Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

ABF er tilfredse med løsningsforslag i ny udvalgsrapport

Ny rapport peger på to løsninger for foreninger, der har brugt den offentlige vurdering eller foreninger, som har følt sig tvunget til at benytte en valuar. ABF håber på en bred politisk aftale. 

DEL ARTIKEL

 

Vi har med glæde set frem til en løsning omkring andelsboliglovens værdiansættelsesprincipper”, fortæller Hans Erik Lund, Landsformand i ABF, som reaktion på, at der i dag blev offentliggjort en ny udvalgsrapport fra Indenrigs- og boligministeriets, som peger på konkrete løsningsforslag til de foreninger, der længe har ventet på en opdatering af den offentlige vurdering. 

Udvalget som ABF har deltaget i, blev nedsat for at finde en løsning for andelsboligområdet, efter at det i februar 2021 blev vedtaget, at der ikke skulle komme flere offentlige vurderinger af andelsboliger.  

Udvalgets redegørelse bekræfter dels, at en række foreninger stadig anvender den offentlige vurdering, og derfor med rette har ventet på en opdatering af værdien, dels at en række foreninger allerede har følt sig presset over i en årlig omkostning til en valuar pga. de manglende opdaterede offentlige ejendomsvurderinger. 
 
To løsninger for to grupper 
ABF er meget tilfreds med, at udvalget i redegørelsen peger på løsningsforslag, der imødekommer  
både de foreninger, der har ventet på en ny offentlig vurdering, og for dem som af nød har indhentet en valuarvurdering”, siger Hans Erik Lund. 

Løsningerne, der bl.a. bliver peget på, er dels en nettoprisindekseret 2012-vurdering og dels en gyldighedsforlængelse af valuarvurderingen. Den gruppe, som har afventet en ny offentlig vurdering vil, hvis forslaget bliver politisk vedtaget, kunne fortsætte med at bruge 2012-vurderingen, og indekseringen vil gøre, at den ikke med tiden vil miste værdi som følge af inflationen.  

Samtidig vil forslaget om en forlængelse af vurderingens gyldighed være en kontant besparelse for de foreninger, der allerede har følt sig presset over i en valuarvurdering, da de ikke nødvendigvis fremadrettet skal indhente en valuarvurdering hvert år.  
 
Redegørelsen giver et godt bud på de helt nødvendige ændringer der skal til for at hjælpe de andelsboligforeninger, der kommer i klemme når der ikke længere udarbejdes offentlige vurderinger. Jeg håber på bred politisk opbakning til løsningerne”, siger Hans Erik Lund. 
 
Den videre proces 
Da Skatteministeriet for godt et år siden fremsatte lovforslag om stop for offentlige vurderinger af erhvervsejendomme, herunder private andelsboligforeninger, havde man glemt, at en række foreninger bruger den offentlige vurdering i forbindelse med beregning af andelskronen.  
 
”Og det var ikke i orden!”, siger Hans Erik Lund og fortsætter. ”Regeringen fik dog hurtigt rettet op på fejlen ved at nedsætte et udvalg, der skulle adressere problemets omfang og se på løsningsmuligheder for de private andelsboligforeninger. Min klare opfordring til Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad er derfor nu, at ministeren får fulgt op og ændret lovgivningen”, slutter Hans Erik Lund. 
 
Boligministeren skal nu ud at finde politisk opbakning til at hjælpe andelsboligforeningerne, så de to foreslåede løsningsforslag kan komme til at blive anvendt ude i landets andelsboligforeninger. 

ABF forventer, at loven bliver vedtaget i løbet af 2022.

Læs udvalgsrapporten her