nyheder.jpg

Boligskatteaftale: Sådan påvirker det dig som andelshaver

03-05-2017

Regeringen er klar med en ny aftale om boligskatterne. Meget positivt med en tryghedsgaranti for andelshaverne, mener ABF-direktør Jan Hansen.

Af Thea Gregersen

Tirsdag eftermiddag præsenterede finansminister Kristian Jensen den nye Boligskatteaftale. Aftalen, som har været længe undervejs, er indgået i samarbejde med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre.

Overordnet set betyder aftalen om de nye boligskatter, at godt seks ud af ti boligejere kan se frem til at skulle betale mindre i boligskat end i dag. Resten – knap fire ud af ti boligejere – får en særlig skatterabat, så ingen nuværende boligejere kommer til at betale højere samlet boligskat i 2021 end med de nuværende regler. Skatterabatten for erhvervsejendomme – herunder andelsboliger og lejeboliger – afvikles gradvist gennem en moderniseret stigningsbegrænsningsregel. Denne regel indebærer, at hovedparten af skatterabatterne for erhvervsejendomme er afviklede efter 20 år, og reglen giver andelshaverne tryghed om deres boligskat efter 2021.

- Det er meget positivt, at vi med den endelige aftale har fået en tryghedsgaranti for andelshaverne igennem, siger direktør i ABF Jan Hansen og fortsætter:

- Vi er glade for, at regeringens forslag om at skære i rentefradraget for at skabe finansiering for omlægning af boligskattesystemet ikke er blevet til noget. Forslaget, som de fremlagde tilbage i marts, ville have betydet en skævvridning mellem de forskellige boligformer, for andelshavere i en bolig til 1 mio. kr. har langt større renteudgifter end i en tilsvarende ejerbolig til 1 mio. kr.

Den gennemsnitlige grundskyldspromille sænkes

I 2021 sænkes den gennemsnitlige grundskyldspromille – og i nogle kommuner markant – så de højere grundvurderinger ikke øger grundskyldsprovenuet i den enkelte kommune. Grundskyldspromillerne fastsættes ved lov i foråret 2020.

Ifølge regeringen kommer det både boligejere og lejere samt andelshavere til gavn og fører typisk til aflysning af store, ventende grundskyldsstigninger. Af hensyn til trygheden på boligmarkedet kan kommunerne ikke sætte grundskyldspromillerne op i 2021-2025.

Endvidere indføres i 2021 en skatterabat, der sikrer, at ingen boligejer, ejer af en erhvervsejendom eller lejere i en boligforening stilles ringere i 2021 end under gældende regler. Da der for langt de fleste udlejningsejendomme er adgang til at overvælte grundskyldsstigninger i huslejen, forventer regeringen, at skatterabatten 1:1 kommer lejere og andelshavere til gode. 

Tilmeld dig nyhedsbrev