nyheder.jpg

Maksimalprisophævelse ødelægger andelsboligmarkedet

06-05-2015

V og K’s beslutningsforslag om at afskaffe maksimalpriserne på andelsboligområdet vil på sigt føre til rigmandsghettoer i de store byer.

Folketinget førstebehandler i dag et forslag, som Venstre og Konservative fremsatte i marts.

Forslaget går i al sin enkelhed ud på at ophæve maksimalpriserne på andelsboliger. I ABF ser direktør Jan Hansen med stor bekymring på forslaget fra de to borgerlige partier:

-Åbnes der som foreslået for, at den enkelt forening kan vælge at afskaffe maksimalprisen, så må det forventes, at næsten hele andelsmarkedet i løbet af nogle år vil gøre brug af denne mulighed, og at prisen på andelsboliger generelt stiger til et niveau sammenligneligt med ejerboligerne.

Tallene fra Boligministeriet bakker op

Denne bekymring bakkes op af en netop offentliggjort undersøgelse fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Ministeriet har undersøgt de mulige konsekvenser af at sætte priserne fri for andelsboliger. Og i denne beregning vurderes det, at den skønnede prisstigning ved afskaffelsen af maksimalprisen på en andelsbolig er op mod 75% i København, og på Østerbro alene op mod 89%.

I den forbindelse udtaler boligminister Carsten Hansen desuden til Berlingske:

-Dette forslag vil fravriste en masse mennesker drømmen om at komme til at bo i vores større byer. Det viser, at Venstre kærer sig mere om de mennesker, der har en bolig, end dem, der ikke har. Det er slut for politibetjenten, slut for sosu-hjælperen, pædagog­med­hjælperen og arbejderens mulighed for at få en bolig i København. 

Ministeriets undersøgelse af effekterne af en eventuel maksimalprisophævelse bekræftes desuden af Boligøkonomisk Centers undersøgelse af boligpriserne i Norge. Her havde man indtil for en årrække siden et andelsboligmarked, som var sammenligneligt med det danske, men efter man valgte at ophæve maksimalpriserne på andelsboliger, er prisforskellen mellem andel- og ejerbolig i Oslo nu nede på 1-2%.

Bekymrede andelshavere

Det er ikke kun ABF og Boligministeriet, der er kritiske over for, hvad der vil ske med andelsboligmarkedet, hvis forslaget fra oppositionen bliver en realitet.

Mange andelshavere er også kritiske. En af dem er Barbro Fischer fra A/B Sorgenfri. Barbro Fischer er svensk statsborger, selvom hun har boet mere end 50 år i Danmark. Hun kender det svenske andelsboligsystem, og har dårlige erfaringer med at ophæve maksimalprisen, som V og K har foreslået.

-Jeg frygter, at vi i Danmark kan ende med svenske forhold. Jeg arvede for godt en snes år siden en meget lille andelsbolig i en forening med lidt over 100 boliger i en populær ferieby i det nordvestlige Skåne. Her er prisdannelsen som i resten af Sverige fri, og det leder til, at flere boliger står tomme og venter på ”den rigtige pris”, siger hun og fortsætter.

-Jeg er efterhånden 78 år og sætter stor pris på det fællesskab og den hjælpsomhed, som en andelsboligforening også rummer. I ni år var jeg aktiv i bestyrelsen, og nu vasker jeg vores fælles viskestykker og håndklæder og blander mig gerne i problemer og muligheder omkring cykelparkering, fortæller Barbro.

-Mange af de politiske udspil, vi nu trakteres med på andelsboligområdet, synes jeg, er rædselsfulde, ikke mindst morgenens VK-idé om at se stort på prisloftet i andelsboligloven, slutter hun.

 

maksimalpriser nyhed

Foto: Jacob Nielsen

 

Tilmeld dig nyhedsbrev