nyheder.jpg

PM: ”Positivt at overborgmesteren vil sætte loft over Airbnb-udlejning”

12-01-2017

Pressemeddelelse

ABF ser positivt på, at overborgmester Frank Jensen ønsker at finde en grænse for Airbnb-udlejning i København, så det ikke tager overhånd. ABF har af samme årsager udarbejdet en bestemmelse, der sætter et loft på tre ugers udlejning i andelsboligforeninger, og som kan tilknyttes foreningens vedtægter. 

- Vi er glade for, at overborgmester Frank Jensen har meldt ud, at han ønsker at tage en snak med Airbnb-selskabet om at finde en grænse for, hvor mange dage om året man kan leje ud gennem Airbnb, siger ABF-direktør Jan Hansen.

Tjenesten er blevet så populær i mange storbyer verden over, at mange private boliger udlejes så ofte, at det tenderer hoteldrift. Flere andre storbyer har derfor nu vedtaget et loft over hvor mange dage, man må leje sin bolig ud.

- Vi ønsker en by, hvor man bor i sin bolig og værner om fællesskabet, der udspiller sig i og omkring vores boliger. Og her kan vi godt være bekymrede for, at det fællesskab er under pres, siger Jan Hansen.

Det er ingen hemmelighed, at særligt de københavnske andelsboligforeninger har været udfordret efter at udlejningstjenesten Airbnb har gjort sit indtog. For mens nogle andelshavere gerne vil leje mere ud, er andre bekymrede for hvordan det påvirker fællesskabet og trygheden i en andelsboligforening.

- Som udgangspunkt er udlejning i andelsboligforeninger via tjenester som Airbnb ikke tilladt ifølge vores standardvedtægter, da disse udlejninger ofte er af kortere varighed og dermed ikke er omfattet af den sædvanlige fremlejebestemmelse i vedtægterne. Men erfaringerne fra vores medlemsrådgivning viser, at der er et behov og ønske hos nogle foreninger for at kunne benytte sig af korttidsudlejning via fx Airbnb, særligt i Københavnsområdet, siger Jan Hansen, direktør i ABF.

ABF har derfor udarbejdet en alternativ bestemmelse til ABF’s standardvedtægter, der gør det muligt for en andelshaver at leje sin bolig ud max. tre uger om året. Foreningerne kan vælge at tilføje alternativ bestemmelsen til foreningens vedtægter på en generalforsamling med det flertal, der kræves for vedtægtsændringer.

- Mange andelshavere vil gerne leje ud gennem Airbnb, men det skal jo samtidig være trygt for naboerne i opgangen også. Derfor er det vigtigt, at foreningerne og bestyrelserne er udstyret med de rette juridiske og administrative redskaber, der skal gøre det lettere for bestyrelsen at administrere Airbnb-gæster i foreningen og samtidig gøre alle andelshavere trygge og tilfredse, siger Jan Hansen.

Læs mere om korttidsudlejning og download ABF's standardvedtægter med alternativ bestemmelse

Tilmeld dig nyhedsbrev