nyheder.jpg

Nye regler skærper oplysningspligt ved salg

28-01-2014

Oplysningspligten ved salg af andelsboliger udvides, så sælger for fremtiden også skal udlevere skemaer med nøgleoplysninger om både den enkelte bolig og andelsboligforeningen.

Nøgleoplysningerne skal udleveres i særlige skemaer, der er udarbejdet af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. De nye skemaer skal første gang anvendes ved overdragelser, som finder sted, efter foreningen har afholdt generalforsamling og godkendt årsrapporten for 2013.

To nye skemaer
Ministeriet har udarbejdet to nye skemaer. Ét skema indeholder oplysninger om den enkelte bolig, og det andet indeholder grundlæggende oplysninger om andelsboligforeningen, regnskabstal, drifts- og byggetekniske oplysninger og oplysninger om foreningens finansielle forhold.

Penge- og realkreditinstitutter skal én gang om året indberette finansielle nøgleoplysninger til Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, så oplysningerne automatisk kan overføres til skemaet.

It-system på vej
Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter er ved at udvikle et it-system til indberetning af nøgleoplysninger og etablerer også en særlig hjemmeside til formålet. 

Systemet kobler foreningernes oplysninger med indberetningerne fra realkreditinstitutterne, og har den fordel, at foreninger med flere salg i løbet af et år nemt kan hente et nyt skema uden at skulle udfylde alle oplysningerne igen. 

Det nye system forventer ministeriet færdigt i løbet af marts 2014, men kommer der overdragelser inden da, tager ministeriet hånd om situationen.  

Lukket system
For at kunne bruge det nye system, skal andelsboligforeningen oprettes som bruger og tildeles en kode. 

"Data i systemet vil ikke være offentlig tilgængeligt. Foreningerne skal logge på med cvr-nummer og kode, og vil kun se deres egne oplysninger og ikke data fra andre foreninger", fortæller Martin Ino Hansen fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

Foreninger, som ikke har et cvr-nummer, vil få tildelt løbenummer, som de kan bruge til systemet ligesom der arbejdes på at lave en særlig adgang til administratorer. Det er ikke være muligt at oprette sig som bruger før marts, hvor systemet forventeligt er klar.

 

Læs mere om lovændringen

Se den nye bekendtgørelse

Tilmeld dig nyhedsbrev