterregning. Hvis jeres forening står på listen, bliver I kontaktet af HOFOR for en evaluering af tallene.
  • Det aktuelle beløb, som jeres nuværende fjernvarmeforbrug og afkøling i fjernvarmecentralen vil udløse enten som bonus eller efterregning, når årsopgørelsen lander i jeres indbakke. Det giver jer en chance for at justere jeres forbrug og afkøling, inden hammeren falder, hvis tallene ser sløje ud, og der er udsigt til en efterregning.
  • Sammenligningstal fra 21 andre andelsboligforeninger, og nye foreninger kommer hele tiden til.
  • Gode sæsonråd fra HOFOR, som kan spare jer for ekstraregninger.
  • En introduktion og en læsevejledning med forklaringer til de forskellige fagudtryk og rapportens grafer.

Til højre her på siden finder du et link til mere information om rapporten samt en hurtig guide til, hvordan I melder foreningen til ordningen.

Kom til Andelsboligdag
Er du i tvivl, om Energispring Benchmark-ordningen er relevant for din forening, kan du møde Energispring, når ABF slår dørene op for Andelsboligdag lørdag den 7. oktober i København.
En dag med spændende faglige indlæg, aktuelle politiske debatter, udstillerområde, mulighed for netværk med andre foreninger og naturligvis med en bid mad og lidt sødt til ganen undervejs.

Du kan både få en snak med folkene fra Energispring i udstillerområdet og blive klogere på, hvordan din andelsboligforening kan bidrage til den grønne omstilling, når Energispring får mikrofonen som en del af debatprogrammet.