nyheder.jpg

Tilskud vil få andelsforeninger til at energirenovere

06-11-2013

Hver tredje andelsboligforening har behov for at renovere deres ejendom inden for de næste ti år, men mange foreninger mangler finansiering. Det viser en undersøgelse, som ABF har foretaget blandt medlemmerne.

”Det er især foreninger i gamle etageejendomme, der har et stort og dyrt renoveringsbehov, men mange af de små foreninger, som blev bygget i løbet af 80’erne, har efterhånden også store behov,” siger ABF’s direktør Jan Hansen.

Dyr renovering
Andelsboligforeningerne står typisk foran dyre renoveringsprojekter, såsom gennemgribende facaderenovering, nyt tag eller udskiftning af døre og vinduer i hele foreningen.

”I de gamle etageejendomme er der mange hensyn at tage og stort set alt renovering kræver stillads, så man kan ikke bare gå og tage det lidt ad gangen. Derfor er det store og dyre projekter,” forklarer Jan Hansen.

Tilskud er en kickstart
Andelsboligforeningerne har ikke mulighed for at gøre brug af boligjob-ordningens håndværkerfradrag. Derfor er der også mange foreninger i undersøgelsen, som efterlyser et offentligt tilskud, fordi det vil være et væsentligt incitament for at komme i gang med at renovere ejendommen. 

”Et offentligt tilskud er en god kickstarter, og særligt for de foreninger, som har et stort behov, men en stram økonomi, vil et tilskud eller særlige lånemuligheder være en kærkommen håndsrækning,” siger Jan Hansen.

Fokus på energirenovering
9 ud af 10 andelsboligforeninger mener, at det er vigtigt, at deres renoveringsprojekter fører til et mindre energiforbrug, og hver tredje forening angiver, at et offentligt tilskud vil få dem til at sætte flere energibesparende initiativer i gang.

”Vi kan se, at rigtig mange foreninger har fokus på energirenovering. Både de, der allerede har renoveret, og dem, som gerne vil i gang. Det kniber bare ofte med økonomien,” siger Jan Hansen.

Se flere resultater fra undersøgelsen

Læs mere om 'Energi og miljø'

Læs mere om 'Byggeri og vedligehold'

Tilmeld dig nyhedsbrev