Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Fællesskab på tværs af landet

Landsmødet blev en monumental opbakning til ny politisk kurs, ny struktur og genvalg til formandskabets trekløver.

DEL ARTIKEL

− Det er andelsboligerne, der skaber sammenhængskraften i byen, og hvis det ikke var for os, ville det være meget vanskeligt for den store gruppe af danskere med almindeligt lønarbejde at få et sted at bo i de større byer, hvor priserne på ejerboliger er eksploderet. Så lad mig også her på landsmødet slå fast: Andelsboliger i hele landet er, og skal fortsat være, for helt almindelige mennesker.

Med de ord skød ABF’s landsformand Hans Erik Lund landsmødet i gang – og hvilket landsmøde! Over 200 andelshavere fra 138 foreninger satte hinanden stævne til weekendens andelsboligtræf for i fællesskab at sætte retningen for de næste fire års arbejde.

Nyt og gammelt
Der var fuld opbakning og bifald til ny politisk kurs, som blev sat med vedtagelsen af et nyt principprogram. ABF’s landsnæstformand Brian Fabricius fortalte fra talerstolen, at principprogrammet består af en række tilkendegivelser omkring den service, som ABF yder, såsom medlemsrådgivningen og muligheden for kurser, støtte og dialog på tværs af foreningerne. Det er en fast del af ABF, og det bliver der ikke rykket ved! Der er dog også en politisk del, som er det ABF's valgte og sekretariatet styrer efter. Den del er bygget op omkring fire hovedtemaer: andelsboligens identitet, andelsboligens rolle i samfundet, bæredygtige andelsboliger og andelsboligens tilknytning til andelstanken.

Medlemmernes udfordringer
Engagementet var stort undervejs, og flere foreninger bad om ordet. Det gjaldt blandt andet en forening fra Svendborg, som udtrykte bekymring over flere ældre, som har svært ved at klare regningerne, og som ikke har nogen opsparing. En anden forening fra Holbæk satte fokus på købere, som får afslag til lån i banken, fordi bankerne har hævet kravet til købernes opsparing, og en forening fra Haderslev kommenterede, efter at have hørt om bæredygtighed, at de havde vendt et højt aldersgennemsnit ved at indføre interesseliste i stedet for venteliste til nye boliger.

Demokrati i øjenhøjde
Efter dialogen omkring medlemmernes udfordringer og ABF’s politiske kurs blev der foreløbigt vedtaget grundlaget for den længe ventede nye struktur. Ændringerne i ABF’s vedtægter, som muliggør strukturændringen, blev vedtaget med overvældende flertal, men disse kan først endeligt vedtages på et ekstraordinært landsmøde til november. Men med den nye struktur kommer der nu endnu mere demokrati og medlemsinvolvering, når det velbesøgte landsmøde fremover skal løbe af stablen hvert andet år, nu sammen med en af de populære andelsboligdage, for som ABF’s landsnæstformand Kirsten Holm forklarede:

− Med den nye struktur vil landsmødet nemlig fremover være hvert andet år. Det vil give en masse ekstra aktivitet omkring landsmøderne, og håbet er, at det vil få endnu flere til at være med. Tanken bag er, at vi på den måde får mere direkte demokrati og dialog, så endnu flere medlemmer kan være med til at sætte retningen for ABF’s arbejde.

En anden vigtig del af vedtægtsændringerne var mere digital medlemskommunikation uden at gå på kompromis med den fysiske og direkte kontakt. Også her var der stor opbakning.

Rutinerede kræfter ved roret
Der skal som bekendt en fast hånd ved roret for at holde kursen, og i ABF-regi taler vi om tre par faste hænder.
ABF’s landsformand Hans Erik Lund fra Viborg blev genvalgt som landsformand. Med på holdet er Brian Fabricius og Kirsten Holm, begge fra København, også genvalgt som landsnæstformænd. De blev alle tre valgt med stort bifald og ser frem til i fællesskab at navigere organisationen sikkert igennem de næste fire års udvikling.
Undervejs blev der også tid til at vedtage valg af revision og fastsættelse af kontingentet for de næste fire år – og så bød landsmødet på oplæg af Bertel Haarder (V) om andelstanken og erhvervsdemokratiske virksomheder samt af fremtidsforsker Jesper Bo Jensen om udfordringerne på fremtidens (andels)boligmarked.

På landsmødet var der ikke nok fremmødte til at vedtage ændringerne i ABF’s vedtægter. Medlemmer vil modtage en invitation til et ekstraordinært landsmøde lørdag den 19. november i Middelfart.