nyheder.jpg

Dårlig rådgivning medfører usunde stiftelser

24-04-2017

Det smitter af på resten af sektoren, når der er usunde stiftelser af andelsboligforeninger, siger ABF-direktør. Han efterlyser færre, men sundere stiftelser.

Af Thea Gregersen // Foto: Colourbox

Flere medier skriver i dag, at en række nystiftede andelsboligforeninger bliver stiftet på så usundt et grundlag, at de risikerer at gå konkurs inden for en kort årrække.

Det er en bekymring, ABF-direktør Jan Hansen deler. ABF deltager ofte på beboermøder, hvor lejere får fremlagt stiftelsesmodeller af rådgivere:

- Vi er i øjeblikket vidne til en række sager, hvor lejere bliver anbefalet at størstedelen af finansieringen sker ved et afdragsfrit F9, forklarer ABF-direktøren.

- Man kan indvende, at beboerne i udlejningsejendomme jo også har et ansvar, når man takker ja til sådan et lån. Men de fleste beboere har jo fokus på, hvad de kan betale i den månedlige boligafgift her og nu, og mindre på hvor meget boligafgiften kan stige efter 10 år, hvis renten er steget, og der evt. skal betales afdrag til den tid, siger han.

Hustag1

Rådgivere og kreditinstitutter har et moralsk ansvar

ABF-direktøren mener, at rådgiverne har et moralsk ansvar i denne sammenhæng, og han peger ligeledes på, at realkreditinstitutterne også har et langsigtet ansvar for at sikre sunde stiftelser.

Det smitter ifølge direktøren af på resten af andelsboligsektoren, når der stiftes usunde foreninger:

- I kølvandet på de uheldige sager med to andelsboligforeningers konkurs, kunne man håbe på, at hele branchen var opsat på at sikre et mere bæredygtigt andelsboligmarked, siger han og fortsætter:

- Man fristes næsten til at spørge både realkreditinstitutterne og rådgiverne, om de ikke synes, vi bør have lært noget af krisen?

Politikerne skal på banen

Han mener, at det nu er på tide, at politikerne griber ind:

- Der er tydeligvis behov for en politisk regulering af området. Den eneste måde, vi kan sikre sunde og bæredygtige stiftelser på, er ved at få en mere sikker finansiering med mere afdrag. Strammer man op på området, vil det naturligvis betyde færre stiftelser, fordi fastforrentede lån er dyrere, men til gengæld betyder det sunde stiftelser, understreger han.

Tilmeld dig nyhedsbrev