nyheder.jpg

ABF udgiver vejledning til håndtering af persondata

24-05-2018

Ny persondataforordning stiller krav til andelsboligforeningers håndtering af personoplysninger. ABF har derfor udviklet en vejledning og tre nye standarddokumenter.

Af Lise Clemmensen

Den 25. maj 2018 træder databeskyttelsesforordningen (GDPR) i kraft, som regulerer, hvilke personoplysninger andelsboligforeninger må håndtere og i hvilke situationer.

ABF-vejledning holder medlemmerne i hånden
EU-forordninger kan være tungt stof. Derfor har ABF gennemgået den nye forordning og udviklet en vejledning og tre standarddokumenter der skal hjælpe bestyrelserne med at håndtere foreningens personoplysninger og overholde den nye forordning. For det er den valgte bestyrelse, som skal sørge for, at reglerne bliver overholdt.

De nye ABF-dokumenter er:

  • Vejledning om andelsboligforeningers behandling af persondata
  • Privatlivspolitik
  • Skema til fortegnelse over behandlingsaktiviteter
  • Samtykkeerklæring.

- Vejledningen indeholder en beskrivelse af de regler, som ABF mener er relevante for netop andelsboligforeninger. Derudover får andelsboliforeningerne en retningslinje for datahåndtering i en række situationer. Det kunne fx være datahåndtering i generalforsamlingsreferatet, fortæller Anne Kristensen, jurist i ABF’s medlemsrådgivning.

- I ABF’s vejledning til medlemmerne kan andelsboligforeningerne blive klogere på, hvordan de skal håndtere en række driftopgaver, og de læse mere om dokumentationskrav og oplysningspligt.

Medlemmerne af ABF får også adgang til en tjekliste med opgaver, som ABF anbefaler, at foreninger kommer i gang med hurtigst muligt, fortæller Anne Kristensen.

ABF's persondatapolitik
ABF har også udarbejdet en persondatapolitik med tilhørende dokumenter for organisationens medlemmer og samarbejdspartnere. Her anbefaler ABF blandt andet, at henvendelser til medlemsrådgivningen er anonymiseret.

ABF-kursus i efteråret
Med en vejledning og tre standarddokumenter er medlemmer klædt godt på ift. den nye forordning. Men alligevel kan der være bestyrelser, som stadig har spørgsmål eller er i tvivl om, hvordan de skal komme i gang.

Derfor udbyder ABF i efteråret 2018 en række specialkurser i håndtering af persondata, hvor de vigtigste punkter i den nye forordning bliver gennemgået og hvordan de tre standarddokumenter bruges i det daglige arbejde i foreningerne.

På kurserne har deltagerne også mulighed for at stille spørgsmål og netværke med andre andelsforeninger, som er interesserede i håndtering af persondata i andelsboligforeninger.

Kursusbyer:
Viborg 27. september kl. 17-19.30
Ringsted 9. oktober kl. 17-19.30
Kolding 25. oktober kl. 17-19.30
København 22. november 17-19.30

Tilmelding kan ske, når aktivitetskataloget er online på ABF's hjemmeside.

Læs om persondata og download vejledning og standarddokumenter

Tilmeld dig nyhedsbrev