Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

ABF-konkurrencen Årets A/B 2022 er skudt i gang. Skal I være med?

Temaet i ABF-konkurrencen Årets A/B 2022 er bæredygtighed. Vi har besøgt to foreninger, som har solceller og genbruger regnvand.

DEL ARTIKEL

I et hjørne på A/B Møllens fællesareal i Holbæk står en regnvandsbeholder. Foreningen har i fem år opsamlet regnvand for at bruge det til at vande deres græs og blomster. Både dem i krukker og de mange Vild Med Vilje-bede.

- Der var så meget snak om, at der blev færre og færre insekter. Så vi undersøgte, hvad vi kunne gøre for naturen. Vi plantede en masse vilde blomster og fik en regnvandsbeholder, så vi kunne vande ved hjælp af den, fortæller formand Torben Johannesen.

Selvom der godt kan bruges 60 liter vand til fællesarealerne om dagen, så har A/B Møllens beholder forsynet foreningen med rigeligt vand.

- Undtagen i sommeren 2018 med to måneders tørke. Der løb vi tør, siger Torben Johannesen.

Han fortæller, at alle nemt kan komme i gang med at opsamle regnvand. Der skal blot købes en regnvandsbeholder, som skal tilsluttes et nedløbsrør, og så er man i gang.

- Vi gør det ikke for økonomien. Det er for princippets skyld. Det, man kan gøre selv, det er så fint at få gjort. Men det kommunale vand er dyrt. Både at købe og slippe af med igen. Og man kan hurtigt spare et par kubikmeter vand pr. sæson ved beholderen, og det er også værd at tage med, siger Torben Johannesen.

En regnvandsbeholder kræver ingen vedligeholdelse, andet end at den skal afmonteres om efteråret, når den ikke længere skal bruges og monteres igen til foråret, når det igen er tid til at tage det opsamlede regnvand i brug.

Det er ikke kun i Holbæk, at bæredygtighed ikke er noget man snakker om, men noget man udlever. I A/B Lersøgaard i København pryder solceller det røde tag.

Solceller producerer strøm til vaskeriet

Tre solcellepaneler dækker en lille del af det i alt 450 meter lange tag i A/B Lersøgaard. Andelsboligforeningen gennemgik i 2017 et klimaskærms-projekt, hvor taget også blev udskiftet. I samme omgang valgte man at få installeret solceller.

- Vi fik dem placeret på den del af taget, der vender mod syd, hvor man får mest muligt ud af panelerne. Selvom de tre paneler kun sidder på en lille del af vores tag, så bidrager de til, at vi sparer op mod 20 procent på den fælles elregning, fortæller Troels Glismann, formand for A/B Lersøgaard.

Han og bestyrelsen foreslog at få solceller, og det var der bred opbakning til blandt de 355 andelshavere.

- Ingen var i opposition, da alle var enige om, at det var det eneste rigtige at gøre. Vi skal have gang i den grønne omstilling, og der var solcellerne et skridt på vejen, siger Troels Glismann. 

Energien fra solcellerne bliver brugt til den elektricitet, der er fælles i foreningen. Det er blandt andet strømmen til lys i opgange, lofter, kælderrum, fælleshus og vaskeri, og der bliver sparet et sted mellem 14 og 20 procent i udgiften til strøm. Ydermere er solcellerne nemme at have med at gøre.

- Der er ingen driftsomkostninger. På sigt overvejer vi at få panelerne renset og spulet, men det har vi ikke gjort endnu. Vi skal intet gøre. Blot nyde når solen skinner, og det gør den jo heldigvis hele året rundt, siger Troels Glismann.

Solen skinnede så meget i juni og juli måned sidste år, at solcellerne producerede mere end 2.000 kWh pr. måned. Som tommelfingerregel siger man, at én kWh koster 2,25 kroner. Det svarer til, at foreningen alene i de to første sommermåneder i 2021 sparede 9.000 kroner.

- Vi vil gerne være så energi-rigtige som muligt, men det er da bare en bonus også at spare penge på strøm, siger Troels Glismann.

Han forklarer også, at de er forberedt på, hvad fremtiden måtte bringe.

- Solcellerne er monteret på beslag, så der er tag nedenunder. På den måde er vi klar til, når teknologien eksempelvis udvikler sig, da solcellerne nemt kan skiftes ud og erstattes med nye.

Årets Andelsboligforening 2022

Deltag i konkurrencen om at blive kåret til årets andelsboligforening 2022 og vind et gavekort på 5.000 kr. og ét års gratis medlemskab af ABF.

I år sætter vi fokus på bæredygtighed.
Bor du i en forening som fx opsamler regnvand, har omlagt til billigere lån eller har indført sociale kriterier for opskrivning på ventelister? Store og små bæredygtige projekter er med i kapløbet, og vi tænker bæredygtighed i bred forstand, det handler ikke kun om klima.

Har din forening gennemført et spændende projekt, så send os en mail og fortæl om jeres indsats. Teksten kan fx indeholde:

  • Beskrivelse af jeres projekt
  • Hvordan bidrager I til en bæredygtig forening eller lokalområde?
  • Hvem har taget initiativet?
  • Hvorfor skal jeres forening vinde?

Send en mail til abf@abf-rep.dk senest mandag den 21. november og vær med i kampen om 5.000 kr. og ét års gratis medlemskab af ABF.