Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Debat: Den ideelle boligform og løsning på udfordringer

Andelsboligen skal være ”et væsentligt element på boligmarkedet”, lyder det fra to boligeksperter i en debat i Altinget. ABF’s landsformand bakker op og supplerer med bud på, hvad der skal til for, at andelsboligen reelt kan blive løsningen på nogle af boligmarkedets store udfordringer.

DEL ARTIKEL


- Andelsboligen er faktisk den ideelle boligform ift. til at skabe gode og harmoniske boligområder, hvor man kerer sig om hinanden, og hvor man ikke bare er ligeglad med sit hjem og område.

Sådan opsummerer ABF’s landsformand, Hans Erik Lund, i et debatindlæg på Altinget. Han henviser til to eksperter, hhv. Mette Lis Andersen (bestyrelsesformand for Arkitektskolen i København) og Jes Møller (formand for Dansk Byplanlaboratorium), der i samme medie taler for at andelsboligen skal ”…genindføres som et væsentligt element på boligmarkedet”, med netop samme begrundelse.

De to debattører får det dog - måske uforvarende - til at lyde som om, andelsboligen er død og derfor skal genopfindes/genindføres, og det er blandt andet derfor, at ABF’s landsformand tager tråden op. For indlægget har en række gode pointer, der dog godt kan bruge en uddybning.

- Andelsboliger - og flere af dem - er den åbenlyse vej ind på ejerboligmarkedet for flere, og således en uundværlig del af den samlede boligsektor - og at fremme andelsboligformen er derfor det væsentligste tiltag, regeringen kan lave i deres kommende boligudspil, skriver Hans Erik Lund i sit indlæg.

For svært
Her nævner han også, at der, hvor man særligt har brug for en håndsrækning, er ift. finansieringen, der pt. fungerer som en stopklods for, at flere kan blive en del af andelsboligernes fællesskab.

- Det er blevet for svært at låne til køb af andelsbolig. Andelshavere kan ikke benytte sig af - og beskytte sig med - realkreditlån, men må gå til banker og det grå lånemarked. Her mødes de med høje krav til husstandsindkomster og gearingsfaktorer, der langt overstiger kravene til traditionelle ejerboligkøb, skriver landsformanden.

Han påpeger samtidig, at en løsning af finansieringsproblemerne på andelsboligmarkedet vil være givet godt ud, fordi andelsboligen betaler tilbage igen på en række andre områder.

- Andelsboligen (vil) så kunne løse en række af de problemer, som boligområdet kæmper med og efterspørger - nemlig (relativt) prisvenlige boliger med ejerskab, nærhed og fællesskab, skriver Hans Erik Lund.