nyheder.jpg

Ildsjæle i 8-tallet

06-10-2015

ABF har besøgt det berømte byggeri, 8-tallet, i Ørestaden. 8-tallet fungerer som en ejerforening, men er fyldt med beboerinitiativer, der også kan inspirere andelsboligforeninger.

Af Thea Gregersen

8-talletI 2010 flyttede de første beboere ind i Bjarke Ingels Groups verdensberømte byggeri 8-tallet i Ørestaden. Men mange savnede et fællesskab på tværs af lejlighederne.

Derfor fik beboeren Palle, som i mange år har arbejdet med IT, idéen til et beboerblad, som han kaldte Octopus, naturligvis opkaldt efter byggeriets velkendte arkitektoniske udtryk.

Palle lagde bladet i beboernes postkasser med opfordringen om at afholde arrangementer og få naboerne til at mødes på tværs. Det blev startskuddet til et enestående beboerfællesskab i 8-tallet.

8-book

Foruden Palles blad fik 8-tallet sideløbende udviklet et intranet, 8-book, der, som navnet antyder, fungerer som en slags Facebook for 8-tallets beboere.

- Folk har ikke nødvendigvis noget til fælles, når de flytter ind i et byggeri på samme tid. Derfor er det godt med et værktøj, hvor man både kan diskutere stort og småt og få sat navn og ansigt på ens naboer. For nabofællesskabet handler både om at drive et boligfællesskab og udvikle et socialt fællesskab, forklarer Mads Dreisig-Johansen fra Social Living, der er virksomheden bag det skræddersyede intranet til 8-tallets beboere.

- Et optimalt netværk for en boligforening skal fungere som et dating-site, hvor man deler sine interesser med hinanden. Men siden kan ikke gøre det alene. Det vigtigste er, at beboerne selv tager teten og sætter initiativer i gang, siger udviklerne fra Social Living.

Ildsjæle er vigtige

Og ildsjæle har de mange af i 8-tallet. Det var gennem Palles medlemsblad, at Susanne, der flyttede alene til København fra Horsens, kom til at lære en masse nye mennesker at kende. Siden har den daglige kontakt til de andre på 8-book gjort hende aktiv i mange af 8-tallets beboergrupper:

- Får man lyst til at spille brætspil, mangler man nogle stole til en fest eller har man lyst til at starte en krea-gruppe op, så skriver man det bare til alle på 8-book, og pludselig er der opbakning, siger Susanne om måden, hvorpå hun er kommet med i en masse netværk.

Fx var madklubben en af de første grupper, der blev stiftet i 8-tallet. Det var faktisk en vegetar-madklub, som beboerne spøgefuldt bemærker. Så der kom hurtigt enkødklub på banen også.

Beboerhjælp

En anden flittig beboer og pensioneret sløjdlærer, Per, har også taget initiativ til nabohjælp:

- Det gik op for mig, at her bor mange børnefamilier. Og det var jo tydeligt, at de ikke var så hurtige til at få hængt billeder op og samle møbler, efter de flyttede ind, som nogle af os andre, siger han og griner.

Derfor begyndte Per på 8-book at tilbyde sin hjælp til alt fra at sætte lamper op til at lave små vvs-opgaver. Fordi Pers initiativ var en så stor succes og blev så populært, oprettede han en beboergruppe, som de nu kalder 8-support.

Rent praktisk fungerer 8-support ved, at beboere kan melde sig ind i gruppen og hjælpe deres naboer, hvis de har et par ekstra timer og kan lide at være lidt ”handy”, som han siger. På deres fællesintranet 8-book kan andre beboere bede om hjælp. Helt gratis.

- Jeg synes bare, det er dejligt at kunne hjælpe, og så handler det jo også om, at jeg føler noget for det sted, vi bor, siger Per ydmygt.

Desuden har handymanden Per og de andre frivillige beboere fået stillet et træværksted til rådighed. I værkstedet kan man desuden komme ned og lave alt det arbejde, man synes sviner for meget i ens lejlighed.

I bedste deleøkonomiske ånd har mange beboere enten doneret værktøj til stedet eller får deres hammer, skruetrækker eller større maskiner opbevaret, mod at andre til gengæld kan bruge det.

Men det er ikke kun i Pers træværksted, at beboerne deler. Det sker også i Palles teknikværksted, der ligger i kælderen under 8-tallet.

Palle, der beskriver sig selv som en ”værksteds-freak”, hjælper her beboerne med reparationer af fx støvsugeren eller elkedlen.

- Jeg har lavet opfindelser hele mit liv, så hvorfor ikke også hjælpe folk her, siger han om formålet med værkstedet.

Uden for Palles værksted ligger desuden 8-tallets genbrugsstation, hvor man kan aflevere alle de ting, man ikke bruger, til gavn for 8-tallets mange andre beboere.

8-tallet værksted

Per viser træværkstedet frem for en besøgende. Foto: ABF

 

Tilmeld dig nyhedsbrev