nyheder.jpg

Tilbudspligten omgået: ABF retter henvendelse til Boligudvalget

18-05-2016

Carlsbergfondet har solgt ejendom på Frederiksberg videre til tre pensionskasser uden at give de 700 lejere mulighed for at købe ejendommen i fællesskab.

Af Thea Gregersen

ABF har i dag rettet henvendelse til Folketingets Boligudvalg. Det sker som følge af, at en række lejere i en ejendom på Frederiksberg, ejet af Carlsbergfondet, ikke er blevet spurgt, om de vil købe ejendommen i fællesskab.

Ifølge lejelovens paragraf 102 har ejeren ellers pligt til at give lejerne forkøbsret til ejendommen inden salg til anden side. Det har været reglen, siden lejeloven reglerne om tilbudspligt trådte i kraft i 1975.

Men Carlsbergfondet og de tre købere har fundet et smuthul i lovgivningen. Ingen af de tre købere af Carlsbergfondets ejendom, PFA, Dip (Danske Civil- Og Akademiingeniørers Pensionskasse) og JØP (Juristernes og Økonomernes Pensionskasse), kommer til at eje mere end halvdelen af ejendommen.

Og når ingen af de tre købere kommer til at eje over 50%, har de jf. lovgivningen ingen forpligtelse til at give lejerne budet først. 

Men lejerne i ejendommen var ellers interesserede i at lave en andelsboligforening. 80 procent af beboerne har givet samtykke til, at ejendommen skulle overgå til at blive en andelsboligforening.

- Vi appellerer til, at man går ind og ændrer lejelovens tilbudsregler, så når der sker et salg, skal beboerne have mulighed for at købe ejendom og danne en andelsboligforening, siger Jan Hansen, direktør for ABF. Han uddyber:

- Vi finder det provokerende, at lejerne ikke bliver spurgt først. Jeg forstår ikke Carlsbergfondets intention, og selvom loven nu er skruet sådan sammen, er der ikke noget der har forhindret Carlsbergfondet i at give beboerne tilbuddet, og Carlsbergfondet ville have fået præcis samme beløb for salget af ejendommen og på samme vilkår, siger Jan Hansen. 

- Vi kan frygte, at denne omgåelse af tilbudspligten sker i større omfang, end vi havde regnet med. Vi ved jo, at der er rådgivere, der spekulerer i denne slags omgåelse af reglerne. Vi mener, at man nu må gribe ind fra politisk side, og derfor har vi også rettet henvendelse til Folketingets Boligudvalg.

Se ABF's henvendelse til Boligudvalget her.

Tilmeld dig nyhedsbrev