Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Dødsboer: Få styr på juraen

Hvad sker der med din andelsbolig, når du dør? Digitalt kursus sætter spot på regler og proces.

DEL ARTIKEL

”Du kender ikke din familie, før du har arvet”, siger et gammelt ordsprog, og du vil sikkert gerne undgå, at dine børn eller andre arvinger ryger i tot­terne på hinanden efter din død, når de skal sælge din andelsbolig.

Læg dertil alt det, som er skrevet med småt, og paragraffer, som be­styrelsen i andelsboligforeningen skal jonglere med. Og sidst, men ikke mindst, så slipper hverken dine arvinger eller foreningen for at krydse veje med det offentlige, når arven skal fordeles.

Dødsboer kan med andre ord være et komplekst område, og derfor afvik­ler ABF et digitalt kursus for besty­relser, om dødsboer og det med småt, torsdag den 6. december fra kl. 16-18.

Dine og mine børn

Inden vi folder bestyrelsens opgaver ud, retter vi spotlyset på dig, som an­delshaver, og hvad du kan gøre for at skabe ro på bagsmækken i din familie, mens du er i live.
Vi starter i A/B Baldersbo i Skive.

Her overtog Taus Andersen (69 år) og Conni Ramsdal (70 år) 1. august 2022 en andelsbolig i den vestjyske forening. Ægteparret er gift, og har begge børn fra tidligere forhold, og ingen fælles børn.

Både Taus Andersen og Conni Rams­dal er registrerede på andelsbeviset. For at sikre hinanden, har de fået ud­arbejdet et testamente, som beskriver hvad der skal ske, når den ene dør og efterlader biologiske børn:

− Vi har fået udarbejdet et testamen­te hos en advokat, som gør det klart, at den af os som bliver alene, kan blive boende, uden at skulle sælge og udbetale arv til den andens børn, alt­så det, som hedder ”at sidde i uskiftet bo”. Vores tre børn er blevet oriente­ret om, at testamentet eksisterer, og de har mundtligt givet udtryk for, at det er en OK beslutning, og at de vil respektere vores ønske om uskiftet bo, forklarer det jyske ægtepar.

Conni Ramsdal og Taus Andersen har oprettet testamente, fordi de begge har børn fra tidligere forhold.

Testamente forebygger konflikter

Netop testamente er et af de nøgleord målrettet den enkelte andelshaver, som ABF’s jurist Jacob Vilhelmsen fokuserer på, når snakken falder på dødsboer. Derudover sætter han også spot på ABF’s standardvedtægter, og det noget makabre ord, ”dødsfaldsbe­stemmelsen”, eller blot §17:

− Der er to ting, du som andelshaver kan gøre for at sikre et roligt efter­spil. Ét, du kan tjekke, at foreningens vedtægter har klare regler for, hvem der må overtage boligen ved dødsfald. To, I kan få udarbejdet et testamente, hvis der er særbørn (børn som ikke er fælles, red.), så du ikke kan blive tvunget til at udbetale særbørnenes arv, mens du er i live, eller som det hedder på jurasprog, ”at sidde i uskiftet bo”. Særbørn bør i øvrigt give et skriftligt forhåndssamtykke til, at du kan ”sidde i uskiftet bo”. Forhåndssamtykke er ikke nødvendigt ved fællesbørn, forklarer Jacob Vilhelmsen.
Og nu vender vi fokus mod bestyrelsen og det digi­tale kursus.

Flere søger rådgivning

Dødsboer er et komplekst emne, og det vidner antallet af henvendelser til medlemsrådgivningen også om.

Tallet er steget fra 49 henvendelser i hele 2021 til 67 mellem januar og september 2022. Dertil kommer afledte henvendelser som konflikthåndtering, salg og kreditorer.

Det har fået medlemsrådgivningen til at sætte et digi­talt kursus om dødsboer på plakaten, målrettet bestyrel­ser. Bestyrelsens opgaver kan ifølge Jacob Vilhelmsen deles op i tre faser:

SKIFTERETSATTEST: Bestyrelsen skaffer en kopi af skifteretsattesten på statstidende.dk. Det gælder ved alle dødsboer. Attesten sætter navn på, hvilken kontaktperson, som kan sælge andelsboligen på boets vegne. Tjek for kontaktperson på statstidende.dk 6-8 uger efter dødsfaldet.

TILGODEHAVENDER: Foreningen har efter loven ret til at stille sig forrest i køen, hvis boet skylder foreningen penge, fx for boligafgift, varme, etc. Hvis arvingerne håndterer salget, er det arvingerne, som betaler boligafgift m.m., indtil boligen er solgt. Hvis en bobestyrer er inde over, kan foreningen blive nødt til at kræve pengene retur ved salg af boligen. Denne del uddybes på kurset.

SALG: Boligen sælges af arvinger eller bobestyrer som et almindeligt salg. Hvis en ægtefælle/samlever sidder i uskiftet bo, skal bestyrelsen ikke udfylde en salgsaftale, men lave en note på andelsbeviset. Se formulering i vejledning til andelsbevis på ABF’s hjemmeside (kræver log-in).

I øvrigt understreger Jacob Vilhelmsen, at dødsboets kontaktperson har ret til at deltage på generalforsamlingen med stemmeret, indtil andelsboligen er solgt.

Fremtidsfuldmagt

Tilbage i A/B Baldersbo er Taus Andersen og Conni Ramsdal glade for, at de har styr på papi­rerne omkring testamente, og nu har de fokus på et nyt familiedokument:

− Vi mangler at få lavet det her nye dokument, som er kommet: ”Fremtidsfuldmagt”, så vores børn ved, hvordan de skal håndtere vores øko­nomi, hvis vi bliver demente. Det skaber også tryghed for både vores sammenbragte børn og andelsboligforeningen, slutter ægteparret.

Du kan læse mere om dødsboer og frem­tidsfuldmagter i ABF-håndbogen og på ABF's hjemmeside.

Her finder du forklaringer på en række juridi­ske begreber. Derudover kan du få styr på det hele på kurset om dødsboer.

Find kontaktperson ved dødsbo

  1. Gå ind på www.statstidende.dk
  2. Klik på Dødsboer
  3. Skriv andelshavers navn i søgefeltet
  4. Feltet ”anmeldelsessted” viser den kontaktperson, som foreningen skal håndtere salget sammen med.

DIGITALT KURSUS
Er du blevet nysgerrig efter mere viden om dødsboer, kan du tilmelde dig ABF's webinar om emnet, den 6. december kl. 16-18.

Når en andelshaver afgår ved døden, vil der være en masse spørgsmål, som bestyrelsen skal forholde sig til.
På kurset gennemgår vi, hvad bestyrelsen skal være opmærksom på, og hvordan man skal handle og reagere.

Indhold:
• Hvad er et dødsbo?
• Hvordan sikrer foreningen sine krav overfor dødsboet?
• Hvilke rettigheder og pligter har dødsboet overfor foreningen?
• Hvordan er overdragelsesproceduren ved et dødsbo?

Kurset giver en forståelse af, hvad et dødsbo er, og hvordan man som forening beskytter sine rettigheder, når der er tale
om overdragelse i forbindelse med dødsfald.