nyheder.jpg

Stram op på reglerne vedr. nystiftelser

31-10-2016

Når det er muligt for en udlejer at tømme en ejendom for lejere for derefter at opdele ejendommen i andelslejligheder til en pris langt over ejerboliger, svigter man både lejerne og nye andelshavere på boligmarkedet, siger ABF-direktør Jan Hansen. Han vil have revideret reglerne vedrørende stiftelser af andelsboliger.

Af Thea Gregersen

- Der er noget galt med lovgivningen, når en privat udlejer kan tømme en ejendom for lejere og derefter opdele ejendommen i andele, som han kan sælge til en pris, der overstiger prisen på ejerboliger i det samme område. Det har aldrig været meningen med andelstanken.

Sådan siger ABF-direktør, efter det er kommet frem, at en ejendom på Kronborggade i det meget eftertragtede Stefansgade-kvarter på Nørrebro er blevet omdannet til andelsboligforening. Ejendommen er blevet tømt for lejere, derefter opdelt i andelslejligheder, som er videresolgt til det dobbelte af, hvad ejendommen er vurderet til.

- Prisen er jo helt vanvittig, når man sammenligner med priser på både andelsboliger og ejerboliger i lokalområdet, siger ABF-direktør Jan Hansen.

Forbrugersikkerheden halter

Eksemplet med de udbudte andelsboliger på Kronborggade, vækker desuden bekymring i forhold til forbrugersikkerheden i forbindelse med nystiftede andelsboligforeninger, siger Jan Hansen:

- Med konstruktionen af den nystiftede forening på Kronborggade har man valgt en finansiering, der er meget rentefølsom bl.a. et F10-lån uden afdrag. Reglerne i dag pålægger kun sælger at udarbejde et 10-årigt budget, og her er risikoen efter de 10 år ikke medtaget, siger han og fortsætter:

- Vi ser i dag flere og flere eksempler på stiftelser af nye andelsboligforeninger, hvor man skyder vigtige udgifter, så det ikke er helt åbent for kommende andelshavere, hvad der er i vente. Opstramningen af reglerne vedrørende stiftelser af andelsboligforeninger er ikke mere end få år gamle, men det er tydeligt med eksempler som foreningen på Kronborggade, at de trænger til at blive revideret igen, slutter han af. 

Tilmeld dig nyhedsbrev